Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

BESPRAVNO PROŠIRENI I NASUTI USKI PUTELJAK U UVALI LUKA
PODIJELIO MJEŠTANE TRPNJA

KOZJIM PUTEM U SPOR

Oni kojima je put poljubio maslinike i ostalo privatno zemljište ne bune se, smatrajući da je učinjena prava stvar za opće dobro, no mišljenje oštećenog susjeda dijele pak oni Trpanjci koji ne vole samovolju, bahatost i nepoštovanje zakona

TRPANJ - Nasuti pet metara širok put na javnom pomorskom dobru i nekoliko stotina metara proširen stari kozji put radi boljeg pristupa svojim parcelama u trpanjskoj vali Luka Jakov Begović ne smatra zakonskim prekršajem. Samouvjereno ističe da nije riječ ni o kakvome zadiranju u javno pomorsko dobro jer njegove granice još nisu definirane, a susjed koji ga "gnjavi" i prijavljuje, veli, radi to jer mu je put uništio privatnu intimu u njegovoj, kako kaže, bespravno izgrađenoj kući i betonskom muliću ispod nje.
Nasuti "Begovićev" put na nekadašnjoj kozjoj stazi- A je li njegov betonski mul uzurpiranje pomorskoga dobra ili bespravno izgrađena kuća. Što o tome ne pišete - ljutito kaže Begović, iznerviran činjenicom da smo se odlučili objaviti priču o nedavno nasutom i proširenom, nekada starom kozjem putu u trpanjskoj Luci, lijepoj pelješkoj vali na istočnoj strani Trpnja na Pelješcu.
- Tu je uvijek bio put i izvorište bočate vode za pranje crijeva od stoke koja se klala. Otac mi je bio mesar i tim je kozjim putem uvijek prolazio konjem, mulom. Sada je drugo vrijeme i ja sam ga zajedno s ostalim Trpanjcima odlučio proširiti da mogu do svoga zemljišta autom. A što je u tome loše! Vlastitim sam radom i sredstvima osigurao i ostalim Trpanjcima bolji prilaz njihovim parcelama. I sada to jednom čovjeku smeta pa je odlučio od puta napraviti slučaj - kaže nam Begović junior. Njegov otac dodaje kako mu je sin samo napravio dobro. Ističe da je svojevremeno i oštre mrkente i griže ispod kampa nasuo sitnim šljunkom koje je more izvaljalo, pa je nekada nepristupačna obala postala lijepom plažom, na kojoj se kupaju i sunčaju mnogi turisti. Prema tome, kaže Begović senior, moj sin ne devastira valu, nego je oplemenjuje. Tako je i sada u slučaju nasutog puta.
- Ali ljudi su ljubomorni. Njima smeta napredak. Ako nešto dobro radiš, odmah ti žele zapeti nogu - komentira Begovićev otac slučaj nasipanja puta.
Ugroženi susjed Zdravko Bodulić pokazuje nam putem zatrpani suhozid koji mu kućicu i parcelu dijeli od javnoga pomorskoga dobra.
- Vidite, Begović mi je nasuo vanjsku stranu ogradnoga suhozida. Zatrpao mi je zid i stvorio problem naplavina za vrijeme kiša i velike vode, jer nakupljena voda više ne istječe kao prije. Put je napravljen na pomorskome dobru bez ikakvih dozvola. To je čista samovolja! - žali se oštećeni Bodulić.
Veli da je 5 metara zemljom nasut i 300-tinjak metara dug put prava rana u prostoru Luke, čime je narušen prirodni okoliš. Što je najvažnije, kaže Bodulić, put je zatrpao i jedno od tri opjevana trpanjska "vrila" - izvorišta bočate vode. Žalom nasute mrkente pretvorene su u plažuNekoliko je puta zvao građevinsku inspekciju, ali još nitko od nadležnih nije došao na lice mjesta ispitati slučaj. Bodulić se također boji da potaknuti Begovićevim primjerom i ostali mještani ne odluče raditi slične, bespravne zahvate u prostoru. Bespravnih gradnji u Trpnju, kaže Bodulić, bilo je mnogo, a najnovije samovoljno nasipanje puta bez posljedice ne može se tolerirati jer će potaknuti ostale na slične radnje.
A što kaže lučki kapetan Baldo Antunović? Za njega nasuti put nije veliki problem. Istina je, veli, da je taj zahvat urađen na javnome pomorskome dobru, bez suglasnosti i dozvole, ali je olakšavajuća okolnost što put nije betoniran, pa se nasuta zemlja, ako bude trebalo, može iskopati i ukloniti. Nekoliko je puta, kaže, posredovao između Begovića i Bodulića, ali bezuspješno. Ne vidi problem zatrpanog izvorišta bočate vode koja slobodno otječe jer bi u protivnom nosila zemlju, a na inzistiranje Bodulića zvat će inspektora da iziđe na teren i riješi slučaj.
Javno je pak mišljenje oko nasutog puta u uvali Luka podijeljeno. Oni kojima je Begovićev put poljubio maslinike i ostalo privatno zemljište ne bune se, smatrajući da je trpanjski poduzetnik ugostitelj učinio pravu stvar za opće dobro. Mišljenje oštećenog susjeda Bodulića dijele pak oni Trpanjci koji ne vole Begovićevu samovolju, bahatost i nepoštovanje zakona, smatrajući da jedan čovjek ne smije uzimati zakon u svoje ruke zbog privatnih i poduzetničkih interesa. To više što je, vele ostali Trpnjani, Begović još prije nasuo plažu ispod vlastitoga kampa ne tražeći potrebne suglasnosti i dozvole. A jedan čovjek, kažu na kraju Trpanjci, ne može biti iznad zakona.

Željan PETKOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


DOK SE IMOTSKA VINARIJA KONSOLIDIRA I PRIPREMA
ZA KONAČNU PRODAJU
"Imota" rasprodaje 250 vagona vina
po sniženim cijenama?


ZGRADA ZA STRADALNIKE DOMOVINSKOG RATA U ZADRU,
DOVRŠENA U RUJNU PROŠLE GODINE, JOŠ NEUSELJENA
Dovršeni stanovi mjesecima bez stanara


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3