Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
nedjelja, 13.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  svijet
feljton
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 6

VIŠE OD 40 BRODOVA SUDJELOVALO NA RIBARSKOM
PROSVJEDU U UMAGU

TUĐE NEĆEMO - SVOJE NE DAMO

UMAG - Mirnim i dostojanstvenim prosvjedom, u kojemu je sudjelovalo više od 40 ribarskih brodova iz Umaga, Novigrada i Savudrije, u subotu su istarski ribari uz potporu brojnih građana izrazili ogorčenost i bijes odgodom proglašenja ribolovno-ekološke zone u Jadranu. Posade brodica, "naoružane" zvukovima sirena, raketa, baklji i transparenata, poput "Slovenija — tumor Hrvatske", "Počnimo voljeti Hrvatsku", "U Europu da — ali ne spuštenih hlača", "EU — Abu Graib za Hrvatsku", kružile su umaškom lukom plijeneći pozornost mnogih turista, da bi zatim u konvoju krenule prema pučini i nakon toga se vratile i privezale za umašku rivu.
Predsjednik Sindikata ribara Hrvatske Luciano Bose, organizator ovog prosvjeda, u razgovoru s novinarima izrazio je zadovoljstvo odazivom i potporom ovom masovnom ribarskom "prigovaranju" iz cijele Istre i Hrvatske, kojim se željelo hrvatskoj Vladi uputiti upozorenje da, ako nešto ne poduzme u zaštiti interesa hrvatskih ribara, može očekivati, kako je rekao, vruću jesen.
— Hrvatski ribari jedinstveno dišu, jednako razmišljaju i to ovoj Vladi mora postati jasno — poručio je Bose. On je uvjeren kako je Hrvatska podlegla slovenskoj strani i njezinu pritisku, premda Slovenci, smatra on, nisu faktor u tom odlučivanju iako nas i dalje ucjenjuju.
— Slovenija ima zatvoreno more bez izlaza u međunarodne vode i nije jasno što traže od Hrvatske. Međutim, oni zato imaju sposobne političare koji još od doba Račanove vlade, a sada i Sanaderove, stalno drže u šahu naše političare, premda ne znamo kojim argumentima. Kakva je to Vlada kada u osam mjeseci od traženja gospodarskog pojasa u Saboru — kada su njezini predstavnici bili u opoziciji — sada okreće ploču odgađajući čak i primjenu ribolovno-ekološke zone? Kakvu vjerodostojnost takva Vlada može imati kod ribara i hrvatskih građana? Nikakvu! — poručio je Bose, otklanjajući za sada mogućnost blokade hrvatskih luka zbog turističke sezone, čime, kako je rekao, žele potvrditi da su odgovorniji od hrvatskih političara, koji ne misle o egzistenciji i pravima ne samo hrvatskih ribara nego i svih građana ove zemlje. Po njegovim riječima, ovaj ribarski prosvjed dobio je veliku potporu i ostalih ribara, poput onih iz Dalmacije, brojnih medija, a pridružili su im se čelnici Udruge radničkih sindikata, Sindikata Carine i Sindikata Porezne uprave.
Predsjednik istarskih ribara pri Obrtničkoj komori Željko Majdenić smatra kako su ribari ispali žrtveni janjci politike i političara.
— Naši političari ili nisu htjeli ili zbog pritisaka nisu mogli provesti u život saborsku odluku o proglašenju ribolovno-ekološke zone. Međutim, na kraju će se, figurativno rečeno, brojiti mrtvi, ustvrdio je Majdenić, ne želeći prognozirati što se sve može na moru događati u kritičnim trenucima i u afektu kad talijanski i slovenski ribari nastave upadati u hrvatske vode, ometajući pri tome rad naših ribara i onemogućujući njihovu egzistenciju.
Savudrijski ribar Danilo Latin poručio je kako ovaj ribarski prosvjed nije uperen protiv Vlade, nego joj se njime izriče potpora u suprotstavljanju, kako je rekao, agresiji i aroganciji EU-a i njezinih članica. On je izrazio nadu da će tijekom kratkoročne odgode primjene po Italiji i Sloveniji, te EU-ove sporne odluke o proglašenju ribolovno-ekološke zone, EU ipak sazreti i shvatiti da je biološko korištenje pomorskih resursa interes svih, a ne samo pravo moćnih. Pri tome Latin smatra Romana Prodija jednim od najvećih krivaca koji je osporio pravo Hrvatske na proglašenje ove zone.
Roberto Matijašić, vlasnik ribarskog broda "Speranza" iz Kanegre, spomenutu saborsku odluku smatra sramotnom te se boji da nakon, po njegovim riječima, upropaštavanja hrvatskog turizma sada slijedi uništenje našeg mora i ribljeg fonda kako bi "Hrvati postali sluge bjelosvjetskim lopovima".
U razgovoru s istarskim ribarima pridružio nam se i jedan umaški ugostitelj s porukom: "Svoje ne damo, tuđe nećemo", koju, po njegovoj ocjeni, sadašnja vlast mora poštovati kao moto svoje politike.

Branka ŽUŽIĆ
   

ZLATKO TOMČIĆ NA GLAVNOJ PROGRAMSKOJ SKUPŠTINI HSS-a

Nećemo s HDZ-om u koaliciju

ZAGREB - HSS na sljedećim lokalnim izborima neće koalirati s HDZ-om, uzimajući u obzir neprihvatljivo ponašanje u prakticiranju demokracije i parlamentarizma, te već utvrđenu inkopatibilnost makroekonomskih, gospodarskih i drugih koncepcija. HSS neće koalirati ni sa strankama krajnje lijeve i desne orijentacije, sa strankama ultraliberalnog ili anacionalnog programa, ni sa strankama nacionalističkog predznaka i karakteristika — poručio je predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić u subotu delegatima na glavnoj programskoj skupštini stranke, na kojoj je još jednom ponudio i svoj mandat na raspolaganje, kao što je to učinio i u prosincu na Glavnom odboru HSS-a.
Tomčić i dalje uživa povjerenje svojih HSS-ovacaKako je više od 600 delegata na kraju programske skupštine prihvatilo niz zaključaka čiji je autor sam Tomčić, njegova ponuđena ostavka nije prihvaćena, a činjenica da su delegati pljeskom pozdravili odluku da se ne ide u koaliciju s HDZ-om dovela je Tomčića do zaključka kako nezadovoljnih ovom odlukom nema puno. U svom obraćanju dužem od sat vremena priznao je Tomčić kako konsolidacija stranke, nakon prošlih izbora, još nije okončana. Stranci je nužna unutarnja katarza, istaknuo je, optuživši one koji bi se priklanjali lijevima i desnima za deficit samopouzdanja. A za deficit samopouzdanja kriv je i, kako reče, linč koji se provodi prema HSS-u u posljednjih šest mjeseci.
— Nisam sklon teoriji zavjere, ali HSS se očito ne uklapa u dizajnerske planove političko-obavještajno-medijskih silnika kojima je cilj zakulisnim potezima vući konce koji će pojedincima donijeti veliku korist, pa i materijalnu — istaknuo je Tomčić. Ti silnici imaju svoje kooperante koji pokušavaju destabilizirati HSS i unutar same stranke, istaknuo je predsjednik HSS-a, da bi takvima poručio kako će ih se nadigrati ozbiljnim političkim radom.
Tomčić je s ponosom istaknuo kako je HSS žestoka oporba vlasti u kojoj su bezobrazluk i arogancija postali supstitut za kompetenciju i odgovorno ponašanje. Pobrojio je Tomčić HDZ-u i niz sramotnih poteza, poput odluku odustajanja od ribolovno-ekološke zone. Ovakvo upravljanje zemljom nema perspektivu, naglasio je.

Siniša PAVIĆ
 
Još u rubrici:
 


PREDSJEDNIK MESIĆ NA KAVI S GRAĐANIMA KOMENTIRAO
AKTUALNE DOGAĐAJE
Tuđman jr. i Kovač imaju slabo pamćenje


GLAVNA TUŽITELJICA HAAŠKOG SUDA CARLA DEL PONTE:
Karadžić će biti izručen do 29. lipnja


SEDAM DANA KOJI SU POTRESLI HRVATSKU
Jedanaest minuta


AMERIKANCI PROTIV BUSHOVE IRAČKE OPERACIJE
Rat im nije trebao


OVOG VIKENDA 340 MILIJUNA GRAĐANA 25 ZEMALJA ČLANICA
EU-A BIRA ZASTUPNIKE U EUROPSKI PARLAMENT
Uloga Iraka u EU izborima


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/6