Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 28.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 5

Prozor

Obitelj Ivane, Luke, Ivice i Klare Mandić

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Strašno je kad iznenada umre čovjek pune, zrele i velike snage, poput profesora Ivice Mandića koji je svoje obitelji, svoje prijatelje, suradnike, sugovornike… tako dugo navikavao da u svako doba dana smiju računati s njegovom tihom pomoći - roditeljskom, savjetničkom, stručnom, pedagoškom, političkom… Još je teže prežaliti premladu majku i suprugu, oslonac i zalog zajedničke budućnost vlastite obitelji - kao što je bila Ivana Mandić… No ipak se najteže suočiti s nepojamnom smrću djeteta: a Luki Mandiću bilo je samo pet godina. I jedna jedina od ovih smrti bila bi u nebo vapijuća…
Ali sve tri u istome času?!? Oko jedne se smrti jače zbiju svi oni koje je pogodila… Nakon velikih kataklizmi koje namah pokose stotine i tisuće - poput rata, epidemije, potresa… -radost preživjelih dobiva čudotvorno obnoviteljsku snagu… Ali što uopće učiniti kad nesreća odabere čitavu jednu obitelj, tragično je izdvojivši iz isprepletenosti naših zajedničkih sudbina? Kome uopće izraziti sućut kad smrt pogodi čitava jednu obitelj? Usporedivu samo s pomišlju na vlastitu smrt ili na kraj čovječanstva, nepodnošljive baš zato što nam se čini da ih se ne može dostojno oplakati?
No ovdje nije tako: ne samo zato što su i Ivani i Ivici živi oni koji su ih rodili i s kojima su rasli, ne samo zato što Ivica ima odraslu kći i sina iz prvoga braka, ne samo zbog tolikih prijatelja… Nego ponajprije zbog šestogodišnje Klare koja je preživjela. I koju će štititi ne samo bedem ljudske ljubavi, nego će čitava života imati i najmoćniju zaštitu, onu od svoje nebeske obitelji… Jer kako god stajalo s onim svijetom, pred naoko nepodnošljivom prazninom valja pogledati prema gore. Jedina slika koju bi pri ovakvoj, zajedničkoj smrti, mi živi mogli shvatiti, jest ta, da obiteljski krug Mandićevih nije propao u zemlju, nego da je uznesen u nebo.

 
Još u rubrici:
 


CORPUS SEPARATUM
10.000 $ za nacističkog zločinca


NAŠA POSLA
Lijepo, a bez duše


USTVARI
Suvišna ženska pomoć


pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/5