Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

U NAŠOJ ŽUPANIJI OČEKUJE SE 3-4 POSTO VIŠE GOSTIJU NEGO LANI

Predsezonu dočekali nespremni!

- Sva naša turistička mjesta kasnila su u pripremi sezone. Kapitalni komunalni projekti i građevinski zahvati, također su kasnili, tako da smo uskrsne i prvomajske blagdane dočekali nespremni. Nadam se kako ćemo za špicu sezone biti daleko bolje pripremljeni - otvoren je bio Šime Vlašić, direktor Ureda TZ-a Šibensko-kninske županije, govoreći na sastanku gradonačelnika, načelnika općina i turističkih djelatnika, koji je sazvao župan Duje Stančić.
Vlašić je trenutačno stanje rezervacija na tržištu ocijenio osrednjim. No, slična je situacija i u drugim turističkim zemljama s kojima se volimo uspoređivati, primjerice Portugalu, Španjolskoj, Italiji ili Grčkoj.
- Vrlo dobro stojimo u Sloveniji, te u zemljama "nove Europe" Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj,...
Zastoj, ali ne i prekid bookinga bilježimo u nama najatraktivnijim tržištima, Njemačkoj i Austriji. Razlozi su već dobro poznati, jaka kuna, recesija u gospodarstvu tih zemalja, te nekonkurentnost s destinacijama koje cijene ističu u dolarima.
Akcija rušenja bespravnih objekata prekinut će se u turističkoj sezoniIpak, Hrvatska može očekivati, u najmanju ruku, ponavljanje odličnih lanjskih brojki. Odnosno, povećanje od jedan ili dva posto. Što se tiče naše županije koja je prošle godine ostvarila dva milijuna i 850 tisuća noćenja, očekujemo i 3-4 posto više gostiju - umjerenim optimizmom zračio je Vlašić.
On je izrazio nadu da u nadolazećoj sezoni nećemo imati sigurnosnih problema, jer, kako je kazao, svaka nestabilnost negativno utječe na turistički promet. Vlašić nije krio zadovoljstvo odrađenom promocijom prije sezone, ustvrdivši kako je 60 tisuća turističkih brošura naše županije podijeljeno i prezentirano na 106 turističkih sajmova.
- U planu je izrada brošure sa sadržajima posebnog turističkog interesa, primjerice biciklističkim i pješačkim stazama, seoskim i agroturizmom,... Takvi sadržaji su vrlo bitni jer obogaćuju turističku ponudu i doprinose produženju sezone - najavio je Vlašić.
Ante Šparica, načelnik općine Pirovac, predložio je da se u turističku ponudu naše županije uključi i Vransko jezero. Također, upitao je župana Stančića zašto naša županija nema panoe dobrodošlice na prometnicama.
Prema Stančićevim riječima, takve panoe trebali bismo dobiti do početka ove sezone. Natječaj je raspisan, a već su se javila nekolicina zainteresiranih za njihovu izradu. Župan je prenio i informaciju od ministrice Marine Matulović-Dropulić, po kojoj će akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata uz našu obalu biti zaustavljena do početka turističke sezone.
Ohrabrujuće je zvučala i vijest Drage Matića, pročelnika županijskog Odjela za gospodarstvo, koji je rekao da je na prostoru naše županije započelo organizirano zbrinjavanje klaoničkog otpada.
- Prije desetak dana, svih pet klaonica na našem području počelo je zbrinjavati otpad preko tvrtke "Agroproteinka". Oni svaka 2-3 dana odvoze otpad u Sesvetski Kraljevac, gdje se on uništava - izvijestio je Matić.

Krešimir GULIN
 
Još u rubrici:
 


TOMISLAV NINIĆ, PREDSJEDNIK GRADSKOG ODBORA HDZ-A,
KANDIDAT ZA DOGRADONAČELNIKA ŠIBENIKA
Zbog politike sam se odrekao sna
da budem pomorac!


STRUČNJACI MALOLOŠINJSKOG SUB-MARA
U ROGOZNICI PRIKAZALI NOVI NAČIN ISKOPA
Predstavljen "morski kamenojed"


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3