Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 1.6.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 2

PRED ZIDOM - SAVEZ SUSJEDA PROTIV ZAŠTIĆENOGA
HRVATSKOG POJASA U JADRANU

Ribolovna zona u mreži Ljubljane i Rima

U petak će, po svemu sudeći, Hrvatska u Bruxellesu dobiti posljednju šansu da pred navalom jakih igrača svoju nacionalnu jurisdikciju na Jadranu ipak prepusti europskom konceptu koji zagovara isključivo multilateralni pristup rješavanju tog pitanja

piše Šenol SELIMOVIĆ

Hoće li Hrvatska u petak u Bruxellesu razgovarati s Europskom unijom o pravu drugih država da uz naknadu izlovljavaju višak ribe u našem zaštićenom pojasu na Jadranu? Ili će to biti samo susret kompromisa u kojemu će Hrvatska, pod pritiskom Talijana i Slovenaca te Europske komisije, morati pristati na jedno od tri rješenja - odgodu početka primjene zone, odnosno na trostrano upravljanje zonom ili pak na rješenje kojim hrvatski ZERP ne bi vrijedio za Italiju i Sloveniju?
U petak će, po svemu sudeći, Hrvatska dobiti posljednju šansu da pred navalom jakih igrača svoju nacionalnu jurisdikciju na Jadranu ipak prepusti europskom konceptu koji zagovara isključivo multilateralni pristup rješavanju toga pitanja.

Kupovanje kandidature

Naime, državni tajnik u MVP-u Hidajet Biščević imat će pred sobom tri aktera koji misle slično i, što je najvažnije, drugačije od Hrvatske. Stvar je došla do zida i očito je da čak i svemogući diplomatski jezik više ne može prikriti ni odgoditi posvemašnju udaljenost stavova između Hrvatske i već stvorenog talijansko-slovenskog "saveza". Te su dvije članice Europske unije, preko svojih ministara vanjskih poslova, prije oko mjesec dana već i javno poručile da će njihova podrška Hrvatskoj na putu u EU izravno ovisiti o tome kakav će biti konačan odgovor Zagreba na pitanje primjene ekološko-ribolovne zone.
Sastanak trojice državnih tajnika s predstavnikom Europske komisije u Bruxellesu 4. lipnja održat će se nepuna dva tjedna prije sastanka Europskog vijeća na kojemu će se donositi odluka o dodjeli Hrvatskoj statusa zemlje kandidata i, što je manje vjerojatno, datum početka pregovora. Do koje će mjere hrvatska strana pristati na kompromis kako bi "kupila status kandidata", kako je to nedavno okarakterizirao Glas Amerike, vidjet će se definitivno ovaj petak u Bruxellesu.
Talijanska diplomacija u međuvremenu nije štedjela truda da pošalje jasne poruke o tome što očekuje od Zagreba. Veleposlanik Italije u Zagrebu Alessandro Grafini već je odavno rekao Biščeviću da bi "talijanska strana bila najzadovoljnija odgodom primjene ZERP-a", a istu je poruku hrvatskoj diplomaciji svojedobno uputio i predstavnik Europske komisije Eneko Landaburu.
Kako ribarima objasniti politički "ulov"Ovih se dana u talijanskoj javnosti znatno jačom retorikom oglasio i državni podtajnik za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Paolo Scarpa Bonazza Buora. On je jasno, gotovo ultimativno, poručio Zagrebu: "Nikada nećemo pristati da budemo isključeni iz voda u kojima smo oduvijek ribarili". Dodao je da 800 ribarica, a to znači oko četiri tisuće talijanskih obitelji, danas egzistira na izlovu ribe u onom dijelu Jadrana na kojemu je Hrvatska proglasila zaštićenu zonu.
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini bio je u svom posljednjem osvrtu na tu temu, kako prenosi agencija Ansa, nešto uvijeniji, ali ne i manje odlučan. On je odbacio mogućnost talijanskog veta na odluku Europskog vijeća o hrvatskom statusu kandidata, ali je rekao kako je uvjeren da će Zagreb "prihvatiti europski put kao jedini put u rješavanju nastalog problema". Vjerujem da će Hrvatska pokazati spremnost da se to pitanje riješi u interesu svih zainteresiranih strana - poručio je Frattini.
Ulogu arbitra u trilateralnim razgovorima imat će Europska komisija. Ni ta činjenica ne ide u prilog Hrvatskoj, jer je ovo važno tijelo Unije već od prvoga dana pokazalo jasno protivljenje hrvatskoj odluci o proglašenju zaštićene zone na Jadranu ocijenivši je kao "jednostranu" i "protivnu duhu europskog jedinstva i suradnje".

Pravo jačega

Hrvatska je iz usta premijera Sanadera i ministra Žužula, barem javno, svojim jadranskim susjedima i Europskoj uniji, nudila priču po kojoj zona neće ugroziti njihove interese jer će, primjerice, Talijani imati mogućnost izlova ribe u hrvatskom ZERP-u - uz obveznu naknadu. Ali, prema dosadašnjim reakcijama, Talijani i Slovenci očito ne pristaju na tu priču iako je ona utemeljena na međunarodnom pravu koje definira zaštićeni pojas kao nacionalnu jurisdikciju obalne države (u ovom slučaju Hrvatske) s pravom trećih zemalja na izlov viška ribe. No u ovom vrlo tijesnom uglu u koji je stjerana Hrvatska voljom jakih, argumenti samo međunarodnog prava neće joj previše pomoći. Hrvatska, iako ima međunarodno pravo na svojoj strani, nema tu političku snagu kojom bi mogla otvoreno kontrirati jednoj Italiji, pa i Sloveniji, u principijelnom inzistiranju na svojoj nacionalnoj jurisdikciji na Jadranu.
Za kompromis na svoju štetu Hrvatska će morati upotrijebiti političku volju, kao što je uostalom i stvar političke odluke hoće li Vijeće ministara EU-a Hrvatskoj dodijeliti status kandidata. A u svakoj politici, pa tako i onoj europskoj, ako želiš dobiti, moraš nešto i dati.
Problem je, dakako, u tome što će hrvatska diplomacija nakon te političke trgovine u Bruxellesu i domaćoj javnosti morati prikazati i opravdati "utržak". Posebice ribarima, a i onim političkim strankama koje su saborskom većinom izglasale ZERP u listopadu prošle godine.

 
Još u rubrici:
 


RAZGOVOR - POMOĆNICA MINISTRICE JOSIPA BLAŽEVIĆ-PERUŠIĆ
NAJAVLJUJE NASTAVAK UKLANJANJA SVE DO ZADNJEG
BESPRAVNO SAGRAĐENOG OBJEKTA
NA PODRUČJU SPLITA I ZADRA
RUŠIT ĆEMO I DINAMITOM


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/2