Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 12.8.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

POSLOVNI PROSTOR GRADA ZADRA SVE ČEŠĆE U NELEGALNOM PODNAJMU

ŠTIMAC I ŽUŽUL U
BORBI ZA KVADRATE NA KALELARGI

Unatoč činjenici što se zadarska gradska uprava već godinama voli hvaliti kako je jako mali broj hrvatskih gradova koji, kao Zadar, svoje poslovne prostore dodjeljuju na javnim natječajima, primjeri dva izuzetno atraktivna poslovna prostora na Kalelargi na vrlo neobičan način pokazuju što se sve može događati s primamljivim kvadratima

Preuređivanje "Manga" nadgledao je Igor Štimac/Vladimir IVANOVZADAR - Primjeri dva izuzetno atraktivna poslovna prostora, oba na Kalelargi, na vrlo neobičan način pokazuju što se sve može događati s primamljivim kvadratima u (su)vlasništvu Grada Zadra. I to unatoč činjenici što se zadarska gradska uprava već godinama voli hvaliti kako je jako mali broj hrvatskih gradova koji, kao Zadar, svoje poslovne prostore dodjeljuju na javnim natječajima. Dakle, transparentno.
U prvom se slučaju radi o poslovnom prostoru kojim se godinama koristila "Standard konfekcija" preko čijeg je izloga već duže vrijeme nalijepljena obavijest kako će uskoro u tom prostoru raditi "Mango". Tko je ili što je "Mango", u gradskoj upravi ne znaju!? Ne zna se ni kako se famozni "Mango" pojavljuje u prostoru koji je svojim većim dijelom u vlasništvu Grada Zadra niti kako je nasred Kalelarge moguće očigledno kršiti zakon davanjem prostora u nedopušteni podnajam!
Nakon što je istekao ugovor o najmu između Grada i "Standard konfekcije", dvije su strane povele sudski spor o vlasništvu nad dijelom tog poslovnog prostora. Grad je na temelju ugovora o najmu smatrao da je vlasnik cijelog poslovnog prostora, ali je prvostupanjska sudska odluka pokazala da je "Standard konfekcija" vlasnik ukupno 213 četvornih metara na katu do čega su došli građenjem i prenamjenom stambenog u poslovni prostor.
Na tu su se sudsku odluku žalili i Grad Zadar i "Standard konfekcija", pa se sada, temeljem odluke drugostupanjskog suda, čeka novo suđenje.
Ali, "Standard konfekcija" je u svibnju ove godine otišla u stečaj, a Gradu je ostala dužna oko milijun i sto tisuća kuna. Ivica Marinović, čovjek pod čijom je rukom "Standard konfekcija" poslovala, u gradskoj je upravi i bez toga duga označen kao jedan od najvećih gradskih dužnika za neke druge, također gradske poslovne prostore koje je koristio. Dug veći od milijun kuna je ušao u stečajnu masu, Grad namjerava dodatno tužiti poduzeće u stečaju jer po isteku ugovora o najmu nije napustilo njegov poslovni prostor, a tražit će i dugove nastale od trenutka proglašenja stečaja.
Tada se na misteriozan način na izlogu pojavljuje obavijest kako će prostor koristiti "Mango". Na reklamnom plakatu stoji i internet adresa "Mango.com" iza čega se krije - španjolska modna kuća! Nagađanja i šaputanja kako će prostor "Standard konfekcije" u "većinskom vlasništvu" Grada Zadra u stvari koristiti Igor Štimac, u utorak su dobila na snazi jer je Igor Štimac viđen u obilasku radova koji u unutrašnjosti tog prostora upravo traju.
Zadarskim poglavarima i pročelniku Upravnog odjela za raspolaganje gradskom imovinom Rajku Jurinu preostaje doznati na koji je način Standard konfekcija u stečaju (ili netko drugi) u sporni prostor "uselila" španjolsku modnu kuću "Mango", zašto Grad Zadar, u najmanju ruku kao suvlasnik, o tome nije obaviješten, i kome će "Mango" plaćati najam.
Drugi je primjer poslovnog prostora koji je u stopostotnom vlasništvu Grada Zadra, a riječ je o prostoru preko puta crkve svete Stošije u kojemu je trgovačko poduzeće "Zadranka" svojedobno prodavalo elektromaterijal. Za taj je prostor Grad Zadar krajem prošle godine raspisao javni natječaj, a njegov se budući korisnik morao obvezati da će Gradu podmiriti i više od 200 tisuća kuna duga koji je za sobom ostavila "Zadranka". Uz to, odlučujući uvjet natječaja je, dakako, trebala biti ponuđena cijena po četvornom metru.
Na natječaj su se javila dva poduzeća, "Skladgradnja-grup" iz Imotskog i "Jeger" iz Zagreba. Oba su se ponuđača obvezala preuzeti "Zadrankine" dugove, a višu je cijenu ponudio zagrebački "Jeger". Međutim, prostor je na rok od deset godina dodijeljen "Skladgradnji-grup" iz Imotskog! I to zato što je "Jeger" - odustao!? Što se dogodilo od podnošenja ponude? Zašto je "Jeger" najprije ponudio najvišu cijenu, a potom naglo odustao i je li netko u tom međuvremenu, do sklapanja ugovora s tvrtkom iz Imotskog, "sugerirao" zagrebačkom poduzeću da odustane i zbog kojih razloga, nepoznato je.
Ali, poznato je nešto drugo što možda baca malo svjetla na to odustajanje: "Jeger" je ubrzo uselio u susjedni poslovni Poslovni prostor "Zadranke" je iznajmljen za - nižu cijenuprostor koji je također u vlasništvu Grada Zadra, a iz kojeg je na brzinu izišla Nova banka! I za taj je prostor raspisan javni natječaj, a "Jeger" je poslao jedinu ponudu od 15 eura po četvornom metru! Za to vrijeme "Skladgradnja-grup" je 1. ožujka platila šestomjesečno jamstvo, čiji rok istječe za dvadesetak dana. Do tada bi prostor morao biti u funkciji. Ne bude li, gradska uprava namjerava - raskinuti ugovor! Budući da u tom prostoru, za razliku od onog u kojemu je bila "Standard konfekcija", nisu primijećeni nikakvi radovi ili restauracija, preostalo je malo vremena u kojem se poslovni prostor mora osposobiti i "pustiti u funkciju".
Neslužbene informacije govore kako se i za taj prostor, dodijeljen "Skladgradnji-grup" iz Imotskog, u Zagrebu traži novi korisnik, naravno kao podzakupac! I, naravno, za kudikamo veću cijenu od one koju je "Skladgradnja-grup" trebala plaćati Gradu Zadru!

Predrag OPAČIĆ
   

Vlasnici "Skladgradnje-grup" i "Jegera"

U Sudskom registru trgovačkih društava stoji da je osnivač "Skladgradnje-grup" iz Imotskog Ante Žužul, rođen 1933. godine, a da je direktor i jedini član Uprave tog poduzeća Slaven Žužul, rođen 1964. godine. Po podacima iz Registra, "Skladgradnja-grup" je registrirana za širok spektar djelatnosti: od proizvodnje metala, gradnje i popravaka čamaca, cjevovodnog transporta i prometa nekretninama, pa do pripremanja hrane i trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu.
Osnivač poduzeća "Jeger" d.o.o. za trgovinu i usluge iz Zagreba je Željko Jeger, rođen 1958. godine, a u Sudskom registru stoji da je prokurist poduzeća Vlajko Jeger, rođen 1959. godine. "Jeger" ima podružnice u Rijeci, Dubrovniku, Splitu i Puli.

 
Još u rubrici:
 


VAPAJI IZ VEĆ IONAKO EKOLOŠKI DEVASTIRANE ROGOZNICE
S koćarima stiže - smeće


DUGO OČEKIVANI DOGAĐAJ U BETINSKOM ŠKVERU
Porinuta replika dubrovačke karake


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3