Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 25.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
stella
automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

NOVA BUNA PUČANA PISMO HVARANA SANADERU,
MESIĆU I DRUGIM DRŽAVNIM INSTITUCIJAMA

ODMAH ZAUSTAVITE PRIVATIZACIJU
JER "SUNČANI HVAR"
NIJE NI VLADIN NI DRŽAVNI

HVAR - Grupa građana Hvara, koja se naziva i Inicijativnim odborom za spas "Sunčanog Hvara", uputila je otvoreno pismo Vladi RH, predsjedniku Ivi Sanaderu, kojim opetovano zahtijeva da se obustavi cirkus-privatizacija i poklanjanje dionica te hotelske kuće, do izmjena sadašnjeg Zakona o privatizaciji, Faksimil pisma koje je grupa građana uputila Ivi Sanaderu, Stipi Mesiću te na još deset adresa državnih institucijajer on legalizira rasprodaju od države nacionaliziranog društvenog i privatnog vlasništva, a da gradu Hvaru, te bivšim i sadašnjim djelatnicima poduzeća dodijeli 51 posto dionica.
Od člana Odbora Jakova Balića doznajemo da se od Vlade također traži da nacionalizirane hotele vrati bivšim vlasnicima, isto tako naknadi štetu vlasnicima nacionaliziranih terena, a "Sunčanom Hvaru" hitno isplati dugovanje od oko 10 milijuna eura, za smještaj izbjeglica i ratne štete. To je, prema njihovu mišljenju, i bio najveći kamen oko vrata, ono što je tvrtku bacilo na koljena, prisilivši je da rasprodaje ugostiteljske objekte i hotele, pri čemu se spominje da ministar Andrija Hebrang obmanjuje javnost kako ona ima 16 milijuna eura duga, od čega samo ove godine treba platiti tri milijuna eura, ne spominjući istovremeno dug države, čiji bi povrat to omogućio.
To su temeljni zahtjevi apela koji se u ponedjaljak našao na hvarskim oglasnim pločama, a upućen je na 12 relevantnih adresa u Hrvatskoj, među kojima i predsjedniku RH Stjepanu Mesiću. Njime se zapravo želi zaustaviti kompletan proces privatizacije u Hrvatskoj, a građane, osobito one u primorskim mjestima, poziva da se pridruže Hvaranima davanjem potpore, te da se i oni bore za svoje hotelske kuće. Osporava se bilo kakvo vlasništvo države ili Vlade RH nad "Sunčanim Hvarom", uz tvrdnju da država u tu hotelsku kuću nije investirala niti jednu kunu, nego da ga je svojim maćehinskim odnosom, zajedno s Privrednom bankom Zagreb upropastila.
U nastavku stoji da su "za vrijeme Domovinskog rata djelatnici poduzeća trebali biti poslani na Zavod za zapošljavanje i da država skrbi o njima, međutim, Vlada je natjerala Upravu da uzima skupe kredite kod svoje državne PBZ, po lihvarskim kamatama od 18 posto, da bi mogla isplaćivati plaće svojim djelatnicima. To je veliki paradoks jer najveći dio dugova tvrtke čine upravo krediti te banke koji su bili nepotrebni, da se Vlada pridržavala zakona i bila korektna. Sada se ta ista Privredna banka dobrodušno javlja da će u sklopu fonda Quaestus ’pomoći’ ’Sunčanom Hvaru’. Mi ne trebamo ničiju pomoć, samo tražimo da nam država vrati ono što je naše, a ne da našu imovinu poklanja drugome".
"Vlada je drugim hotelskim kućama opraštala dugovanja, ’Sunčanom Hvaru’ nije. Gospodin Škegro je velikodušno oprostio dug državi, pa se pitamo, prvo, Apel protiv prodaje "Sunčanog Hvara" u ponedjaljak se našao na hvarskim oglasnim pločama/Ozren ĐEREKkojim pravom, a drugo da li će tih 10 milijuna eura možda završiti kao provizija...", pišu Hvarani, osporavajući i bilo kakvo vlasništvo Fonda Pleter nad tvrtkom za čiji se spas zauzimaju.
To što pojedini ministri pokušavaju objasniti da javno privatno partnerstvo nije nikakva privatizacija drže neistinom jer bi u zamišljenom pilot-projektu fond Quaestus ipak postao većinski vlasnik poduzeća, a time i grada Hvara, te ih nakon pet godina prodao po mnogostruko većoj cijeni, pri čemu bi po nekima zaradio čak 400 milijuna kuna, odnosno 53 milijuna eura. Stoga se od Vlade zahtijeva da prekine sve dogovore, potpisivanja ugovora ili objavljivanje natječaja, jer je na način kako bi trebalo privatizirati hvarsku hotelsku kuću ukazala peticija od prije godinu i pol dana, na koju je u Lucićevu gradu svoj potpis stavilo čak 2750 građana i prijatelja grada Hvara, a ako budu primorani, učinit će to još jednom.

Mirko CRNČEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


NAJNOVIJA PRINOVA U FLOTI "SEM MARINE"
IZ DANSKE DOPLOVIO U TROGIRSKI ŠKVER
"Split prvi" brod bez "makinje"


MAKARSKI SDP-OVCI OŠTRO ODGOVORILI NA OBJEDE GRADONAČELNIKA
Novak nema argumente
da demantira Klarića


STIGLE PONUDE ZA KUPNJU SINJSKOG AUTOPRIJEVOZNIKA
"Brijuni" i makarski "Promet"
u utrci za "Autoprijevoz"


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4