Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 6.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

PARLAMENTARNE BITKE OKO KLJUČNIH
NACIONALNIH PITANJA UVIJEK S ISTIM ISHODOM

Hrvate uporno preglasavaju

Hrvatski su predstavnici u tijelima vlasti dovedeni u situaciju da budu jedini krivci za probijanje rokova i gubljenje povoljnih kredita ili da ih se, kao i mnogo puta dosad, preglasa, a da nisu iscrpljene sve mogućnosti dogovora

SARAJEVO - Posljednja događanja u BiH pokazuju kako se Hrvati doista mogu zapitati što to oni predstavljaju u ovoj državi. Prema posljednjim događanjima, čini se, malo. Naime, zbog usporenih reformi, za što su odgovorne apsolutno i jedino nacionalne stranke na vlasti, i zahtjeva za njihovim ubrzanjem, na čemu inzistiraju sve međunarodne institucije i organizacije, hrvatski su predstavnici u tijelima vlasti dovedeni u situaciju da budu jedini krivci za probijanje rokova i gubljenje povoljnih kredita ili da ih se, kao i mnogo puta dosad, preglasa, a da nisu iscrpljene sve mogućnosti dogovora.
Naime, u Federalnome parlamentu ih se pokušava preglasati pri donošenju zakona o pravima branitelja i obitelji poginulih branitelja. U Parlamentu BiH su HDZ-ovi zastupnici preglasani pri donošenju Okvirnog zakona o visokome obrazovanju. U Domu naroda su, pak, izaslanici iz hrvatskog naroda odlučili tražiti prekid sjednice i nastavak najranije za 48 sati, te je nastavak sjednice sazvan za petak. Također su tražili obnovu svojih amandmana koji su u prijašnjoj proceduri odbačeni još na Ustavno-pravnom povjerenstvu.
Zgrada Federalnog parlamenta u Sarajevu, odakle hrvatski zastupnici izlaze pognute glaveMogli su također, kao što su HDZ-ovi zastupnici u Zastupničkome domu, i izaslanici u Domu naroda prekinuti i napustiti sjednicu, pa bi se zakon donio bez njih. A mogli su to pitanje postaviti i kao pitanje od vitalnoga nacionalnog interesa — što i jest, a što bi, bez obzira na rok 7. svibnja, dokad se ovaj zakon mora usvojiti, proces donošenja zakona produžilo. Ali nisu. Problem je u nizu članaka zakona. Najprije, ne postoji ustavna osnova za donošenje zakona o visokom obrazovanju kojim se ta nadležnost, inače županijska, prenosi na Federaciju, RS i Ditrikt Brčko. Dakle, oduzimaju se prava županijama, gdje Hrvati, bar u onima u kojima su većina, mogu skrbiti o visokom obrazovanju, a stavlja se u nadležnost entiteta, gdje su Hrvati u manjini. Nema valjanih argumenata zašto se to područje ne stavi u nadležnost države, što je i zahtjev hrvatskih predstavnika. To bi bilo i najlogičnije u smislu jačanja državnih institucija, na čemu također inzistiraju međunarodni predstavnici, ali i sukladno bolonjskoj i lisabonskoj deklaraciji.
Nedovoljna su u zakonu i jamstva o pravu na obrazovanje na vlastitu jeziku. O naopakom redu stvari, govori i činjenica da su na državnoj razini usvojeni i zakoni o osnovnom i srednjem obrazovanju. I u vezi s tim su prozivani Hrvati jer su se ti zakoni, sukladno tom državnom, morali donijeti u županijama. Zakone donesene u županijama s hrvatskom većinom, pa i u mješovitim (Hercegovačko-neretvanska i Srednjobosanska), nije prihvatila Misija OESS-a jer, kako tvrde, ne jamče jednaka prava za sve.
Hrvati se zapravo nastoje izboriti za svoja prava, jednako kao što su se na područjima gdje su drugi brojniji, ti drugi izborili, i to nikome nije upitno. Bojazan Hrvata i njihovih predstavnika za budućnost ovoga naroda u BiH ne čudi i zbog promijenjenih odnosa u Federaciji gdje su već odavno ukinuta zamjenička mjesta u Vladi Federacije, koja su i postojala kako bi se odluke donosile zajednički i u interesu sviju. Danas je situacija takva da je u Vladi 9 Bošnjaka i samo 5 Hrvata.
Valja podsjetiti i na već znani skandal usvajanja prijedloga proračuna na Federalnoj vladi prije koji mjesec bez hrvatskih ministara. Stoga ako ponekad izjave hrvatskih predstavnika u vlasti djeluju kao paranoične, posljednji mjeseci pokazuju kako njihovi povici na ugroženost Hrvata svakoga dana pokazuju svoju opravdanost. Za sasvim drugu su priču utemeljenost, realnost i ostvarivost rješenja koja oni predlažu.

Blažica KRIŠTO
 
Još u rubrici:
 


KARDINAL PULJIĆ SASTAO SE S ASHDOWNOM:
Svi narodi nisu jednaki


TOMISLAV GRAD: NAKON OSTAVKE DRAGANA BAGARIĆA
NA MJESTO PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE
I zadnja funkcija u livanjskim rukama?


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3