Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 16.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 6 od 7

STRUČNJACI IZ KLINIKE "FRAN MIHALJEVIĆ"
DEMANTIRALI PISANJE TJEDNIKA "NACIONAL"

U Hrvatskoj nitko nije obolio
od kravljeg ludila

ZAGREB - Stručnjaci iz Klinike za zarazne bolesti "Fran Mihaljević" u Zagrebu u utorak su demantirali vijest koju je objavio tjednik "Nacional", da se u Hrvatskoj pojavio prvi slučaj kravljeg ludila kod 25-godišnje pacijentice L.T. iz Karlovca.
Bolnički pročelnik Zavoda za neuroinfektivne bolesti i Centra za intenzivnu medicinu prof. dr. Bruno Baršić potvrdio nam je da je mlada studentica najvjerojatnije oboljela od jedne od tri varijante Creutzfeldt-Jakobove bolesti u koju spada i kravlje ludilo, ali od jatrogenog oblika koji se iznimno rijetko dobiva putem kontaminiranoga neurokirurškog instrumenta, transplantacijama dure (tvrda moždana kora), jetre ili rožnice, te krvlju i krvnim pripravcima:
Dr. Bruno Baršić: "Ovo je novinarska diverzija, čista laž"- Ovo je novinarska diverzija, čista laž! Vaša je kolegica ovdje bila u privatnom posjetu, srela je majku naše pacijentice, koja joj je točno rekla o kakvoj se bolesti radi, što znači da je novinarka namjerno napisala laž - tvrdi Baršić.
L.T. je, prema liječničkim iskazima, kao petogodišnja djevojčica operirana zbog tumora na mozgu u jednoj od najvećih hrvatskih bolnica, a neslužbeno se doznaje da je riječ o Rebru. Nakon te operacije, dobila je i gnojni meningitis (upala moždane ovojnice), zbog čega je opet bolnički liječena. U tako kompliciranoj medicinskoj anamnezi, tvrdi Baršić, teško je pretpostaviti je li do zaraze došlo preko kirurškog instrumentarija koji je bio kontaminiran ili kroz krvne pripravke koje je vjerojatno dobivala, no prema tijeku bolesti i nalazima koji su joj napravljeni tijekom dvije hospitalizacije u "Franu Mihaljeviću", gotovo je izvjesno da se radi o jatrogenom CJD-u.
Ostala dva oblika bolesti, CJD starijih osoba i kravlje ludilo, isključuje to što je prva varijanta bolest starije životne dobi, dok je u slučaju druge tijek bolesti znatno sporiji. L.T. je u bolnicu "Fran Mihaljević" prvi put primljena u ožujku ove godine sa simptomima mišićne slabosti (ataxia), nakon čega su vrlo brzo nastupili prvi znaci demencije (mentalno propadanje). Neko su vrijeme liječnici bili zbunjeni, pa se sumnjalo na depresiju, a zatim na neku gljivičnu bolest ili epilepsiju. Navodno je tek neki inozemni liječnik posumnjao da je riječ o CJD-u.
Prije 15-ak dana roditelji su L.T. u komatoznom stanju odveli kući jer žele zadnje vrijeme provesti s njom što više i dok god to njezino zdravstveno stanje bude dopuštalo.
— Jedina stvar koja nije tipična za ovaj oblik bolesti jest to što se obično pojavi više pacijenata — sedam-osam — koji su bili u kontaktu s kontaminiranim instrumentarijem — kaže Baršić.
Stopostotna dijagnoza može se postaviti jedino biopsijom mozga, odnosno autopsijom.
Liječnici apeliraju na to da se javnost upozori da su prionske infekcije ovog tipa iznimmo rijetke, da kontaminiranost infektom ne može biti spriječena nijednim normalnim postupkom sterilizacije, te da je ova rijetka bolest dio rizika pojedinih medicinskih zahvata, o kojemu ne treba razmišljati. Prema nekim podacima, učestalost je jedan oboljeli na milijun stanovnika, no Baršić kaže da je u 25-godišnjoj praksi imao samo dva takva slučaja.
Uzročnik zaraze je prion, mutirani protein, koji je još 1957. kod nekih domorodaca koji su jeli sirovi mozak u Gvineji uzrokovao bolest kuru, po simptomima identičnu kravljem ludilu. Prion je postao globalna zdravstvena prijetnja koncem osamdesetih u Velikoj Britaniji, kada je s krava koje su jele koštanu srž prešao na ljude i uzrokovao ljudski oblik kravljeg ludila.

Nataša ŠKARIČIĆ
   

Hebrang: Nitko ne zataškava slučaj

Ministar zdravstva Andrija Hebrang demantirao je tekst objavljen u tjedniku "Nacional" da u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" leži pacijentica s radnom dijagnozom bolesti kravljeg ludila, ali je potvrdio da je riječ o dijagnostički vrlo složenom slučaju, no da nema potvrde o kravljem ludilu.
Hebrang je novinarima rekao da Ministarstvo prati taj slučaj, da još uvijek ne zna o kakvoj se neurološkoj bolesti radi, ali da u praćenju sudjeluju vrhunski stručnjaci koji bi, po njegovu mišljenju, za nekoliko dana mogli donijeti konačnu dijagnozu.
- Postoji čitav niz neuroloških bolesti koje su vrlo slične i naši vrhunski stručnjaci u velikoj su dilemi, postoji čitav niz dijagnostičkih postupaka o kojima smo obavještavani, ali bez konačnog zaključka - kazao je Hebrang. Napomenuo je da je u medicini "egzaktni dokaz" samo ono što potvrđuje dijagnoza.
- Sada je još nemamo i očekujemo da ćemo je uskoro imati, jer ako je to tako (kravlje ludilo), onda smo dužni obavijestiti javnost i poduzeti čitav niz drugih mjera - dodao je. Odbacio je mogućnost da liječnici ili bilo tko drugi zataškava cijeli slučaj.

 

MINISTAR ČOBANKOVIĆ NAJAVIO STRATEŠKI PROJEKT VLADE

Do kraja godine master plan navodnjavanja

ZAGREB - Do kraja ove godine bit će gotov master plan navodnjavanja, za što je u državnom proračunu osigurano 23 milijuna kuna. Najavio je to ministar poljoprivrede Petar Čobanković nakon prve sjednice Nacionalnog povjerenstva za navodnjavanje.
Stručni tim Ministarstva predstavio je članovima Povjerenstva nacrt Nacionalnog programa navodnjavanja kao strateškog projekta Vlade. Cilj je stvoriti uvjete da naša poljoprivreda postane konkurentna na domaćem tržištu, u opskrbi turističkih destinacija, a s vremenom da postane i značajniji izvoznik. Projektom se stoga planira objediniti dosadašnje aktivnosti, jer, primjerice, Međimurska, Varaždinska i Istarska županija imaju gotove projekte navodnjavanja, a oni se upravo rade u Požeškoj i Vukovarskoj županiji, dok za Dalmaciju takvih podataka nema.
Pilot-projekti bit će vezani za grupirano zemljište i uz poljoprivredna poduzeća koja uz takvo zemljište imaju i potrebnu infrastrukturu. Država će financirati vodu i infrastrukturu do samog zemljišta, a ostatak investicije ide na teret korisnika. Sredstva za to će se osigurati iz državnog proračuna, naknada i koncesija za vodu, jer su voda i navodnjavanje ekonomska kategorija, naglasio je ministar Čobanković.
Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Čobanković je istaknuo da bi bio zadovoljan ako bi do kraja njegova mandata projekt završio s 30.000 hektara navodnjavanog zemljišta.
Do kraja ovog mjeseca dolinu Neretve posjetit će zajedničko izaslanstvo Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda. Izaslanstvo će u zajednici s lokalnom upravom ispitati mogućnosti zaustavljanja daljnjeg zaslanjenja vode u kanalima za navodnjavanje, kako bi se i nadalje osigurala proizvodnja tijekom cijele godine na ovom iznimno plodnom području.
Ministarstvo poljoprivrede sastat će se s otkupljivačima pšenice još ovaj tjedan. Država će ući u projekt otkupa kako bi se osigurao otkup uroda pšenice, rekao je ministar Čobanković, odbivši govoriti o cijeni pšenice prije toga sastanka. Za sada je Žito zajednica najavila cijenu od 80 lipa po kilogramu.

O. RAMLJAK
   

OPTUŽENI NA SUĐENJU ZA RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI

Milenko Radak: Nisam kriv

ZADAR - Razumio sam optužnicu i ne smatram se krivim - rekao je u utorak u sudnici zadarskoga Županijskog suda Milenko Radak (39), na početku suđenja za ratni zločin. Za njega optužnica tvrdi da je sudjelovao u ubijanju civila u Škabrnji 18. studenog 1991. godine, i to kao komandir II. specijalnoga dobrovoljačkog voda TO Benkovac.
No u Radakovu izjavu kako je razumio optužnicu odmah se upleo njegov branitelj Luka Šušak, kazavši da je "Radak zbunjen".
- Nije on razumio optužnicu, osim formalno. Optužnica zbunjuje i mene, jer nigdje ne piše što je Radak konkretno u Škabrnji učinio. Kako da iznese obranu kada se ne navodi djelo? Ovime je povrijeđeno njegovo pravo na obranu - naveo je Šušak, pitajući uz to zastupnika optužbe Slobodana Denonu što mu iz optužnice znači velikosrpska ideja u odnosu na Radaka. To je ostalo bez odgovora.
Ive Kardum (47), voditelj Odsjeka za terorizam i ratne zločine PU zadarske, pozvan je u utorak kao prvi svjedok, jer je postojala sumnja da je saslušavanje Radaka lani u policiji provedeno nezakonito i bez branitelja. Radak je odveden u policiju oko podneva, i ispitivan je do dva sata poslije ponoći, no odvjetnika je dobio tek nakon osam sati navečer.
Svjedočio je i taj odvjetnik, Dragan Zorić iz Biograda, koji se nije baš previše uspio sjetiti kako je teklo ispitivanje. Prema policajcu Kardumu, Radak je pročitao zapisnik prije potpisivanja, a prema Zoriću nije. Sudac Branimir Zorica je na koncu odbio da se taj zapisnik o ispitivanju izdvoji iz spisa kao nezakonito pribavljen, što je tražio odvjetnik Luka Šušak.

L. KALMETA
 
Još u rubrici:
 


ZADAR BAGERI UKLANJANJU SEDAM BESPRAVNIH
ZGRADA TOMISLAVA GALIĆA

U Kožinu počelo rušenje
Grdovićevih apartmana


ISTRAŽUJEMO NA POMOLU VELIKI SKANDAL NA SPLITSKOM
OPĆINSKOM I ŽUPANIJSKOM SUDU
BROJNE PRESUDE MOGLE BI PASTI
ZBOG DVIJU VJEŠTAKINJA
KOJE NISU NA POPISU SUDA


ŠEFICA VIJEĆA AGENCIJE ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA
OLGICA SPEVEC O PRODAJI SLOBODNE DALMACIJE:
EPH nije priložio sve dokumente


AFERA NA WALL STREETU
U SJEDINJENIM DRŽAVAMA VODI SE ŽESTOKI PRAVOSUDNI RAT
Razmilovićevu odvjetniku sudac
zaprijetio zatvorom!


GODIŠNJE IZVJEŠĆE STATE DEPARTMENTA
O MODERNOM ROPSTVU U SVIJETU
SAD: Hrvatska podbacila u borbi
s trgovinom ljudima


ITALIJA NA LOKALNIM IZBORIMA PRODIJEVA MASLINA DOBILA VEĆINU
Novinarka Lilli Gruber potukla Berlusconija


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 6/7