Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 5

Ustvari

Suvišna ženska pomoć

Lenka GOSPODNETIĆ

Jadranku Kosor ne bih hvalio, rekao je Mesić kad ga se upitalo što misli o njoj kao potencijalnoj (HDZ-ovoj) kandidatkinji na predstojećim predsjedničkim izborima. Izjava je to koju su na nož dočekale profeministički orijentirane Hrvatice jer je tomu prethodila — neumjesna i seksistička, smatraju one — Predsjednikova primjedba da je Kosorica "zgodna ženska", što su protumačile još i kao omalovažavanje rečene ministrice i potpredsjednice Vlade, zbog čega se dade izvući zaključak da ju on ne doživljava ravnopravnom i dostojnom suparnicom.
Kako ju, dakle, Mesić "doživljava", uistinu je, ruku na srce, njegova osobna, da ne kažemo intimna stvar. Budući da se, objektivno, izricanjem banalnog komplimenta ipak nije ogriješio o pristojnost, ne bi mu trebalo zamjeriti ni to što je istom pokazao kako rečenu gospođu ponajprije percipira kao "bellu figuru". Svatko svoga konja hvali, poručuje stara narodna, što u naravi znači i da ne hvali tuđeg, pa makar on bolji bio.
Situacija sa seoskog sajmišta u gruboj usporedbi prenesena je na natjecanje za šefa(icu) države, a upravo je detalj vezan za spol ovdje bio fatalan. Mesić je od ženske mreže prozvan jer je Jadranku Kosor prokomentirao kao ženu, a ne političarku. Možda je to učinio jednostavno zato što u vizualnom segmentu prepoznaje njezin forte, ili stoga što mu tako više odgovara. No, nije ju uvrijedio. Uvrijedio je one koje su se digle, pazite, u njezinu obranu. Ženskog digniteta, prava na ravnopravnost spolova, tih ponekad zanemarenih stečevina civilizacije ...
Ipak, nije li profeministička halabuka oko ženskih prava svojevrsno priznavanje nemoći? Da se "zaštitnice" nisu oglasile, bismo li primijetili da se u ovoj i sličnim situacijama sukobljavaju spolovi, a ne sposobnosti? Nije li "teorija seksizma" tek kozmetika za prikrivanje drugih nedostataka?
U pozitivnoj diskriminaciji našeg vremena nije rijetkost da se ljudi, a posebice žene ugodne vanjštine, moraju više truditi i dokazivati na profesionalnom planu. Jesu li zbog toga udruge tipa "žena ženi prijatelj" reagirale oštro na Mesićevu primjedbu o Kosorici kao zgodnoj ženi? Moguće. Pod sličnim se "tutorstvom" svojedobno našla i ministrica kratkog daha Nansi Ivanišević jer joj je kolega - muškarac - javno rekao da je lijepa. Budući da iza svake karijere ostane nekakav trag, bilo bi nam draže da to nisu ovakve epizode, nego konkretni rezultati. Ako se, međutim, u defenzivne svrhe potencira upravo spolna odredba, moglo bi doći do pogreške u ocjenjivanju. A time feministice čine medvjeđu uslugu svojim sunarodnjakinjama. Zato bih, u ime profesionalne ravnopravnosti spolova, rekla: — Drage žene, nemojte pomagati - osim kada je to potrebno.

 
Još u rubrici:
 


CORPUS SEPARATUM
10.000 $ za nacističkog zločinca


NAŠA POSLA
Lijepo, a bez duše


PROZOR
Obitelj Ivane, Luke, Ivice i Klare Mandić


pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/5