Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

MEĐUGORJE BRAČNI PAR INDIJANACA IZ PLEMENA DENE
PROSLAVIO ZLATNI PIR

Bračni zavjeti na Podbrdu

Fred i Medeleine Adam na 23. obljetnicu Gospina ukazanja u Međugorju proslavili su svoj zlatni pir

tekst i snimka Marijan SIVRIĆ

Kad je riječ o Međugorju, izvanrednim događanjima kao da nema kraja. Ovaj put našu znatiželju izazvali su Indijanci Fred i Medeleine Adam, koji su u Međugorju — na 23. obljetnicu Gospina ukazanja — proslavili svoj zlatni pir. S njima je na proslavi u obiteljskoj kući Angele i Cvitana Pehara bila i skupina od dvadesetak hodočasnika Indijanaca katolika iz sjeverne Kanade.
Slavljenici u krugu obitelji i hodočasnika plemena Dene u Međugorju, predvođeni svećenikom Murrayem ChatlainomBračni par Adam bio je u Međugorju i 2002. godine, i nisu mislili da će se ikada više vratiti ovamo. Ipak, životna im je želja bila da 50 godina bračne vjernosti proslave baš u marijanskom svetištu. A tu želju ostvarila su im djeca i članovi obitelji, koji su im platili putovanje i boravak. Slavljenici su se upoznali u rezervatu Deni, a u brak su uplovili Fred s 27, a Madeleine s 26 godina. Izrodili su devetero djece, no živi su im samo dva sina i dvije kćeri. Sedmero iz njihove obitelji dopratilo je slavljenike u Međugorje, a njima se pridružio i svećenik njihova rezervata Kanađanin Murray Chatlain.
— Zaželio sam im da još dugo požive i zahvalio sam Bogu što su dočekali te godine – kazao nam je svećenik nakon završetka kratkog blagoslova. Sve to obavljeno je na jeziku plemena Dene, budući da bračni par ne govori niti jedan svjetski jezik. Svi su ustali i otpjevali duhovnu pjesmu posvećenu Majci Božjoj. Nakon što su im domaćini uručili cvijeće, uslijedila je slavljenička večera te uobičajena torta. Zatim se pjevalo i plesalo, po starim indijanskim običajima.
— U Međugorju mi se izuzetno dopada. Ovo je zaista sveto mjesto – kazao nam je kanadski svećenik, sretan što će koncelebrirati na misi s više od dvije stotine svećenika. Pohvalio nam se da i njihov biskup Denis Croteau voli Međugorje i kako je ovdje bio dva puta.
Prije proslave u Međugorju bili su i u Širokom Brijegu kod fra Joze Zovka, gdje su primili, kako su nam kazali, poseban blagoslov križem. Posjetili su i vidioce: Mirjanu, Ivana, Jakova i Mariju, a na Podbrdu, mjestu Gospina ukazanja, na materinjem su jeziku molili krunicu i nazočili misi.

 
Još u rubrici:
 


USUSRET GLAZBENOJ FIJERI SPLIT 2004.
Melodije Jadrana


DALMATINSKE RIČI
Liben (liban, libon)


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3