Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 30.7.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

MANASTIRINE: SEDAMDESETA OBLJETNICA
SMRTI OCA HRVATSKE ARHEOLOGIJE

Don Frane za vječnost

piše Damir ŠARAC
snimio Mario TODORIĆ

split21a.gif (13122 bytes)Na sedamdesetu godišnjicu smrti msgr.dr. Frane Bulića sarkofag oca hrvatske arheologije na Manastirinama jučer su posjetili i položili vijence ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu akademik Emilio Marin, nadbiskup splitsko-makarski u miru msgr. Ante Jurić i solinski dogradonačelnik Josip Tokić, te nekolicina štovatelja velikog istraživača dalmatinske povijesti.
Nadbiskup Jurić predvodio je molitvu za pokojne, poželjevši don Frani radost vječnoga života, dok je akademik Marin istaknuo živu uspomenu na čovjeka koji je do danas uzor svojim nasljednicima.
— Sjećanje na Bulića daje težinu nastojanjima da se Salona u nesklonim vremenima sačuva i unaprijedi. Razdoblje od 1934. godine do danas don Franini nasljednici nisu prespavali, a posljednjih dvadeset godina stvoren je novi odnos prema salonitanskim ostacima. U ime Arheološkog muzeja klanjamo se spomenu na don Franu Bulića — kazao je ravnatelj Emilio Marin, koji uskoro odlazi na službu hrvatskog veleposlanika u Vatikanu, pa je ovom prigodom zahvalio svima koji svoje djelovanje u Saloni nastavljaju po Bulićevu primjeru.
Frane Bulić je rođen 4. listopada 1846. godine, a nakon ređenja za svećenika, na bečkom sveučilištu studira klasičnu filologiju i arheologiju. Neko je vrijeme, potom, bio gimnazijski profesor u Dubrovniku i Splitu, a potom ravnatelj splitske gimnazije. Za vrijeme njegove uprave gimnazijalci su na zemljovidnim kartama izbrisali ucrtane oznake Beča i Budimpešte, te uništili slike cesara Franje Josipa. Zbog toga nastaje Jedna od posljednjih slika don Frane Bulića na Manastirinamavelika uzbuna austrijskih vlasti, a don Frane je stao u obranu đaka, te je smijenjen i umirovljen. Poslije političke bure, Bulić je 1883. godine imenovan direktorom splitskog Arheološkog muzeja i glavnim konzervatorom za Dalmaciju.
Osobito se posvetio iskapanju salonitanskih ruševina, 1894. godine pripremio je prvi Međunarodni kongres starokršćanske arheologije, a njegovom zaslugom otkriveni su i prezentirani lokaliteti poput Manastirina, Marusinca, Kapljuča, Amfiteatra, zatim brojni spomenici, natpisi i sarkofazi, a brigu je posvećivao i spomenicima iz doba hrvatskih narodnih vladara.
Ulomke antičkih spomenika ugradio je u jedinstvenu kuću - Tusculum, podignutu iznad ostataka Salone, gdje je smjestio i svoj terenski ured. Za potrebe njegovih istraživanja produžene su željezničke tračnice do Solina, isušena močvarna tla, u vrijeme velikih ekonomskih kriza zapošljava veliki broj mještana...
Arheolog-svećenik razjasnio je i dokazao, usprkos početnim protivljenjima splitskog kaptola, postojanje samo jednog salonitanskog biskupa Domnija, kasnijeg splitskog zaštitnika Dujma, čime je rasplinuo legende vezane uz kult ovog mučenika, koje su spominjale čak dvojicu svetaca istog imena. Zalagao se i za premještaj Meštrovićeva spomenika Grguru Ninskom s Peristila, u čemu je na koncu i uspio, a s velikom pažnjom se brinuo o splitskom povijesnom naslijeđu, pa čak ulazio u sporove s tadašnjim "bespravnim graditeljima", koji su ugrožavali spomeničku baštinu u Dioklecijanovoj palači.
Splitska delegacija odala je počast svome velikanuBulićev rad bio je poznat u čitavom kulturnom svijetu, postao je članom mnogih europskih znanstvenih institucija, Grad Zagreb proglasio ga je počasnim građaninom, a njegovi rođendani u Splitu su slavljeni poput blagdana.
Don Frane je umro u dubokoj starosti u zagrebačkoj bolnici 29. srpnja 1934. godine, a pokopan u sarkofagu što ga je još za života postavio na Manastirinama, uz grob svetog Dujma i salonitanskih mučenika. Sprovodne obrede je uz splitskog biskupa Kvirina Klementa Bonefačića vodio i tadašnji zagrebački nadbiskup-koadjutor Alojzije Stepinac, a tisuće ljudi su bile na posljednjem ispraćaju. Prema osobnoj želji, natpis na sarkofagu velikog Dalmatinca glasi: "Ovdje počiva nadostojni i grešni svećenik don Frane Bulić".

 

DANAS NOVI NADZORNI ODBOR U SPLITSKOM BRODOGRADILIŠTU

Predsjednik Branko Vukelić

Branko VukelićU splitskom brodogradilištu danas će se održati Skupština Brodosplita d.d. nakon koje će biti imenovan i konstituiran novi Nadzorni odbor dioničkog društva.
Za predsjednika NO-a bit će imenovan ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, a za članove predsjednik Hrvatskoga fonda za privatizaciju Damir Ostović, te Mario Lovrinčević, Iljo Martinović, Siniša Poljak i Miljenko Boban. Kao sedmi član NO-a dužnost će, kako se najavljuje, nastaviti obnašati predstavnik radnika Zvonko Šegvić, inače predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita.

 
Još u rubrici:
 


SPLITSKI ACI NE STRAHUJE OD NAUTIČARSKOG PODBAČAJA
Marini vjetar u krmu


DON IVAN PROTJERAN IZ MJESTA
Zadnja misa Žrnovnice?


U TVORNICI "10. KOLOVOZ" UGRAĐEN FILTAR
KOJI JE VEĆ SPUSTIO PRAŠENJE ISPOD NORMI
Cementaši obrisali prašinu


BRODOVLASNIK GABRIEL PANAYOTIDES U SPLITU
"JADROPLOV" GRCIMA?


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6