Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PODUZETNIČKE ZONE U ZADARSKOJ ŽUPANIJI

Prioritete određuje (ne)poštivanje rokova?

Neki, vjerojatno strože postavljeni, rokovi za pripremu planova dovršenja i izgradnje starih i novih poduzetničkih zona, već su prekoračeni, pa bi prioritet za potporu Županije i države mogli, razumljivo, dobiti gradovi i općine koji su svoj dio posla obavili na vrijeme, a posebno su u prednosti kada je riječ o infrastrukturi i pripremi na terenu

Projekt dovršenja starih i izgradnje novih poduzetničkih zona po hrvatskim županijama zamišljen je relativno ambiciozno i u sklopu sveobuhvatnog nastojanja oživljavanja malog i srednjega gospodarstva. Iako trenutačno na pretposljednjemu mjestu sa svega dvije dovršene poduzetničke zone (manje od toga - jednu, ima samo Ličko-senjska županija), Zadarska županija na neki način ipak prednjači po broju od čak 26 planiranih.
S obzirom na to da ministarstvima treba uputiti zajednički županijski program, iz zadarskog su Upravnog odjela za gospodarstvo tražili od gradova i općina snimku postojećeg stanja. U Županiji, naime, drže kako je "nezamislivo raditi bilo kakav program izgradnje poduzetničkih zona bez najuže suradnje s jedinicama lokalne samouprave". Zatraženo je, stoga, da analiza postojećeg stanja sadrži informacije o (ne)postojanju prostornog plana grada ili općine, broj predviđenih zona, njihove površine, vlasnički status, ocjenu stanja realizacije projekta te odluku lokalne samouprave o dinamici projekta. Premda je rok o izradi analize vjerojatno postavljen "presmiono" - 10. lipnja! - kako bi se ispoštovao onaj po kojemu županije svoje planove izgradnje trebaju do 15. srpnja dostaviti Vladinu povjerenstvu za malo i srednje poduzetništvo, u Upravnom odjelu za gospodarstvo su i dalje optimistični u pogledu uključivanja većeg broja nositelja u cijeli projekt poduzetničkih zona.
- Dio planova smo dobili i obrađujemo ih, premda svi nositelji lokalne samouprave nisu dostavili svoje snimke do navedenog 10. lipnja - kazao nam je Mate Bilaver, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo. Situacija nam je relativno neujednačena, jer su neki projekti dovršenja ili izgradnje - poput Stankovaca, Poličnika ili Benkovca - sveobuhvatni i vrlo brzo provedivi. Za sada bi bilo teško prejudicirati kako će to izgledati do konca mjeseca i kakvi će, ako bude trebalo, biti prioriteti poduzetničkih zona - kazao je Bilaver.
Ono što bi se moglo dodati, pregleda li se i buduća lista rokova, sigurno je činjenica da su možda s razine državnih ministarstava rokovi pomalo nerealno postavljeni, obzirom, posebno i na brojnost planiranih zona. Hoće li se dinamika svesti na razumljive prioritete kako se ne bi kočili oni koji su posao obavili kako treba i na vrijeme, vidjet će se. Uz to će se zasigurno vezati i način i brzina kreditiranja izgradnje postojeće infrastrukture, premda su neke općine već obavile i taj dio posla.
Stručnjaci su uglavnom, na strani projekta, poput Branka Ganzulića iz Gradskog poglavarstva koji naglašava nužnost pozitivnog utjecaja zona na ukupni gospodarski razvoj, posebno manje razvijenih područja, ali i potrebu da budući investitori donesu suvremenu tehnologiju i proizvodnju, ekološki prihvatljivu. Iz Centra za poduzetništvo Zadarske županije samo upozoravaju na brojnost zona koje bi povećale pojedinačne aktivnosti umjesto nastojanja da Županija bude jedna poduzetnička zona kroz zajednički i sveobuhvatni pristup. U svakom slučaju, vjerojatno se svi rokovi neće moći (istodobno) ispoštovati pa bi se realizacija mogla svesti na "racionalnu razinu" da što bržu i prioritetnu potporu dobiju oni gradovi i općine "koji su se prvi javili s najviše obavljenoga vlastitog dijela posla".

N. VERTOVŠEK
 
Još u rubrici:
 


PLESNI TURNIR HRVATSKIH KLUBOVA U ZADARSKIM JAZINAMA
Zadrani odlični domaćini i natjecatelji


POČELA TRADICIONALNA SMOTRA FOLKLORA
Oj Polačo, nek’ ti ime traje


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3