Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 30.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
vrt
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

NAKON OTKRIĆA SD O TALIJANSKOM PROGLAŠENJU
ARHEOLOŠKOG POJASA U JADRANU

Hrvatska vlast bez komentara

Ministar Žužul je bio zauzet summitom NATO-a u Istanbulu, od komentara se suzdržao i Predsjednikov savjetnik Maštruko, dok oporbenjaci Picula i Tadić nisu znali za dekret iz Rima, ali ih jednostrana odluka naših susjeda ne iznenađuje

piše Tomislav KLAUŠKI

Odluka Italije od 22. siječnja ove godine kojom je dekretom proglasila arheološki pojas 24 milje od teritorijalnog mora, zatekla je mnoge političare angažirane oko proglašenja ribolovno-ekološke zone na Jadranu. Ni bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula, kao ni zastupnik pravaša u Hrvatskom saboru Tonči Tadić nisu znali za tu odluku Italije, ali ona ih svejedno nije previše iznenadila.

Italija ima petlju

Hrvatska se pod pritiskom Italije morala odreći ribolovno-ekološke zone u zamjenu za njezin glas u Europskom vijeću prilikom dobivanja kandidature, a sve kako bi postupila u skladu s navodnom praksom Europske unije da se sve akcije na morima poduzimaju u suglasnosti sa susjedima.
"Svaka zemlja unutar Europske unije ima pravo braniti nacionalne interese i Italija tu nije izuzetak", komentirao je Tonino Picula, bivši šef hrvatske diplomacije, komentirajući jednostranu odluku Italije koja je arheološku zonu prolasila bez suglasnosti s Hrvatskom. On podsjeća da su i Španjolska i Francuska najveće zemlje EU-a, već povukle određene poteze na zaštiti svog mora, tako da "Italija tu nije izuzetak". U oči upada tek podudarnost u tajmingu: dok je od Hrvatske tražila odustajanje od gospodarskog pojasa, Italija je dekretom proglasila arheološki pojas.
Talijani su odlučili sačuvati morsko blago"Ne čudi me taj potez Italije, ali me još više čudi da Ministarstvo vanjskih poslova nije na to reagiralo u proteklih šest mjeseci. I da Davorin Rudolf tek sad izlazi s tim podatkom", kazao je Picula, cinično zaključivši kako su "nacionalni interesi u jednom trenutku postali europski".
Tonči Tadić, jedan od glavnih inicijatora proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu, također nije bio upoznat s tim potezom Italije, ali je zadovoljan činjenicom da je taj podatak konačno objavljen u Hrvatskoj. "Uopće me ne čudi taj potez Italije, jer svako proglašavanje pojasa koji imaju elemente gospodarskog, ribarskog ili ekološkog autonomna je stvar svake države", kaže Tadić, podsjećajući kako se konzultacije sa susjednim zemljama moraju obavljati jedino kad se radi o razgraničenju dviju država.
"Italija ima petlje prisiljavati susjednu državu da se odrekne svojih prava u trenutku kad proglašava svoj arheološki pojas", dodao je Tadić, napomenuvši kako je teško opisati što bi Italija sve učinila da je Hrvatska doista proglasila ribolovno-ekološku zonu: od uvođenja posebnih mjera, preko razgovora na visokom političkom nivou do regionalnog usuglašavanja. "To sve govori o frazama koje služe za zastrašivanje naivnih susjeda".
Tadić je uvjeren da bi Hrvatska ušla u Europsku uniju čak i da se oko nekih stvari čvršće postavila, primjerice oko proglašenja gospodarske zone. "O nekim stvarima jednostavno se ne pregovara, ali kako to objasniti hrvatskim političarima na vlasti", zaključio je Tadić.

Savjetnikovo otkriće

Iako je informaciju o tome da je Italija proglasila arheološki pojas u domaćoj javnosti prvi otkrio akademik Davorin Rudolf, inače savjetnik ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, Ministarstvo vanjskih poslova zasad se suzdržalo od bilo kakvog komentara. Ministar je bio zauzet summitom NATO saveza u Istanbulu i nije stigao proanalizirati novi potez Italije na Jadranskom moru. Jednako tako, od komentara se suzdržao i Ivica Maštruko, savjetnik predsjednika Republike za vanjsku politiku, inače vrlo dobro upućen u sve finese talijanske diplomacije.

 
Još u rubrici:
 


NOVA KADROVSKA KRIŽALJKA U POLICIJSKOJ UPRAVI
SPLITSKO-DALMATINSKOJ
MERČEP MIJENJA 42 NAČELNIKA
I INSPEKTORA


PROSVJED 314 GRAĐANA PROTIV MOGUĆE BETONIZACIJE
I APARTMANIZACIJE OTOKA
Viška buna


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3