Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NAKON ODLUKE DA ŠEST ŠKOLA U NAJJUŽNIJOJ ŽUPANIJI ODRADE
JOŠ TJEDAN DANA NASTAVE

O načinu odrađivanja sati - odlučuju škole

Iako je službeno odobreno produženje nastave tjedan dana, svakoj školi dana je mogućnost da u okviru tog vremena nadoknadi izgubljene sate — Ravnatelji napominju da "uskoga grla" oko završnih ispita i podjele diploma maturantima, zbog nadoknade nastave, neće biti

Maturanti šest dubrovačkih te dviju metkovskih srednjih škola oprostit će se od klupa i učionica, umjesto 14. svibnja — kako je to bilo precizirano Pravilnikom o početku i završetku nastavne godine — tjedan dana kasnije.
Podsjetimo, Državna uprava Dubrovačko-neretvanske županije, uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a na zahtjev ravnatelja srednjih škola s najužnijega hrvatskog područja, odobrila je produženje nastave učenicima završnih razreda kako bi se ispunio plan od zacrtana 32 radna tjedna.
I dok većina srednjoškolaca koji namjeravaju upisati neki od studija na odluku o produženju nastave, što će im, kažu, oduzeti tjedan dana odmora i priprema za prijamne ispite, ne gleda baš blagonaklono, uz komentar "mi smo to odradili, ali oni nisu" — ravnatelji ističu da je nadoknada sati, neodrađenih "ničijom krivnjom", nužna te da je ovakvo rješenje "najsretnije".
— U realizaciji nastave nedostaje sati zbog kalendarskog rasporeda budući da je nekoliko dana "izgubljeno" u svim srednjim školama. Riječ je, primjerice, o danu škole ili grada, te organiziranju učeničkih natjecanja, što su sve bili neradni dani.
Stoga je odluka o produženju nastave za tjedan dana jedina ispravna u ovakvoj situaciji, a svakoj školi ostavljeno je na raspolaganje odraditi onoliko dana koliko je potrebno — kaže ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Antun Perušina, dodajući kako su dogovorili da posljednji radni dan njihovim maturantima bude srijeda 19. svibnja.
— Iako je službeno odobreno produženje nastave tjedan dana, svakoj školi dana je mogućnost da u okviru tog vremena nadoknadi izgubljene sate. Kako bi im ostalo dovoljno vremena za eventualne pripreme oko studija, procijenili smo da je najbolje odraditi nastupajuću subotu te još tri dana, što znači da je našim učenicima srijeda posljednji dan nastave — ističe naš sugovornik.
I Katija Radović, ravnateljica dubrovačke Gimnazije, iz koje će tradicionalno najveći broj srednjoškolaca upisati neki od fakulteta, pojašnjava da "uskoga grla" oko završnih ispita i podjele diploma maturantima, zbog nadoknade nastave, neće biti.
— Prijamni na studijima su početkom srpnja, a naši učenici 24. lipnja završavaju sa svim eventualnim ispitima, te 29., kao i lani, dobivaju diplome. Dakle, imat će dovoljno vremena za pripreme budući da im nastava završava 21. svibnja — napominje ravnateljica Gimnazije, u kojoj su učenici tijekom školske 2003./2004. godine već imali nekoliko radnih subota kako bi nadoknadili dio "nestalih" dana. Dodajmo na koncu kako su se "novom" školskom kalendaru prilagodili i odgovorni iz Ureda društvenih djelatnosti, pa je ovogodišnja završna manifestacija "Adio školo", što je Grad tradicionalno daruje maturantima, umjesto prvotno zacrtanog 14. polongirana za petak 21. svibnja.
O programu zabave koju ove godine pripremaju za učenike završnih razreda i glazbenicima koji će sudjelovati na koncertu, najavljuju odgovorni, više će se znati koncem tjedna.

Jasmina MRVALJEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


REDOVITA MJESEČNA PRESS-KONFERENCIJA TZ-A GRADA DUBROVNIKA
Mladi informatori u novim odorama


REDOVITA SKUPŠTINA UDRUŽENJA OBRTNIKA DUBROVNIK
Ugostitelji i trgovci traže
dodatno reklamiranje


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3