Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 20.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 8

PREMIJER SANADER NA SKUPU PODUZETNIKA U SOLARISU

Hrvatskoj tržište s 500 milijuna ljudi

Ako želimo biti konkurentni na tom velikom tržištu, svi moramo biti spremni na žrtve i riješiti probleme s vanjskim dugom te proračunskim deficitom

ŠIBENIK - Jednoglasna odluka "elitnog kluba" od 25 EU država o punopravnoj kandidaturi Hrvatske za EU i početku pregovora povijesna je i dolazi nakon 14 dugih i teških godina od prvih demokratskih izbora i agresije na Hrvatsku, kazao je to hrvatski premijer dr. Ivo Sanader pred oko 650 sudionika Osmog nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u subotu u Solarisu, koji su njega i članove Vlade RH dočekali dugotrajnim pljeskom i na nogama. "Ulazak u EU neće riješiti sve naše probleme, pa ni ove gospodarske o kojima se raspravljalo na savjetovanju, ali će promijeniti okruženje i odnos prema Hrvatskoj.
Na Hrvatsku se od danas gleda drugim naočalima" — poručio je Sanader, ustvrdivši kako u Hrvatskoj više ništa neće biti kao prije. "Sada je na nama da pokažemo svoju kreativnost i poduzetnost, napuštajući malograđanski socijalističko-komunistički obrazac prema kojem biti bogat i poduzetnik znači biti lopov i kriminalac." Naprotiv, kazao je premijer, treba dati potporu onima koji su prihvatili izazov, upuštajući se u rizik poduzetništva, ostavljajući svoja službenička i činovnička mjesta, htijući više i bolje. Ako želimo biti konkurentni na tom velikom tržištu od 500 milijuna ljudi, svi moramo biti spremni na žrtve, i riješiti probleme s vanjskim dugom te proračunskim deficitom, kazao je Sanader, prozvavši i ovu prigodom bivšu Vladu za obmanjivanje javnosti kako je deficit 4,5 a ne 6,5 posto.
Bivših se sjetio još jednom, podsjetivši kako su govorili da će Hrvatska, ako se HDZ vrati na vlast u izolaciju. "A evo nas na pragu EU-a za šest mjeseci!" — poantirao je Sanader, dodajući kako Vlada želi završiti pregovore o ulasku u EU do 2007. godine. Izražavajući ponos što je na čelu Vlade koja je dobila mandat da Hrvatsku vodi s Balkana u EU, Sanader je poduzetnicima najavio smanjivanje poreznog opterećenja, s čim će Ministarstvo financija u jesen izići pred javnost. Što se TLM-a tiče, Sanader je kazao kako će Vlada dati jamstva TLM-u, ali je završila era davanja novca radi kupovanja socijalnog mira i sponzoriranja neradnika u managementu koji ne znaju voditi tvrtke.
U Solarisu su u subotu podijeljene i nagrade Minstarstva gospodarstva rada i poduzetništva najboljim poduzetnicima u prošloj godini.
Najboljim izvoznikom proglašen je ELCON MARINE iz Kastava, najbolja poduzetnica je Đurđica Zagorec, vlasnica "Biovitalisa" iz Turčina, dok je nagradu dr. Milan Arko za najinovativnijeg poduzetnika dobila tvrtka "Tehnix" iz Donjeg Kraljevca.

Zdravko PILIĆ
   

Austrijanci i "jugović"

Govoreći o bespravnoj gradnji, Sanader se prisjetio i zgode iz svojih austrijskih, poduzetničkih dana, kada je jedan "jugović" na ledini u blizini Insbrucka počeo ni iz čega zidati kuću.
"Svi su se skupili oko njega i čudom se čude, a policija koja je tu došla nije mogla intervenirati jer oni u zakonu uopće nemaju sankcija za bespravnu gradnju jer to nikome i ne pada na pamet. Dapače, Austrijanci su se smijali jer su mislili da graditelj izvodi nekakve viceve. To je cilj kojem i mi moramo težiti", kazao je predsjednik Vlade.

Englesku ćemo pobijediti

Sanader je u Solarisu prepričao i svoj odgovor engleskom novinaru koji ga je pitao za komentar nogometnih događanja u Portugalu. "Kazao sam mu da Francusku nismo smjeli pobijediti, jer smo igrali dan prije negoli je njihov predsjednik trebao dići ruku za našu kandidaturu za EU. Ali da sada, kada smo postali punopravni kandidat, takvih obzira više nemamo, pa ćemo Englesku - pobijediti."

 

Korčula i Mljet u zagrljaju

S predstavljanja petog izdanja akcije Otoče volim te/Joško PONOŠSPLIT - Korčula i Mljet otoci su koji će sljedećeg tjedna biti zagrljeni pokretom Otoče, volim te, što će se u petom izdanju održati 24. i 25. lipnja. Akcija počinje, prema riječima Zorana Franičevića, poklonom jedinoj pučkoj jadranskoj regati na svetoga Ivana Svitnjaka u Veloj Luci, kad žene pobjeđuju muževe, a unuci veslaju s didima.
— Dogodit će se i susret otočana iz tri županije koji se možda nikad ne bi vidjeli, a tome je ponajviše krivo nepostojanje međuotočnih brodskih linija. Stoga smo u četvrtak organizirali prijevoz u 9 sati ujutro katamaranom SEM-a iz Splita za Velu Luku, a katamaran koji održava liniju Vis—Split pristat će tog jutra u Hvaru, odakle će se gosti za Velu Luku moći prebaciti brodom Edi, koji u podne kreće s hvarske rive — objasnio je Franičević.
Drugog dana akcije u korčulanskoj Veloj špilji će u pet do dvanaest početi forum Vratite nam brodove, a radi se o pokušaju uspostavljanja međuotočnih veza koje su nestale 1948. godine nacionalizacijom flote od 110 brodova u privatnom vlasništvu.
— Otočani danas plaćaju čak deset puta veću cijenu prijevoza automobila trajektima nego što određuje zakon o otocima koji izjednačava cestovni i pomorski promet. Obećano je da će se 1. listopada cijene sniziti 30 posto, a mi pitamo zbog čega ne odmah?! — rekao je Franičević.
Iz Korčule će se u petak poslijepodne preko Lumbarde sudionici pokreta prevesti na Mljet gdje će u Babinom Polju biti održan prvi rock koncert u povijesti ovog otoka. Glazbenu potporu korčulansko-mljetskoj akciji dat će Tovareča mužika iz Sali na Dugom otoku, folklorno društvo Lastovo, grupa Šo!Mazgoon, Gego i ostali gosti. Na forumu će govoriti Petar Filipić, Juroslav Buljubašić, Roko Markovina, Tonči Tadić, Miro Kučić, Slaven Letica, Željko Vukmirica, Renato Baretić i Goran Stojanović.

Damir ŠARAC
 
Još u rubrici:
 


U METROPOLI ODRŽAN TREĆI ZAGREB-PRIDE
Parada bez incidenata i uzvanika


UNEŠIĆANI DOČEKALI PREMIJERA "EKOPROSVJEDOM"
"Ivo, spasi nas!"


KABINET IVE SANADERA PRVI PUT ZASJEDAO U ŠIBENIKU
Vladin konop spasa za TLM


LEGENDE NEPONOVLJIVI MIŠO KOVAČ
NE ODUSTAJE OD POVRATKA U ŠIBENIK
Pjevat ću besplatno Jadranki Kosor
u predsjedničkoj kampanji


TEORIJA ZAVJERE ILI ŠTO JE TO SKUPIO BILDERBERG
KOJI JE JEDNAKO UŽASAVAO MILOŠEVIĆA I BIN LADENA
Ima neka tajna vlada


TJEDNIK 13. - 19. LIPNJA 2004. OPET POVIJESNI TJEDAN
Danas, kad postajem kandidat


NAKON TEŠKIH PREGOVORA NA SUMMITU U BRUXELLESU
Europska unija dobila prvi Ustav


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/8