Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 27.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 6

PREMIJER SANADER O IZJAVI PREDSJEDNIKA SDP-a:

Ivica Račan je vjerojatno
prespavao 23. studenoga

ZAGREB - Hrvatska očekuje da će u lipnju dobiti status kandidata i otpočeti pregovore o kandidaturi za Europsku uniju. Podsjećam kako Europsko vijeće u lipnju ove godine treba donijeti odluku o statusu kandidata RH za ulazak u EU. Nikad nije bilo govora o tome da će datum početka pregovora biti u lipnju, ali mi očekujemo da će i jedno i drugo otpočeti u lipnju — odgovorio je premijer Ivo Sanader u ponedjeljak na novinarsko pitanje kako komentira izjavu Javiera Solane, visokog povjerenika EU-a za vanjsku politiku. Solana je kazao da će odluka o statusu kandidata RH za ulazak u EU biti donesena u lipnju, a da početak pregovora još nije izvjestan, pojasnio je premijer, ne krijući da Hrvatska očekuje da u lipnju dobijemo i status i kandidata i otpočnemo pregovore o kandidaturi.
Premijer Ivo Sanader i kineski veleposlanik Zhi Zhao LinZamoljen da komentira izjave predsjednika SDP-a Ivice Račana kako ne želi polemizirati sa Sanaderovom nervozom vezanom uz svoje ocjene da HDZ nije demokratična stranka, te da SDP nikad nije nudio koaliciju HDZ-u, Sanader je kazao:
— Cijelu priču u javnosti je otpočeo predsjednik SDP-a. Vjerojatno je Račan prespavao 23. studenoga prošle godine. Naime, on nije arbitar u Hrvatskoj da govori tko je demokratična stranka, a koja to nije. O tome su odlučili birači, i za mene to i dalje ostaje jedini i najvažniji kriterij. Ponosan sam na to što je HDZ osvojio 43,5 posto mandata u Saboru. Dakle, kad SDP i njegov predsjednik ignoriraju i tu činjenicu, onda to najbolje govori o demokratičnosti Račana i njegove stranke — nastavio je Sanader.
— Meni je jasno da Račan oštri tonove prije svoje konvencije, no na proteklih nekoliko sabora HDZ-a ja sam uvijek imao i po nekoliko protukandidata, no ne sjećam se da je i Račan imao protukandidate. Što se tiče nekih drugih izjava Ivice Račana, upozoravam ga da je najbolje da ocjene o drugim strankama prepusti hrvatskim biračima. Ponavljam mu onu latinsku: "Liječnik će najprije izliječiti samoga sebe." Rekao sam, i ostajem pri tome, kako pozdravljamo razvoj SDP-a prema socijaldemokraciji, jer Hrvatska treba jaku socijaldemokratsku stranku, i to je izvan svake dvojbe. No, ako ta stranka bude drugima dijelila lekcije iz demokratičnosti, onda neće ostati ni slovo "s" od socijaldemokracije — zaključio je Sanader.

A. MALENICA
   

Sanader na otvaranju Dana NR Kine u Zagrebu

Premijer Ivo Sanader bio je nazočan u ponedjeljak otvaranju Dana Narodne Republike Kine u prostorima Gradske knjižnice. Tijekom programa koji je upriličen veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Zhi Zhao Lin naglasio je da hrvatski narod cijeni kulturu, a poglavito kinesku kulturu koja je stara više od pet tisuća godina. Najavio je da će Dani NR Kine trajati četiri tjedna i da će biti izložena umjetnost, kao i izložba spomenika kulture koji su pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska baština. Izrazio je nadu da će ovakve manifestacije zbližiti još više dva naroda, a ocijenio je da su ti odnosi na jako visokoj razini, što je potvrdio i ministar kulture RH Božo Biškupić, potvrdivši da je u proteklih desetak godina kulturna razmjena između dviju zemalja na visokoj razini.
Otvarajući izložbu, naglasio je da su i izvrsni politički odnosi nastavljeni s odličnom kulturnom suradnjom. Naveo je niz gostovanja kineskih umjetnika u Hrvatskoj, kao i promociju njihove književnosti i kulture. Istaknuo je da su i Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet gostovali u Kini, a da je Krešo Dolenčić režirao "Aidu" u Pekingu.

 

PRVOG DANA PREKINUTO SUĐENJE
OPTUŽENOM ZA RATNI ZLOČIN U ŠKABRNJI

Radakova obrana vjeruje samo Haagu

ZADAR - Na zadarskom Županijskom sudu u ponedjeljak je počelo suđenje Milenku Radaku (39), Srbinu iz Benkovca, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Škabrnji 1991. godine. Radaka se tereti da je u svojstvu komandira drugog specijalnog dobrovoljačkog voda tzv. TO-a Benkovac, s činom potporučnika, sudjelovao u nasilnom izvlačenju iz skloništa civilnog stanovništva, kada su ubijena 34 civila. On je inače uhićen kada je došao u Benkovac u srpnju prošle godine.
Optuženi Milenko Radak skriva liceUmjesto čitanja optužnice u ponedjeljak u sudnici, Radakov branitelj Luka Šušak je izjavio da je sudac Branimir Zorica "pristran i nabrušen" jer mu ne dopušta govoriti.
— Smatram da se ovdje, na zadarskom Županijskom sudu, ne može provesti pošteno suđenje Milenku Radaku, niti nepristrano može odlučivati Vrhovni sud RH. I jedan i drugi sud postupaju u suprotnosti s Konvencijom o ljudskim pravima. Suđenje Radaku treba preuzeti Haaški tribunal — rekao je Luka Šušak.
On je nakon toga, zbog pristranosti, zatražio izuzeće suca Branimira Zorice, te je zatražio izuzeće predsjednika zadarskoga Županijskog suda Antuna Klišmanića, kao i predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića.
— Svi su oni pristrani kad je slučaj Škabrnja u pitanju. Sudac Zorica odbija iz spisa izdvojiti dijelove za koje je notorno da su nastali nezakonito. Klišmanić i Crnić izbjegavaju utvrditi činjenice, pa se pripadnici Zbora narodne garde u spisu navode kao civilne žrtve u Škabrnji. Zadarski Županijski sud odbija pribaviti plan obrane Škabrnje, izvještaje o borbama, ne želi provesti vještačenja po vještacima vojne struke, niti balistička vještačenja. Ovaj predmet treba ustupiti Haagu — zaključio je Šušak.
Suđenje je odgođeno dok se o traženim izuzećima ne donesu odluke, a u sudnici je i Milenko Radak ustvrdio da "ni na šta nema prava" i da "ništa ne smije reći".

L. KALMETA
   

Odluka o Markaču i Čermaku
krajem tjedna?

ZAGREB - Kako neslužbeno doznajemo, do kraja ovog tjedna ili najkasnije početkom idućega, trebalo bi se znati je li Sudsko vijeća Haaškoga tribunala, koje je navodno već donijelo odluku, prihvatilo zahtjeve obrane optuženih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača da ih se do početka suđenja pusti na slobodu. Bez obzira što odluku o tome samostalno donosi Sud, odnosno njegovo tročlano Vijeće, bitno je i stajalište glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte, koje je, što se tiče zahtjeva obrane, navodno bitno "omekšano".
Naime, osim činjenice da su se dvojica generala dragovoljno zaputila u Haag, te državnog jamstva koje je Sudu dala ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, na pozitivno rješenje zahtjeva obrane mogla bi utjecati i ocjena suradnje Zagreba s Tribunalom za koju je Tužiteljstvo nedavno kazalo da je vrlo uspješna, što je, po svemu sudeći, bilo ključno za dobivanje izrazito pozitivnog mišljenja Europske komisije.
Odvjetnici generala Čermaka i Markača nadaju se pozitivnom ishodu, odnosno vjeruju kako će biti prihvaćeni zahtjevi obrane da se dvojicu generala pusti na slobodu do početka suđenja. Za to su, tvrde oni, ispunjene sve nužne pretpostavke i, po njihovu mišljenju, ne postoji razlog zbog kojega bi Sud, odnosno sudsko Vijeće, trebalo odbiti njihove zahtjeve.

V. ĐURIČIĆ
 
Još u rubrici:
 


RAT PROTIV BESPRAVNE GRADNJE
NASTAVLJENA AKCIJA NA ŠIBENSKOM PODRUČJU
POČELO RUŠENJE TROKATNICE
U PRIMOŠTENU, NAJAVLJENO I
RUŠENJE 20 KUĆA U ROGOZNICI


PREDSJEDNIK SVJETSKOG SUMMITA POSLOVNIH
LJUDI DIJASPORE PERO NOVAK TVRDI:
’Na rad u Hrvatsku stizat će i Nijemci’


MISTERIJE NAKON ZUBATOG KITA U VODAMA JUŽNOG
JADRANA
PRONAĐENE LEŠINE DUPINA I MORSKE KORNJAČE
U ZADNJIH MJESEC DANA UGINUO
I ŠESTI DUPIN


ZADAR SIMPOZIJ O DISTRIBUCIJI I OPSKRBI ELEKTRIČNOM ENERGIJOM
Snaga se vraća u račune za struju?


PITANJE POBAČAJA POKRENULO JEDAN OD NAJVEĆIH SKUPOVA
U POVIJESTI GLAVNOGA GRADA SAD-A
WASHINGTON: 750 TISUĆA ŽENA


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/6