Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NA SREDNJODALMATINSKIM KRŠKIM POLJIMA
PROLJETNA SJETVA NEZAPAMĆENO DUGO KASNI

Zbog kiša propalo i ono što je posijano

Prema prvim procjenama, ukupna šteta samo na zasijanim površinama u Cetinskoj krajini iznosi više desetaka milijuna kuna

SPLIT - Iako se s radovima u polju počelo još početkom ožujka, proljetna sjetva na dalmatinskim poljima, što se dugo ne pamti, svuda i za sve poljoprivredne kulture još nije završena. Za sve su krive obilne i učestale kiše, kojih je na pojedinim područjima od ožujka do danas napadalo i po 200-250 litara na četvorni metar. U Cetinskoj krajini sjetvu je u velikoj mjeri onemogućilo i ispuštanje vode iz Peručkog jezera, zbog čega se Cetina izlila iz korita te poplavila sva obližnja zasijana i nezasijana zemljišta.
Na mnogim površinama sjemenje je sagnjiloPrema izvješćima s terena, sjetva pojedinih povrtnica, posebice u krškim poljima Splitsko-dalmatinske županije, već kasni mjesec i pol dana, a s obzirom da kiše i ovih dana padaju, s radovima se neće moći nastaviti sve do sredine idućega tjedna, pod uvjetom da ne bude kišilo. A mnogi će zapravo od planirane sjetve i odustati jer zakasnjela donosi slab ili nikakav urod.
Kako doznajemo, doduše iz neslužbenih izvora, sjetva ječma, na ovim prostorima uz kukuruz najraširenije proljetne ratarske kulture, obavljena je na samo 50 d0 60 posto planiranih površina. S obzirom da su optimalni rokovi davno istekli, nastavka sjetve te kulture više neće ni biti.
Sjetva kukuruza kasni petnaestak dana, a prvih dana svibnja zasijano je samo 5 do 10 posto površina. Poljoprivrednici ističu kako im najviše muke zadaje sadnja krumpira. U optimalnim rokovima (druga polovica ožujka i prva polovica travnja), ta je povrtnica posađena na manje od 50 posto površina, a isto se dogodilo i sa sjetvom svega ostalog povrća.
Svi dosadašnji sjetveni poslovi na srednjodalmatinskom području obavljeni su, kako kažu seljaci, na trk i u teškim uvjetima, jer je pogodna vremena, i to samo tri-četiri puta, bivalo tek po dan-dva, a sijalo se ponajčešće u previše vlažnu i slabo pripremljenu zemlju. Kiše i prevelika vlaga onemogućili su i normalno odvijanje radova u vinogradima, pa se u većini tih nasada ni s okopavanjem, uobičajenim već u ožujku, ni do danas nije počelo. Iako je loza već prolistala, a počelo je i zametanje grozdova, mnogi vinogradi u Zagori ovih dana izgledaju kao da su godinama zapušteni jer su obrasli i do metra visokim korovom...
Osim što su onemogućile sjetvu, kiše su, pogotovo u Sinjskom, Hrvatačkom, Triljskom i drugim krškim poljima u Dalmatinskoj zagori, pričinile goleme štete i na zasijanim kulturama. Na mnogim površinama sjemenje nije ni niknulo, nego je zapravo u zemlji prepunoj vlage sagnjilo. Prema prvim procjenama, ukupna šteta samo na zasijanim površinama u Cetinskoj krajini iznosi više desetaka milijuna kuna. Budući da seljaci na tom području upravo prijavljuju nastale štete, ukupni gubici u poljoprivredi zbog kiša i poplava znat će se idućih dana.

Zvonko ŠIPIĆ
 
Još u rubrici:
 


NAKON ŠTO JE HRVATSKI SABOR RAZRIJEŠIO
FINANCIJSKO-PRAVNE DVOJBE OKO ZATEZNIH KAMATA
Zbog obračuna kamata dužnicima
povrat oko 10 milijardi kuna


VETERINARSKO-SANITARNI I FITOSANITARNI PREGLEDI POŠILJKI
Promjene na graničnim prijelazima


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3