Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 8

DOZNAJEMO POČINJU PREGOVORI ZA UTVRĐIVANJE DETALJA PRODAJE

Konzorcij s Todorićem na čelu preuzima
Hercegovačku banku za dva mjeseca

Konzorcij hrvatskih tvrtki koji čine: Ledo, Franck, Atlantic Grupa, HUP Zagreb, Školska knjiga, Granolio, Zvečevo i Fond Validus Varaždin, kako je već objavljeno, pobijedio je na javnom natječaju za prodaju Hercegovačke banke i uskoro s njezinom privremenom upravom počinje pregovore o konačnom preuzimanju te novčarske kuće.
Ivica Todorić okupio je osam hrvatskih tvrtki u borbi za bankuNa natječaj su pristigle četiri ponude koje su dostavile tvrtke iz Austrije, Velike Britanije i Hrvatske. Najbolja je bila ona koja je nosila ime Konzorcija osam poznatih hrvatskih kompanija na čelu s Ledom d.d. Zagreb u vlasništvu hrvatskog biznismena Ivice Todorića. Imena ostalih ponuđača nisu dana zbog povjerljivosti, jer ako zbog nekih razloga pregovori s pobjedničkim Konzorcijem ne uspiju, stupit će se u kontakt s ponuđačem koji je dostavio sljedeću najbolju ponudu.
Sada trebaju početi pregovori za utvrđivanje detalja prodaje koji će trajati šest do osam tjedana. U okviru Konzorcija ne žele još govoriti o detaljima prodaje, ali smo ipak iz izvora bliskih toj grupaciji uspjeli doznati neke pojedinosti vezane za sudbinu jedne od nekadašnjih najuspješnijih banka u BiH. U konzorciju očekuju kako će za najduže dva mjeseca potpisati ugovor o preuzimanju Hercegovačke banke i da će oni biti kupci. Uskoro bi trebali uslijediti prvi kontakti oko odabira timova za pravljenje ugovora o kupnji banke.
U Hercegovini je ova akcija hrvatskih tvrtki primljena s jasnim odobravanjem. Komentari se svode na tezu kako hrvatska politika prema Hercegovini i Hrvatima u BiH ipak nije zapostavljena. S druge strane, mišljenje je mnogih kako će ubrzo nakon otvaranja Hercegovačka banka ponovno dostići razinu vodeće banke u BiH iz svojih najboljih dana.
Naime, ova banka je nekada imala povjerenje 97 tisuća fizičkih osoba i pet tisuća pravnih osoba. To su brojke na koje nitko ne može biti ravnodušan, a to je najbolje shvatio i hrvatski biznismen Ivica Todorić, okupivši hrvatske tvrtke koje mogu voditi Hercegovačku banku. Inače, unatoč tome što tri godine nije radila, Hercegovačka banka se cijeni na više stotina milijuna maraka.
Ovim ulaskom hrvatskih tvrtki u kupnju mostarske banke, trebala bi se riješiti konačno i sudbina ove financijske ustanove, štediše će doći do svojih novaca, a djelatnici ove banke ponovno će početi raditi. Novi vlasnici banke trebali bi nakon potpisa ugovora o kupnji osnovati novo društvo, obaviti dokapitalizaciju i ostvariti licenciju za rad.

Marijan SIVRIĆ
   

PREDSTAVLJENI ZAKLJUČCI POVJERENSTVA ZA ISTRAŽIVANJE NESREĆE

Za pad aviona s makedonskim
predsjednikom kriva posada

SARAJEVO - Neodgovarajuća priprema posade zrakoplova za izvršenje leta, nekorištenje kontrolnih lista u fazi prilaza, nedovoljna profesionalna suradnja članova posade tijekom leta, odluka posade da izvrši slijetanje u zračnu luku Mostar s donjom bazom oblaka nižom od visine kada posada treba uspostaviti vizualni kontakt s poletno-sletnom stazom i odluka posade da nastavi let nakon gubitka signala zemljanog uređaja za određivanje pravca, uzroci su pada makedonskog predsjedničkog zrakoplova 26. veljače ove godine u mjestu Husićima kod Ostaci zrakoplova u kojemu je poginuo makedonski predsjednik Boris TrajkovskiMostara u kojoj je stradalo šest članova makedonskog izaslanstva, među njima i makedonski predsjednik Boris Trajkovski, te dva člana posade. Ovo je ustvrdilo Povjerenstvo za istraživanje nesreće na prezentaciji završnog izvješća u srijedu u Sarajevu. Predstavljajući izvješće, predsjednik Povjerenstva Salko Begić kazao je kako se, laički kazano, radi o pogrešnoj procjeni posade zrakoplova na kojoj visini trebaju letjeti na nekoj točki.
— To zapravo znači da su oni na dvanaestoj nautičkoj milji letjeli na visini od 2000 stopa, a trebali su letjeti na visini od 4200 stopa — pojasnio je Begić. Dodao je kako je od tada nastavljeno sve prema toj prvoj pogrešnoj procjeni te je snižavanje visine leta započeto prije negoli je trebalo. Prema preslušanim "crnim kutijama" procijenjeno je kako se posada nije dovoljno pripremila u smislu izučavanja navigacijskih i prilaznih karti, niti određivanja točke zvane BARIT, za koju su, prema vrpcama, kazali kako idu k njoj, a nakon toga pitali: "A gdje je?"
Begić je također potvrdio kako nadzornog radara nije bilo u mostarskoj zračnoj luci, što posada također nije znala, ali da to nije bitnije moglo utjecati na slijetanje zrakoplova. Također se nisu dovoljno informirali niti o hidrometeorološkoj situaciji.

B. KRIŠTO
 
Još u rubrici:
 


ŠIBENIK TEŽAK INCIDENT U NASELJU MANDALINA
ŽUPNIK FIZIČKI NAPAO
I OZLIJEDIO DJEČAKA!


EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO PROŠIRUJE SE AKCIJA
RUŠENJA BESPRAVNIH OBJEKATA
BAGERI USKORO KREĆU I NA OTOKE
U SPLITSKOM I ZADARSKOM AKVATORIJU


PULA FANTOMSKI ISTARSKI TERORISTI PRIJETEĆIM LETKOM
POZVALI GRADONAČELNIKA
’Luciano, riješi se lopova
ili ćemo njih i tebe riješiti mi’


VLADA ZAOŠTRAVA OBRAČUN S BESPRAVNOM GRADNJOM:
Divlji graditelji neće moći do vode i struje


REPORTERSKA OPHODNJA NA GRANICI S EU-OM,
DO JUČER ZAKRČENOJ TERETNJACIMA
Prestale gužve na Macelju


NEDAVNO OTKRIVENE MASOVNE GROBNICE KRAJ TORDINACA PODSJEĆAJU:
Ljude i stoku zakapali ispred crkve


TERORISTIČKI NAPAD TOČNO STO DANA PRIJE OLIMPIJSKIH IGARA
EKSPLOZIJE POTRESLE ATENU


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/8