Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 7

KOMUNALCI UREDILI "OKUKU SMRTI" U ULICI MATICE HRVATSKE
PRIJE TEMELJITE REKONSTRUKCIJE

Izgradili da bi srušili
i bacili 800 tisuća kuna

Prema tvrdnjama stručnjaka splitskog Građevinskog fakulteta, sve što je uloženo u obnovu i semaforizaciju takozvane okuke smrti uzaludna je investicija jer će se sve to trebati srušiti kako bi se na tome mjestu cesta temeljito rekonstruirala po predviđenom projektu

Prema tvrdnjama stručnjaka splitskog Građevinskog fakulteta, čak 800 tisuća kuna koje je Grad Split posljednjih mjeseci uložio u obnovu i semaforizaciju "okuke smrti" u Ulici Matice hrvatske uzaludna su investicija jer će se sve izvedeno vrlo brzo morati rušiti i raditi iznova! Naime, tvrde stručnjaci, rekonstrukcija jedne od prometnih crnih točaka u gradu, na kojoj je živote izgubilo nekoliko ljudi, radi se mimo projekta otprije tri godine, a već kod skorog početka izgradnje pješačkog mosta na istoj ovoj lokaciji sve izgrađeno morat će se srušiti i raditi po njihovu projektu.
Ulica Matice hrvatske izgrađena je još prije nekoliko desetljeća, a zbog problema oko otkupa zemljišta ova njezina dionica ni onda ni danas nije poštovala propise koji određuju maksimalnu zakrivljenost u odnosu na predviđenu brzinu automobila. Zbog toga se često događalo da vozila uđu neprilagođenom brzinom i izazovu sudar ili da nalete na pješake koji u nepreglednoj okuci pretrčavaju ulicu. Upravo stoga izrađen je projekt njene rekonstrukcije i "ispravljanja", a u njega je ukomponiran i planirani pješački most koji će spojiti Sveučilišni kampus na Visokoj s Ulicom Ruđera Boškovića na Splitu 3. On bi se trebao početi graditi čim se završe pregovori oko jednog denacionaliziranog komada zemljišta, na kojem planovi predviđaju jedan od stupova nathodnika.
Radovi na opasnoj ulici - asfalt se još nije ni osušio, a uskoro će trebati sve iznova/Joško PONOŠProf. Ivo Lozić s Građevinskog fakulteta potvrdio nam je podatak da se Ulica Matice hrvatske radi mimo projekta, što je, kazao je, prvi put da se ne poštuju temeljni principi struke, već se montažni radovi i radovi uljepšavanja izvode prije prijeko potrebnih građevinskih radova.
— S čuđenjem sam promatrao obnovu dijela Ulice Matice hrvatske i upozoravao na nepropisne i nezakonite postupke, na činjenicu da će se sve izvedeno brzo morati srušiti i da će se kolnik morati rekonstruirati u skladu s izrađenim projektom, zatim će se izgraditi pješački nathodnik i tek na koncu ponovno napraviti ono što je ovih dana urađeno. Pitanje je samo je li razlog ovakvog postupka neznanje, nepoznavanje činjenice da postoje već izrađeni projekti ili zabluda da će ovako obnovljena ulica trajati dulje jer će izgradnja Kampusa kasniti — kaže Lozić.
Član splitskog Poglavarstva zadužen za komunalu Branko Tonković jučer nam je najprije kazao da ove tvrdnje nisu točne, te da su ga podređeni izvijestili da se sve radi po projektu Građevinskog fakulteta, no kasnije je priznao da to ipak nije slučaj:
— Ulica Matice hrvatske desetljećima je opasna i za pješake i za vozače, a ja ću biti sasvim zadovoljan ako nakon naše rekonstrukcije ona potraje još 25 godina!
Osim toga, vjerujem da ćemo ovim poslom idućih mjeseci i godina spasiti barem koji život i spriječiti brojne prometne nesreće. Ako spriječimo i samo jednu, opet sam zadovoljan — kaže Tonković, odbijajući navode o nepotrebnom trošenju 800 tisuća gradskih kuna. A u njihovu istinitost, barem ako je vjerovati prof. Loziću, uvjerit ćemo se vrlo brzo.

Damir PETRANOVIĆ
   

HUS I NEZAVISNI SINDIKAT ŠKVERA UOČI 13. OBLJETNICE PROSVJEDA

Hrvatski barjak pred Banovinom

Hrvatska udruga sindikata i Nezavisni sindikat Brodosplit obilježit će danas 13. godišnjicu javnog prosvjeda pred Banovinom i to polaganjem vijenaca na Lovrincu u 8 sati, misom zahvalnicom u katedrali svetog Dujma u 10 sati te podizanjem hrvatskog barjaka pred Banovinom u podne, uz prigodno okupljanje i govore predsjednika HUS-a Zdenka Mučnjaka i gradonačelnika Splita Miroslava Buličića.
To je najavio je voditelj županijskog ureda HUS-a Jozo Marić, rekavši da su "HUS i NSB ispisali jednu od najljepših i najsjajnijih stranica povijesti Dujmova grada 6. svibnja 1991. godine". Predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita i član HUS-ova Predsjedništva Zvonko Šegvić pojasnio je zašto HUS-a nije bilo na proslavama Prvog svibnja, rekavši kako nije vrijeme za proslave, osobito ne s onima koji su izigrali hrvatski narod. Predsjednik HUS-ova Sindikata vojnih službenika i namještenika i član Predsjedništva HUS-a Radomir Delić ustvrdio je kako je prosvjed pred Banovinom ubrzao proces stvaranja Hrvatske vojske, te je zapitao kome je u interesu današnje brojčano smanjenje Oružanih snaga RH. Što znači mala i moderna vojska o kojoj se govori, koliko to košta i kakve će posljedice to imati, zapitao je predsjednik Delić, upozorivši kako HUS mora pratiti to smanjenje, da bi sačuvao ono što smo inicirali pred Banovinom.

S. ŠETKA

 

DANAS U BANOVINI UMJETNIČKA IZLOŽBA

Branitelji izlažu

U atriju Banovine danas se u 12.30 sati otvara velika skupna izložba umjetničkih radova branitelja Domovinskog rata, priređena u sklopu proslave 1700 godina od mučeništva svetog Dujma. Izložbu će otvoriti predsjednik Zajednice udruga svehrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske umirovljeni general Ivo Jelić. U ime Zajednice udruga, organizatora izložbe, general Jelić je istakao kako će se na izložbi predstaviti 21 autor s oko 200 slika i skulptura.
Izložba će biti otvorena sedam dana, prodajnog je karaktera, a novac dobiven od prodaje radova bit će uručen najugroženijim obiteljima branitelja. Pokrovitelji su Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split, a očekuje se da će na otvaranje doći i premijer dr. Ivo Sanader i predsjednik RH Stipe Mesić.

 
Još u rubrici:
 


IZ "KAUFLANDA" SE NASTAVILE DOJAVE RADNIKA O IZRABLJIVANJU.
INSPEKTORI, GDJE STE?
Trgovci nemoćni u diktaturi gazda


ZA OKRUGLIM STOLOM U SPLITSKOM ZAVODU ZA ZAPOŠLJAVANJE
O POTREBI BOLJEG OBRAZOVANJA
Kvalificirani konobari,
a ne govore njemački


ZAPOVJEDNIK NJEMAČKE RATNE MORNARICE U LORI
"Braća po moru" za očuvanje mira


VIŠE OD TISUĆU NAJMLAĐIH SPLIĆANA
U MANIFESTACIJI CVJETNOGA PRAZNIKA
Riva poplivala u cvijeću


NA NATJECANJU NAJBOLJIH ARANŽERA CVIJEĆA U PODRUMIMA
Zlatni florist Ivica Radan


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/7