Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

REALIZACIJA PROJEKTA O ODGOVORNOM TURIZMU
I EKOLOGIJI SREDNJE I JUŽNE DALMACIJE U VISU I KOMIŽI

Endemi žrtve bitke za profit

VIS - Može li otok Vis, koji se odlikuje bioraznolikošću, tradicionalnim načinom života njegovih stanovnika, bogatom kulturnom baštinom, te kao središte endemizma sačuvati to iznimno prirodno bogatstvo. Na to se pitanje tražio odgovor u edukativnom predavanju kroz projekt Odgovorni turizam i ekologijska zaštita srednje i južne Dalmacije u prostorijama Gradske knjižnice u Visu i galerije Borisa Mardešića u Komiži.
U ime inicijatora i pokretača projekta Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) te ekoudruga "Sunce" i "Zelena akcije", voditeljica projekta Marina Radić sa suradnicima biologinjama Paulom Podrugom i Zrinskom Jakl nastojali su nazočnima dočarati neosporne vrijednosti bioraznolikosti područja i prijetnje koje dolaze sa svih strana s prijedlogom ciljeva: podizanje javne svijesti i pozivanje na suradnju. Uz to, aktivistice "Sunca" upozorile su na mogućnosti koje pruža novi Zakon o zaštiti prirode.
Naime, poznato je da su dalmatinski otoci Vis, Lastovo i Mljet kroz stoljeća sačuvali prirodu, što je potaknulo WWF da ih svrsta u deset posebnih oaza Mediterana, budući da su značajni za očuvanje cjelokupne mediteranske raznolikosti.
Premda se po malom broju nazočnih ne bi moglo reći da su Višani osobito zainteresirani za prirodne vrijednosti koje su još vrlo rijetke u svijetu urbane civilizacije i bespoštednom bitkom za profitom, sudionici ovih edukativnih skupova nisu krili zadovoljstvo što su dio toga sačuvanog bogatstva, ali su upozorili na sve ozbiljnije opasnosti koje dolaze sa šuškanjem eura, te još uvijek nedovoljno uređenom pravnom državom.
Za razliku od drugih dijelova Mediterana, dalmatinski otoci, pa tako i Vis, kazano je, još nisu doživjeli onu razinu uništavanja kao drugdje na mediteranskoj obali. Stoga su WWF i udruga "Sunce" udružili snage kako bi očuvali biološku raznolikost područja, promovirali odgovorni turizam, te zajedno s udrugom Zelena akcija proveli zagovaranja tih aktivnosti na nacionalnoj razini. A sudjelovanje lokalnih zajednica ima vrlo značajnu ulogu u provedbi ovih aktivnosti. Tako su pokrenuti pilot projekti Središnji edukacijski centar u Podšpilju, Izvorni otočni proizvodi Podšpilje, a s komiškom "Alternaturom" radi se na jedinstvenom otočnom portalu. Vis još uvijek turizmu znači običnu turističku destinaciju, a mi želimo proturiti one prave vrijednosti koje škoj posjeduje, zaključeno je na skupu u Visu i Komiži.

Marko PEČAREVIĆ
 
Još u rubrici:
 


BESPARICA ZAUSTAVILA OBNOVU TVRĐAVE,
ZAŠTITNOG ZNAKA VRBOSKE
Crkva Gospe od Milosrđa
tri godine na čekanju


SOLINSKA UDRUGA RODITELJA DJECE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU
Vrtić i za djecu s posebnim potrebama


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3