Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 24.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

U SUĆURJU I GDINJU SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN SV. JURJA

Molitva za pretke

SUĆURAJ - Žitelji najistočnijeg mjesta na otoku Hvaru u petak su svečano proslavili blagdan svoga zaštitnika Sv. Jurja i Dan općine. Kao uvod u svečanost održana je sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su istaknute dosadašnje aktivnosti, naročito one vezane za pripremu nadolazeće turističke sezone, ali i planovi za 2004. godinu.
Brojni hodočasnici, gosti i prijatelji Sućurjana nazočili su koncelebriranoj svetoj misi, što ju je predvodio don Mario Zelanović, a na njoj su sa č.s. Henrikom Miškić pjevali ministranti, žene, djevojke i djeca. U propovjedi dolski župnik je naglasio potrebu molitve za pretke, koji su stoljećima na svom škoju mukotrpno živjeli, podnoseći žegu dana i mrklinu noći. Uspješno su se borili protiv svih nedaća, kao sv. Juraj sa zmajem, stajali uspravno, imali hrabrosti, ali znali i praštati. Snagu im je dala vjera, pa u njoj trebaju živjeti i nove generacije, današnji naraštaji.
Svečano je bilo i u Gdinju, gdje je sv. misu, kako doznajemo od sućurajskog župnika fra Stipe Marčinkovića, inače biskupijskog povjerenika za odnose s medijima, služio fra Augustin Tomas.
Poslije crkvenih obreda u župnoj prostoriji priređen je zajednički objed, kojem su nazočili načelnik i donačelnik Općine, Srđan Kačić-Bartulović i Ivo Vuljan.

M. CRNČEVIĆ
   

Blagdan u Vojniću i Maovicama

VOJNIĆ - MAOVICE - Blagdan svetog Jure, u narodu poznat kao "prvi proljetni svetac", u Cetinskom kraju najsvečanije je proslavljen u Vojniću Sinjskom i Maovicama, mjestima čiji je zaštitnik.
U Vojniću je misno slavlje s procesijom i blagoslovom polja predvodio župnik don Jure Žuro, dok je u vrličkom naselju Maovicama svečano misno slavlje sa procesijom predvodio je fra Miroslav Bustruc zajedno sa franjevačkim novacima s otočića Visovca.

S. BLAJIĆ

 

OVOG VIKENDA U MAKARSKOJ JOŠ JEDNA MEĐUNARODNA
KULTURNA MANIFESTACIJA

Proljeće u slikama likovne kolonije

MAKARSKA - Nakon Lutkarskih dana, Kačićevih susreta te izložbe slika Transart, Makarska će postati domaćin i četvrte međunarodne manifestacije koja ima tendenciju postati tradicionalna. Naime, ovog vikenda, pod nazivom "Proljeće u slici", u Makarskoj će se po prvi put održati likovna kolonija u kojoj će sudjelovati jedanaest umjetnika iz Hrvatske, BiH i Italije. Svečano otvaranje, na kojem će nakon pet godina nastupiti i folklorni ansambl "Tempet", bit će u hotelu "Biokovka", a likovne radionice održavat će se ispred samog hotela, na više lokacija u gradu te u osnovnoj školi "Oca Petra Perice".
- Makarska ima dugu tradiciju, posebno po pitanju slikarstva, a to pokazuju i velika imena umjetnika koji su ovdje djelovali poput Antuna Gojaka i Josipa Botterija Dinija, izjavio je Ljubomir Ljubičić, pročelnik Odjela za javne djelatnosti i ujedno glavni inicijator ovog projekta, naglašavajući kako je glavni cilj ove manifestacije nastaviti tradiciju te je prenositi na mlađe generacije. Jednako je važno, dodat će Ljubičić, isprofilirati kostur kulturnih zbivanja u gradu koji će postati prepoznatljiv.
Makarskoj javnosti svoje će likovno umijeće predstaviti Ante Živković, Mate Lovrić, Dubravko Lepej, Vlasta Knezović, Ljiljana Grahovac iz Zagreba, Branimir Bartulović i Ante Kajinić iz Širokog Brijega, Ankica Verhas iz Slavonskog Broda, Ankica Ribarević Ješa s Raba, Živko Toplak iz Varaždina te Padro Mancini Duce iz Italije.

I. PLEIĆ
 
Još u rubrici:
 


ACI MARINE SPREMNE ZA DOČEK GOSTIJU
Trogir: Jagma za vezovima


OTVORENA HUMANITARNA IZLOŽBA RUČNIH RADOVA "SOLINKE - SOLINU"
Bogata "dota" za djecu
s poteškoćama u razvoju


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3