Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

IMAM PRIJEDLOG

Neka pacijenti osobno biraju
zdravstveni fond

Imam komentar na prijedlog dr. Zlatana Tadića, iznesen u Slobodnoj Dalmaciji pod naslovom "Treba zagristi u novi sustav zubne zaštite". Izuzetno sam zadovoljna tim člankom u novinama i htjela bih prije komentara kazati nekoliko rečenica o sebi.
Radila sam u ugovornoj zdravstvenoj ustanovi koja je bila udaljena od mjesta mog boravka 80 km, dakle svaki dan sam putovala 160 km, nakon dvije godine odlučila sam se za privatnu praksu, ali u mom mjestu boravka, naravno pošto nisam dobila mjesto u Domu zdavlja. Radim već tri godine s kolegom u privatnoj stomatološkoj ordinaciji. Morala sam napraviti uvod jer moj poslovni put nije nimalo drukčiji niti lakši od ostalih kolega koji su se odlučili za privatnu praksu, stoga što nisu imali drugi izbor i stoga što je to bio jedini izlaz iz situacije nezaposlenog dr. stomatologije nakon pet godina fakulteta i godine dana staža.
Mi smo sve morali kupiti sami da bismo počeli obavljati svoje zvanje, dakle kupili smo stomatološku stolicu, instrumentarij, namještaj i sve ostalo bez čega jedna ordinacija ne može funkcionirati, država nam nije ništa pomogla niti subvencionirala. Isto tako se borimo za svoje pacijente, ne smijemo se reklamirati, dakle jedina reklama je "od usta do usta". Naravno da je kvaliteta rada naša jedina reklama, zato pacijent plaća svoju plombu i nastojimo da otiđe iz ordinacije zadovoljan i s kvalitetno riješenim problemom. Samo je to uvjet da će nam se pacijent vratiti. Zdrav, sretan i zadovoljan pacijent.
Na koji način će doktor i pacijent biti zadovoljni i sretni!?
Htjela bih pozdraviti i podržati prijedlogdDr. Tadića (voljela bih da ga još jednom objavite da ga pacijenti mogu pročitati), dakle da HZZO sklopi ugovor sa svim doktorima koji imaju licenciju za rad, dakle i privatnicima i djelatnicima Doma zdravlja, te da pacijent može birati svog liječnika - ne kojeg mu je država nametnula, već liječnika u kojeg on ima povjerenje. Isto tako bi pacijent u svakom trenutku znao što mu pokriva fond, a koje se usluge naplaćuju. Pacijent bi svaku uslugu platio, ali bi mu se uz priloženi račun refundirao novac od fonda.
Na taj način bi se povećao nivo stomatološke usluge, a zasigurno bi se otvorilo i više novih radnih mjesta, stoga što bi se mladi liječnik lakše upustio u tako veliku investiciju otvaranja stomatološke ordinacije.
Navela bih još jedan prijedlog. Zašto pacijent ne bi mogao birati svoj fond? Ne mora biti samo jedan HZZO, već više fondova, kao što je riješeno za mirovinsko osiguranje. Time bi pacijent, s obzirom na godišnje izdvajanje za zdravstvo, imao plaćen određeni opseg usluga, s obzirom na to koliko je godišnje uplatio u svoj izabrani fond.
Europa bazira svoj sustav na tom principu. Dakle, trebali bismo provesti europski sustav zdravstvenog osiguranja koji kao takav godinama funkcionira.

Dr. Marijana BOŽULIĆ, Zadar
 
Još u rubrici:
 


PISMO UREDNIKU
Ne bavim se politikom na štetu tvrtke


RADOVAN ORTYNSKI JE SA MNOM POKUŠAO "TRGOVATI" (2)
Nisam s Kutlom trgovao
niti nudio status pokajnika


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3