Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 5

NAKON ŠTO JE VRHOVNI SUD UKINUO PRESUDU
UMIROVLJENOM PUKOVNIKU

Suđenje Maglovu i ekipi
ponovno za mjesec dana

SPLIT - Ponovljeno suđenje Željku Maglovu, umirovljenom pukovniku HV-a i nekadašnjem zapovjedniku 73. bojne Vojne policije te još osmorici optuženih započet će 7. lipnja. Dogovoreno je to u srijedu pred splitskim Županijskim sudom na pripremnom ročištu kojem su se odazvala osmorica od devet optuženih. Osim Maglovu, sudi se Ranku Rapaiću, Zoranu Doždoru, Vladi Baliću, Nenadu Matijašu, Gojku Živkoviću, Vinku Slamiću, Branku Grubišiću i Zoranu Vujčiću. Branitelj ovoga posljednjeg raspravnog je suca obavijestio kako je optuženi, inače vozač, ostao na slovenskoj granici te najavio kako će sigurno doći na početak rasprave. Za razliku od ročišta u travnju, pripremnom ročištu u srijedu odazvao se i optuženi Ranko Rapajić, i to bez policije. Optužene i njegove suradnike tereti se za prijevoz ukradenih osobnih automobila iz Hrvatske u BiH, te za šverc šećera i ulja iz Neuma.
Riječ je o ponovljenom suđenju nakon što je Vrhovni sud RH u prosincu 2002. godine ukinuo prvostupanjsku presudu iz lipnja 1999., a ista je odluka dostavljena u Sud tek nakon objave na Internetu. Najviši sud naznačio je tada da se u ponovljenom suđenju utvrdi pravna kvalifikacija počinjenja djela, među ostalim i točne ovlasti pukovnika Maglova. Na ponovljenom suđenju, osim toga, treba otkloniti i procesne pogreške koje su vezane za svjedoka Stjepana Miličevića, jer je on u početku kaznenog postupka bio među okrivljenima, ali se pokajao i na kraju pojavio kao svjedok. Nakon ukidanja dijela presude i zastare za neka djela, na ponovljenom suđenju u lipnju devetorici okrivljenika sudit će se za dva djela zloporabe položaja i ovlasti. Rapaiću, Maglovu, Doždoru, Baliću, Matijašu, Slamiću i Grubišiću sudit će se zbog optužbe da su u BiH prevozili najmanje 27 automobila za koje su znali da su ukradeni. Maglova, Slamića, Grubišića, Živkovića i Vujčića optužnica tereti i za šverc 45 tona šećera i dvije tisuće litara ulja iz Neuma. Nakon što je branitelj Gojka Živkovića predložio da se na raspravi u lipnju sasluša svjedok Stjepan Miličević, tužitelj, brojni branitelji i predsjednik sudskog Vijeća dogovorili su se za termin početka rasprave.

O. KOHAREVIĆ

 

IVAN ANZULOVIĆ JE OCA BATOM ZA MESO
IZUDARAO U STANJU NEUBROJIVOSTI

Umjesto zatvora psihijatrija

ZADAR - Zadraninu Ivanu Anzuloviću (33), koji je 27. siječnja ove godine batom za meso brutalno u kupaonici izudarao svog oca Živka po glavi, u srijedu je na zadarskom Županijskom sudu izrečena presuda, prema kojoj će on biti prisilno smješten u zatvorskoj bolnici u Zagrebu. Iako prvotno optužen za pokušaj ubojstva svog oca, Sud je u srijedu prilikom izricanja presude prekvalificirao ovo djelo u pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.
- Sud je utvrdio da je Ivan Anzulović napao svog oca batom za meso u stanju paranoidne psihoze. Isto tako je bio neubrojiv i u vrijeme počinjenja drugog kaznenog djela, a to je nasilničko ponašanje u obitelji, na štetu svoga brata i oca. Stoga je Sud odlučio da optuženik bude smješten u zatvorskoj bolnici sljedećih šest mjeseci, a onda ćemo vidjeti dalje - rekao je sudac Ante Anić.
Sud je prihvatio argumente Anzulovićeva branitelja Andreja Margarina, koji je dokazao da je Anzulović imao namjeru svog oca ozlijediti, a ne ubiti.
- Da ga je htio ubiti, iz ladice bi uzeo nož, a ne mali batić za meso. Osim toga, kad je otac pao na pod, sin ga je, da je htio, mogao "dokrajčiti" bilo čime što bi mu došlo pod ruku. No takve namjere nije bilo, a udarci su, prema vještaku, bili srednjeg intenziteta, a sve ozljede lakše naravi - rekao je Margarin.
Otac je inače napadnut dok je prao zube nad kadom. Sin ga je opalio po glavi metalnim dijelom bata za meso i nanio mu višestruke ozljede glave, razderotine, ogrebotine i podljeve krvi te ozljede nosa i usana koje su kirurški sanirane.

L. KALMETA
 
Još u rubrici:
 


SUĐENJE IVANU I PAVLU BULJU
ZA SILOVANJE I UBOJSTVO MALOLJETNE ANĐELE BEŠLIĆ
Pavle izbačen iz sudnice,
Ivan tražio susret sa suprugom


TEŠKA PROMETNA NESREĆA NA DOMAK KORENICE
Šibenski autobus sletio u provaliju


DRŽAVNOODVJETNIČKO VIJEĆE TRAŽI ZAŠTITU ZAKONITOSTI
NAKON ŠTO JE UPRAVNI SUD PONIŠTIO STEGOVNU MJERU
Ana Puljić se vraća na posao u ŽDO?!


NAIVNI KUPAC PRIJEVARU SHVATIO TEK NAKON GODINU DANA
Prodao općinsku oranicu
za dva milijuna kuna


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/5