Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

IMOVINSKE KARTICE ŠTO SVE IMAJU SABORSKI ZASTUPNICI IZ DALMACIJE

PROLETER TONČI TADIĆ

Luka Bebić, Zvonimir Puljić i Neven Mimica najbolje su situirani zastupnici iz desete splitsko-dalmatinske izborne jedinice - Da mu nije punca, pravaš Tadić bi morao u podstanare - Ingrid Antičević-Marinović sa suprugom ima stan i tri kuće

piše Anita BELAK-KRILE

Iako je riječ o nesumljivo zanimljivom štivu koje uvijek izaziva reakcije javnosti, imovinske kartice zastupnika koje su napokon poznate javnosti vrlo su neprecizne i pune rupa pa je vrlo teško iz njih doznati koliko je financijski teška većina parlamentaraca. Primjerice, u njima nisu navedeni gradovi i mjesta u kojima zastupnici imaju nekretnine i građevinska zemljišta, što otežava bilo kakvu usporedbu, niti tvrtke u kojima imaju udjele u dionicama. Neki su zastupnici kartice ispunili vrlo traljavo, tek da ih prođe red i iz njih se doista ništa ne može saznati, no dio parlamentaraca posao je shvatio ozbiljno i vrlo pedantno upisao podatke o svojim nekretninama, pokretninama, dionicama i ušteđevini, pa čak i umjetničkim zbirkama koje posjeduju.

Jahte i kuće

Jedan od pedantnih je i hadezeovac Luka Bebić koji spada među najimućnije (dalmatinske) zastupnike, a on, među ostalim, ima poslovni prostor od 50 kvadrata, stan od 93 metra četvorna, kuću za odmor u Komarni od 120 metara četvornih, poljoprivredno zemljište od 28.000 m2 te obiteljsku kuću u obnovi. Bebićeva supruga ima stan od 76 m2, nasljedstvo vrijedno 200.000 eura i odštetu za konficiranu imovinu od 80.000 eura. I njegov stranački kolega Zvonimir Puljić vrlo je potanko naveo svoje imovinsko stanje. Vlasnik je triju stanova, ima udjele u dva poslovna prostora, supruga mu također ima još jedan stan, a pripada joj i pola obiteljske kuće i još jednog stana, građevinsko zemljište od 1500 m2.
Uvidom u kartice ostalih dalmatinskih zastupnika potvrđuje se opći dojam da su uz nekoliko iznimki saborski zastupnici uglavnom imućni ljudi. Dalmatinci, kako i priliči u odnosu na kolege s kontinenta, imaju više brodica i gumenih glisera, tako Luka Bebić ima ribarski čamac od pet metara i još jednu brodicu od šest metara, Perica Bukić (HDZ) gliser gumenjak od 7 metara, Ante Markov (HSS) brodicu od 9 metara, Marin Jurjević (SDP) dvije jedrilice, jednu od četiri, drugu od šest metara, no kako kaže, samo mu je jedna u upotrebi, a druga je zapuštena i izvan stroja, a "bi’će već i puna školjaka"... Haesesovac Luka Roić nema brodicu, nego automobil daewoo i stan od 78 kvadrata, a Živko Nenadić (HDZ) polovicu stana od 66 kvadrata i pola garaže te automobil Fiat punto iz l996. godine.
Tadić se penje na (tuđi) brodUz Luku Bebića i Zvonimira Puljića koji su najbolje situirani među zastupnicima iz desete splitsko-dalmatinske izborne jedinice, uz rame im je Neven Mimica čija obitelj ima četiri stana i kuću za odmor od 80 kvadrata, dva automobila i štednju od 50.000 kuna. Zanimljivo je pak da Slavko Linić, koji je u Sabor ušao pod "maskom" dalmatinskog zastupnika, nema baš nikakve imovine. Rubrika o imovini britkog Riječanina potpuno je prazna, nema čak ni automobil, dok mu supruga ima dva stana i kuću. Pravaš Tonči Tadić po imovinskom je stanju pravi proleter, ima samo automobil škodu, ni supruga mu nema ništa, a da mu nije punca u čijoj kući živi, Tadić bi morao u podstanare. U podstanare zato ne treba ići Šibenčanin Pero Bukić koji je vlasnik kuće od 250 kvadrata, ima trećinu obiteljske kuće, dio vikendice, poslovni prostor, a supruga mu je vlasnica još jednog stana od 200 kvadrata i još jednog poslovnog prostora. I drugi Šibenčanin, Jozo Topić, ima dva krova nad glavom, kuću i stan. Također ima i poslovni lokal, vlasnik je dobro uhodanog optičarskog obrta, ima i dionice u vrijednosti od 30.000 kuna te štednju od 20.000 eura.
Zadranka Ingrid Antičević-Marinović sa suprugom ima stan i tri kuće, a vlasnica je i maslinika. Njezin sugrađanin iz HNS-a Željko Kurtov ima i plastenike površine 3000 m2, poljoprivredno zemljište od 20.000 m2, te skladišni prostor. Kurtov je vlasnik i dvije obiteljske kuće, supruga mu ima još jednu, a vozi ford iz l997. godine. Murterin Ante Markov (HSS) ima ugostiteljski objekt, ne navodi gdje i obiteljsku kuću, auto škodu iz 2003. godine, dok mu supruga vozi pola iz l999. godine. Među stambene proletere spada i Šime Lučin, Trogiranin koji nema stan niti bilo kakve druge nekretnine, već je vlasnik samo motocikla vespe i automobila škode. Vodičanin Rade Ivas pak nema nikakva automobila, navodi da mu djeca imaju fiat uno, a on je vlasnik obiteljske kuće i poljoprivrednog zemljišta od 5000 hektara.
Jure Bitunjac (HDZ) nema štednje, ali zato ima stambeni kredit od 47.000 eura. Vlasnik je planinske kućice i šume od 20.000 metara četvornih te poljoprivrednog zemljišta od 3500 m2. Mirjana Brnadić (HDZ), koja je u saborske klupe sjela umjesto Božidara Kalmete, ima naslijeđen stan od 50 kvadrata, a suprug joj ima u vlasništvu kuću i stan od 85 kvadrata. Kajo Bućan (HDZ), koji je u Sabor ušao umjesto premijera Ive Sanadera, ima obiteljku kuću koja je, tvrdi, pod hipotekom, te dva automobila.

Ušteđevine i zemljišta

Snažna pravašica koja je bila bodygard pokojnom predsjedniku Tuđmanu i sadašnjem Stjepanu Mesiću, Ruža Tomašić, a u Sabor je ušla iz desete splitsko-dalmatinske izborne jedinice, ima zemljište u inozemstvu, kuću u gradnji i ušteđevinu od 50.000 kanadskih dolara. Branko Vojnović (HNS), koji je u parlament ušao umjesto Jakše Marasovića, napominje da većinu nekretnina koriste djeca, a ima plažni objekt bistro od 50 m2, poljoprivredno zemljište oko 4000 m2, malu seosku kućicu od 20 kvadrata, prostranu obiteljsku kuću od 220 m2, stan i građevinsko zemljište od 2500 m2.
Frano Matušić (HDZ) ima u vlasništvu pola obiteljske kuće od 240 m2, garažu, skuter, te automobil peugeot 406, iz 2003. godine, a uštedio je i 55.000 eura. Njegova stranačka kolegica Lucija Čikeš im stan, garsonijeru, kuću i poljoprivredno zemljište. Djeca joj imaju vespu, a suprug dva osobna automobila opel kadett, jedan iz l970. godine, a drugi iz l989. godine.
Kakvom imovinom raspolaže Dujomir Marasović, ostat će tajna, budući da je splitski zastupnik odbio dati odobrenje da se podaci objave uz konstataciju da odlazi na dužnost ravnatelja splitske bolnice i više neće biti dužnosnik pa nema potrebe iznositi svoje imovinsko stanje.

   

Prosječno imućni stranački šefovi

Predsjednici i viđeniji članovi političkih stranaka ne iskaču puno iz prosjeka hrvatskih političara. Tako primjerice šef SDP-a Ivica Račan sa suprugom ima dvije mini kuće za odmor od 24 i 30 m2 i stan od 150 kvadrata. Predsjednica HNS-a Vesna Pusić ima kuću za odmor od 60 m2, a njezin suprug gospodarsku zgradu od 50 m2 i stan u inozemstvu od 66 m2. Šefica narodnjaka ima i dva automobila - rover 75 iz 2000., te toyotu corolu iz 1993. godine. Suprug joj ima 50 posto vlasništva strane tvrtke.
Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić ima zajedno sa suprugom obiteljsku kuću, dok on sam posjeduje garažu od 19 kvadrata. Tomčić ima udjel od 22 posto u Kapital-ingu, a posjeduje zajedno sa suprugom i kolekciju slika. Predsjednik HSP-a Anto Đapić ima kuću za odmor na Viru od 100 m2, zemljište od 1200 m2, te dio kuće koji je dobio nasljedstvom. Šef Sabora Vladimir Šeks (HDZ) s bivšom suprugom i djecom dijeli vlasništvo nad stanom od 120 kvadrata, a zajedno s novom suprugom vlasnik je stana od 161,8 m2. Šeks ima polovinu vlasništva nad zemljištem od 124 četvorna hvata i pola kuće za odmor od 24 metra četvorna.

 
Još u rubrici:
 


STRUČNJACI UKAZUJU NA DISKRIMINACIJU IŠIKANIRANJE
(POTENCIJALNIH) BOLESNIKA OD HIV-A
Sumnjivima se krv može i silom vaditi


OPĆA OPASNOST VIS I KORČULA NE ZAOSTAJU ZA HVAROM
NA KOJEM JE DVIJE TREĆINE MLADIH BAREM PROBALO OPIJATE
Jeftina droga hara otocima


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3