Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 5.5.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 6 od 8

MINISTRICA PRAVOSUĐA PREDSTAVILA MODEL RJEŠAVANJA
PROSTORNIH PROBLEMA

Prodajom postojećih zgrada
do novih sudova u Zagrebu i Splitu

ZAGREB - Problem prostora za smještaj sudova u Zagrebu i Splitu rješavat će se prodajom postojećih neprimjerenih zgrada sudova, tako da je već ove jeseni moguća javna dražba za prodaju zgrade zagrebačkog Općinskog suda, poznatije kao Palača pravde.
Javnu dražbu za prodaju zgrade u Vukovarskoj ulici Vlada bi trebala raspisati najesen, izjavila je Hini ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, dodavši da će se i u Splitu prodati tamošnja Palača pravde u kojoj su smještena sva pravosudna tijela, te zgrada na Mažuranićevu šetalištu.
Prema planu ministarstva, svi zagrebački prvostupanjski sudovi i Općinsko državno odvjetništvo preselit će se na prostor Ministarstva obrane u Selskoj ulici.
Od splitskih gradskih vlasti se, pak, očekuje da u najskorije vrijeme ponude moguće lokacije za smještaj tamošnjih sudova na jedinstvenoj lokaciji, rekla je Škare-Ožbolt. Grad Split bi zemljište dao besplatno, a osigurao bi i svu potrebnu infrastrukturu.
Već ove jeseni moguća je javna dražba za prodaju zgrade zagrebačkog Općinskog sudaMinistrica takva rješenja smatra "sustavnim, trajnim i kvalitetnim" i uvjerena je da će zagrebački sudovi biti preseljeni do kraja iduće godine.
"Bez prodaje sudskih zgrada, koje su i tako neadekvatne za potrebe suda, projekti objedinjavanja i modernizacije sudskih zgrada ne bi bili mogući", ustvrdila je Škare-Ožbolt.
Kolika je financijska težina projekta seljenja zagrebačkih sudova u Selsku, ministrica nije željela reći, ustvrdivši samo da bi preuređenje jednog kvadrata u Palači pravde bilo dva puta skuplje od gradnje novog.
Za prvu fazu preuređenja dijela postojećih zgrada u Selskoj novac je osiguran već u ovogodišnjem proračunu, a za drugu fazu u kojoj bi se gradile nove zgrade, a prostor u Selskoj ulici uredio kao Trg pravde, uz novac od prodaje, ostatak bi se osigurao iz proračuna. U Selsku bi se do kraja 2005. preselio cijeli zagrebački Općinski sud, prekršajni sudovi koji su sada na četiri lokacije, Trgovački sud, istražni i provostupanjski Kazneni odjel zagrebačkog Županijskog suda, Općinsko državno odvjetništvo te Policijska akademija.
Vrhovni sud ostao bi na Zrinjevcu, Upravni bi se preselio u zgradu na uglu Dalmatinske i Frankopanske čije je preuređenje u tijeku. Visoki trgovački sud ostaje u Berislavićevoj, a Visoki prekršajni bi se trebao preseliti u novi prostor u Šenoinoj ulici.
Zagrebački Općinski sud, najveći takav sud u Europi, dijelom bi se rasteretio tako što bi za područje Dubrave bio nadležan Općinski sud u Sesvetama.
Ministrica žali što i gruntovnicu ne može preseliti u Selsku zajedno sa sudovima jer bi to bilo primjerenije. Smatra, međutim, da bi to bilo neracionalno nakon što je nedavno za gruntovnicu u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici potrošeno 20 milijuna kuna.
Potporu za takav način rješavanja problema sudskog prostora ministrica je, kako kaže, dobila od predsjednika svih sudova.
Osim nužnog osiguranja prostora potrebnog za normalan rad sudova, u Ministarstvu se priprema i niz poteza koji bi morali osigurati veću ažurnost sudova i smanjenje zaostataka i zastara.
Među ostalim, ministrica najavljuje novi moderan zakon o sudovima koji bi zamijenio već nekoliko puta mijenjan sadašnji, te nove propise o upravnom i financijskom nadzoru nad radom sudova.
O potrebnim zakonskim izmjenama, kao i proračunu za iduću godinu, ministrica će se savjetovati sa svim predsjednicima sudova i državnim odvjetnicima do kraja ovog mjeseca. (H)

   

U ORGANIZACIJI CENTRA ZA REGIONALNE AKTIVNOSTI

Seminari o upravljanju
obalnim područjem

SPLIT - Šezdeset kandidata iz cijelog svijeta prijavilo se za pohađanje virtualnog seminara MedOpen o integralnom upravljanju obalnim područjem što ga je, u ime Mediteranskog akcijskog plana, izradio splitski Centar za regionalne aktivnosti-Program prioritetnih akcija (CRA/PPA). Iako ovaj Centar već dva desetljeća seminare, osim u Splitu, organizira po svim zemljama potpisnicama Barcelonske konvencije o zaštiti Mediterana od onečišćenja, ovo je prvi put da se koriste prednosti moderne tehnologije i da se seminar održava putem Interneta.
Ponuđena su dva različito organizirana stupnja seminara, osnovni i napredni, a svaki krug traje tri mjeseca. Seminar uključuje obavezne lekcije, simulacijske igre, rješavanje konkretnih obalnih problema, sastanke i radove, sve uz vodstvo iz centara u Italiji, uz profesora Stefana Belfiorea, u Španjolskoj gdje dio seminara vodi profesor Gonzalo Malvarez, te u Hrvatskoj, odnosno Splitu, gdje je koordinator projekta Daria Povh Škugor.
Među prijavljenima koje je zainteresirao ovaj seminar - uglavnom visokopozicioniranih i prema kadrovskoj i prema obrazovnoj strukturi - bilo je kandidata i iz Indije, Kine i SAD-a, no prednost je pri biranju samo dvadeset polaznika ipak dana Mediterancima.
Iako je integralno upravljanje obalnim područjima na svjetskoj razini prepoznato i provodi se, kroz desetke projekata, kao model koji ujedinjuje razvoj i očuvanje obale, iako bi i Hrvatskoj takvo upravljanje obalom trebalo biti prioritet, iako se naša obala proteže kroz čak sedam županija - na ovaj besplatni virtualni seminar prijavilo se tek šest kandidata iz Hrvatske, a samo je jedan od njih iz obalne županije.

L. GNJIDIĆ
 
Još u rubrici:
 


HAAG KAKO BI ISHODILI PUŠTANJE NA SLOBODU DO POČETKA SUĐENJA
Odvjetnici će savjetovati Markača
i Čermaka da razgovaraju s Del Ponte


BAGERI PRESKOČILI JEDAN OBJEKT
BESPRAVNI GRADITELJ ODLUČIO UŠTEDJETI
ROGOZNICA: OBITELJ NIKOLIĆ
SAMA POČELA RUŠITI KUĆU


(NE)RAD NEDJELJOM DR. BRANIMIR LUKŠIĆ, PROFESOR TRGOVAČKOG
PRAVA NA SPLITSKOM EKONOMSKOM FAKULTETU
Ustavni sud je ukinuo nešto što je ustavno!


ISTRAŽUJEMO NAGODBA U SLUČAJEVIMA LEVAR I ZEC POKREĆE
LAVINU NOVIH ZAHTJEVA
ODŠTETE BI MOGLE ZATRAŽITI
I OBITELJI BAREŠIĆ I REIHL-KIR


STIGLE ČETIRI PONUDE ZA GRADNJU RIBARSKE FLOTE UZ DRŽAVNI POTICAJ
Škverovi nabili cijene ribarica


SLUČAJ TISAK BIVŠI TAJKUN ZAVRŠIO IZNOŠENJE OPŠIRNE OBRANE
Miroslav Kutle krivi Montgomeryja,
Račana, Sorosa, HNB, DTR...


HUMAN RIGHTS WATCH O SKANDALU GLEDE ZLOSTAVLJANJA
IRAČKIH ZAROBLJENIKA
Ratno pravo bezočno je kršeno


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 6/8