Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 29.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

RIBARSKI CEH OŠTRO PROTIV ODLUKE O ODGODI RIBOLOVNOG POJASA

Talijani godišnje ulove
320 milijuna eura u našem moru

ZADAR - Odgoda primjene odluke o ekološko-ribolovnoj zoni za članice EU-a donesena pod pritiskom politike, a u zaštiti talijanskih i slovenskih interesa, podržava bezakonje i anarhiju u novom ribolovnom moru RH. Uza sve razumijevanje napora koji se ulaže kako bi Hrvatska ušla u EU, takvu odluku ne možemo prihvatiti. Tražimo određivanje roka pregovora s EU-om i predlažemo da to bude do kraja godine te inzistiramo da u njih, u dijelu struke i zaštite ribarskih interesa, budu uključeni i naši predstavnici, zaključak je Ceha za ribarstvo Hrvatske obrtničke komore koji je u ponedjeljak, pod predsjedanjem Tonča Božanića, zasjedao u Zadru.
Članovi Ceha iznijeli su protuargumente onima službeno iznesenim koja ne daju uvjerljiva objašnjenja za odgodu. "Znamo da u Mediteranu ribolovne pojaseve imaju Španjolska i Malta, a ekološki Francuska, da Bugarska i Rumunjska, zemlje kandidati, imaju ribolovne pojaseve koje im nitko ne osporava. Takvu zonu nema Italija koja, međutim, koristi i svoje i naše more", iznio je, među ostalim, Božanić. Našim morem ribari moćna talijanska flota i na djelu je posvemašnja devastacija ribljih resursa s nesagledivim posljedicama za biološki opstanak nekih gospodarski važnih vrsta riba, istaknuto je na sjednici s koje ide poziv premijeru Ivi Sanaderu da primi delegaciju Ceha te sasluša zahtjeve i argumente struke. "Zastupaju nas, posebno u Upravi ribarstva, nekompetentni ljudi koji se", rečeno je, "bave svime osim ribarstvom, a o njemu pojma nemaju."
— Hrvatskim ribarima ne pada na pamet izići izvan teritorijalnih voda, love danju, a susjedi iz Italije dolaze na iste pozicije noću i očiste ih do kraja. Mi ne pretendiramo na takav izlov nego nam je cilj zaštititi riblji fond i dugoročno planirati njegovo gospodarenje i to je razlog zašto se borimo za naše ribolovno more — kazao je Željko Majdenić.
— Neproglašavanje pojasa štiti vlasnike 800 talijanskih ribarica koje ne zanima budućnost mora i isključiva im je namjera uloviti što više — dodao je Miljenko Milohnić. Izvedena je i računica po kojoj dnevno svaki od tih brodova zaradi 2000 eura pa njih 800 u 200 dana zaradi ukupno 320 milijuna eura. Ulove, naime, više od 30.000 tona koćarske, bijele ribe, i to u već prelovljenom moru. Što bi tek bilo da je riblji fond moguće obnoviti, istaknuto je.
Raspravljajući o investicijama u ribarsku flotu, zatraženo je da država pomaže izgradnju ili kupnju te obnovu, odnosno modernizaciju, svih vrsta ribarica po modelu koji EU primjenjuje na Mediteranu. Isti model treba primijeniti i kod načina naplate veterinarskih naknada, kao i kod uvjeta koje moraju ispunjavati posade na ribarskim brodovima, a beneficirani staž trebaju dobiti i nositelji obrta ako su ribari. Konstatirajući da se novim zabranama smanjuje broj ribara, zatražen je od ministarstva izlazak na teren među ribare te utvrđivanje stvarnih potreba.

D. MEZIĆ
   

NAKON SAMO DVA DANA JOŠ JEDNA TEŠKA PROMETNA NESREĆA
NA CESTI UDBINA—GORNJA PLOČA

Poginulo dvoje Čeha

Cesta na kojoj su u subotu smrtno stradala tri člana obitelji Mandić, odnijela je još dva života/Branislav GRGUREVIĆGORNJA PLOČA - Na brzoj cesti Udbina—Gornja Ploča u 16,30 sati dogodila se teška prometna nesreća u kojoj su dvije osobe poginule, a tri su teško ozlijeđene.
Nesreća se dogodila kada je u jednom blagom zavoju na mostu preko Suvaje blizu raskrižja prema Ploči terensko vozilo austrijskih oznaka, vozeći iz smjera juga, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine prešlo na suprotni kolnički trak i izravno se sudarilo s osobnim automobilom čeških registracija koje je dolazilo iz suprotnog smjera.
Po policijskom izvješću, od siline udarca terenac se prevrnuo na bok, a u češkom vozilu na mjestu su poginuli vozač i suvozač. Intervencijom Hitne pomoći tri su osobe prevezene u gospićku bolnicu.
Brzina kretanja na mjestu nesreće ograničena je na 60 kilometara na sat.
Do završetka očevida promet se s čvora Udbina preusmjeravao za Gračac, a iz Sv. Roka prema Gospiću. (H)

 
Još u rubrici:
 


BRANITELJ GENERALA JNA PAVLA STRUGARA NA SUĐENJU U HAAGU:
’Dubrovnik su držale paravojne snage RH’


UKRATKO

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3