Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
ponedjeljak, 24.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  pressing
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 7

BRIJUNSKI RAZGOVORI MESIĆA, DRNOVŠEKA, TIHIĆA I VUJANOVIĆA

Novi dogovor za ribolovnu zonu

Svi koji su involvirani u problem hrvatske ekološko-ribolovne zone trebaju dogovorom i razgovorom prevladati ovakvo stanje - poručio je Mesić. Drnovšek je istaknuo kako Slovenija želi sporazumno rješavati to pitanje te je izrazio nadu u uspješan dogovor o zajedničkom korištenju te zone

BRIJUNI - Izgradnjom međusobnog povjerenja, jačanjem suradnje i unaprjeđivanjem odnosa, mogu se lakše i brže riješiti otvorena pitanja između pojedinih zemalja bivše Jugoslavije i omogućiti njihov brži ulazak u euro-atlantske integracije. Bio bi to zaključak nedjeljnih razgovora vođenih u Bijeloj vili na Brijunima između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, slovenskog predsjednika Janeza Drnoveška, crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i predsjedatelja Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića.
U obraćanju novinarima nakon razgovora, naš je predsjednik Stjepan Mesić kazao kako će se otvorena pitanja između ovih zemalja lakše rješavati nakon što je Slovenija ušla u EU pa će objektivnije predstaviti ostale države i njihove interese za ulaskom u euroatlantske integracije.
Šefovi država na Brijunima/Sandro GALETIN— Slovenija je lobist za priključenjem i ulaskom Hrvatske, kao i ostalih zemalja regije, u EU — istaknuo je Mesić.
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izrazio je želju Slovenije da ta zemlja nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u postane mostom između država bivše Jugoslavije i unutar regije, te između njih i EU-a te NATO-a. Pritom je podsjetio kako je Slovenija ekonomskim, kulturnim i međuljudskim sponama u velikoj mjeri povezana s državama bivše Jugoslavije, a što je, po njegovoj ocjeni, dobar temelj međusobnog i zajedničkog djelovanja u euro-atlantskim integracijama.
Odgovarajući na novinarski upit o sudbini ribolovno-ekološke zone u Jadranu, predsjednik Mesić je rekao kako je odluku o proglašenju te zone donio Hrvatski sabor, no kako je njezina primjena odgođena.
— Svi koji su involvirani u taj problem, trebaju dogovorom i razgovorom prevladati ovakvo stanje — poručio je Mesić.
Na isto pitanje, slovenski predsjednik Janez Drnovšek je istaknuo kako njegova zemlja želi sporazumno rješavati to pitanje s drugim državama na Jadranskome moru.
— Nadamo se da ćemo se uspješno dogovoriti o zajedničkom korištenju te zone — uvjeren je Drnovšek.
Predsjedatelj bosanskohercegovačkog Predsjedništva Sulejman Tihić kazao je da je tijekom ovih razgovora postignut konsenzus o potrebi bezuvjetne suradnje s Haaškim sudom kako bi se utvrdila istina o proteklim događanjima na ovim prostorima, kada su počinjeni ratni zločini, a čime se moraju baviti sudovi.
Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović želi da i njegova zemlja preko Slovenije promovira svoj interes za ulazak u EU napominjući kako Crna Gora nema otvorenih pitanja sa zemljama s čijim se predsjednicima susreo na Brijunima.

Branka ŽUŽIĆ
   

Samostalnost Crne Gore

Filip Vujanović je izvijestio sudionike u razgovorima kako je Crna Gora, kao i komisija EU-a, nezadovoljna neučinkovitošću funkcioniranja skupe unije Srbije i Crne Gore, čije institucije ne ostvaruju ciljeve.
Osim toga, nastavio je Vujanović, "hipoteku" izostanka suradnje Srbije s Haaškim sudom snosi i Crna Gora, "ni kriva, ni dužna". A pritom, istaknuo je crnogorski Predsjednik, nema dovoljne harmonizacije ekonomija obiju država. Stoga se on zauzeo za pravo građana Srbije i Crne Gore da se izjasne o budućnosti takve unije.

Rušenje slovenskih objekata

Komentirajući reakciju slovenskih vlasti na rušenje bespravno izgrađenih objekata u Istri u vlasništvu slovenskih državljana, predsjednik Mesić drži kako hrvatska država nije funkcionirala kao pravna država ako su se, po njegovim riječima, stotine i tisuće objekata izgradile mimo zakona o građenju, urbanističkih planova i pravnih normi naše zemlje. On je izrazio nadu u mogućnost legalizacije objekata tamo gdje za to postoje uvjeti.
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek na to nije ništa dodao.

 
Još u rubrici:
 


STIGLA PRINOVA HRVATSKIM ŽELJEZNICAMA
Dva nagibna vlaka u Zagrebu


PRIVATNI LIJEČNICI I DALJE ĆE PREPORUČIVATI
RECEPTE "DRŽAVNIMA", ALI UZ JAKE LIMITE
Liječnici u strahu od kazni
ne daju nužne lijekove?


ANDRO VLAHUŠIĆ, BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA,
O PROGLAŠENJU KRIZNOG STANJA U TOJ BRANŠI
Hebrang je priznao kolaps u zdravstvu


PRIMOŠTEN SLUČAJ NATAŠE HARTMAN PRIMJER
NEFUNKCIONIRANJA PRAVNE DRŽAVE
Prvo joj srušili kuću pa odbili
zahtjev za lokacijsku dozvolu


IDUĆE NEDJELJE U DOCU DONJEM POČAST
ISTAKNUTOM HRVATSKOM EMIGRANTU
Spomenik Branimiru Jeliću


PETERO POGINULIH U PARIŠKOJ ZRAČNOJ LUCI
Strop pao na putnike


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/7