Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
srijeda, 21.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
stella
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

REAGIRANJE: ZADARSKI MODEL ZBRINJAVANJA OTPADA
JE SAMO POČETAK (2)

Odvojeno prikupljanje i prerada
je bolje od prženja biootpada

Reći da iz dimnjaka spalionice otpada izlazi samo vodena para, znači izreći suludu i krajnje neodgovornu tvrdnju, a to je, na žalost, samo jedna od dezinformacija Dražena Susića, zastupnika stranih tvrtki za trgovinu "ekološkom" opremom

piše Stanko URŠIĆ

Poštovani gospodine uredniče,
prošlo je gotovo tri tjedna otkako je na stranicama SD g. Dražen Susić, zastupnik stranih tvrtki za trgovinu "ekološkom" opremom i samozvani nesuđeni hrvatski ministar okoliša, te savjetnik svojedobnog ministra okoliša Banca, imao priliku razgovarati s Vašim novinarom (članak "Zadarski model zbrinjavanja otpada je samo početak"). Moglo se očekivati da će on, kratko poslije objavljivanja tog razgovora, tražiti objavljivanje ispravaka nekih, blago rečeno, nevjerojatnih i suludih tvrdnji navedenih u tom razgovoru. Te tvrdnje, pretpostavljam, omakle su mu se u žaru oduševljenja što se za njegovu prisutnost u SD "lobiralo" iz zadarske gradske uprave. Iz koje ga, kako kaže, "na žalost nisu" inače konzultirali glede izbora tehnologije MBO u Zadru. A nakon prospavane noći, vidi se bolje, a griješiti je ljudski.

Neodgovorne tvrdnje

Ipak, tri tjedna kasnije jasno je da on ili stoji iza objavljenog, ili teško podcjenjuje upućenost općinstva u problematiku o kojoj je govorio, pa ostavlja poput Pilata: "što pisah, pisah". Istina, nisu svi jednako upućeni u tu stvar, i stoga je potrebno radi obaviještenosti općinstva upozoriti, u najmanju ruku, na najgore dezinformacije iz spomenutog razgovora. Pritom valja imati na umu da se g. Susić neprestano, pa tako i ondje, agresivno samoreklamira kao "stručnjak za zbrinjavanje otpada". Evo dvije najgore, od hrpe dezinformacija iz tog razgovora: "Spalionice u Beču rade u središtu grada i iz njihovih dimnjaka izlazi samo vodena para." "To isto vrijedi i za cementare u Austriji koje već godinama spaljuju i otpad." Reći da iz dimnjaka spalionice otpada izlazi samo vodena para, znači izreći suludu i krajnje neodgovornu tvrdnju.
Koncepcija neselektiranog prikupljanja otpada je zastarjelaNa najjednostavnijoj razini, to je moguće provjeriti tako da se pogleda DIRECTIVE 2000/76/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL, gdje su dane norme za ispuštanje onečišćenja iz spalionica otpada i iz pogona koji suspaljuju otpad. I gdje je naveden golem broj toksičnih onečišćenja (obično sveden u skupine ili ekvivalente) koji izlaze iz dimnjaka spalionica, uključujući strašne dioksine, živu, talij i kadmij. Inače, cijela je tema tragično opširnija i ne stane u okvire jednog pisma. Reći, nadalje, da "to isto vrijedi za cementare u Austriji koje već godinama spaljuju otpad", još je luđe i još neodgovornije. Uredba 2000/76/EC za cementare koje suspaljuju otpad propisuje isto što i za spalionice. Bilo bi izvanredno zanimljivo vidjeti (i to točnim imenom tvrtke, sjedišta, mjesta gdje se tvornica nalazi, porijeklom opreme za pročišćavanje i njezinim karakteristikama) koje to cementare u Austriji i danas, a kamoli prije 28. prosinca 2002. kad je 2000/76/EC konačno stupila na snagu u EU-u, doista slijede Uredbu. Sve kad bi je strogo i slijedile, iz njihovih dimnjaka ni slučajno ne bi mogla izlaziti "samo vodena para". Za takvu tvrdnju, trebalo bi i studenta tehnologije rušiti na kolokviju, ne na ispitu. Tek valja dodati da je svjetski ugledni znanstveni časopis Chemosphere još 1995. objavio listu od dvije stotine utvrđenih toksičnih, samo organskih tvari, koje izlaze iz dimnjaka spalionice otpada. Normalno se smatra da ih ima još mnogo više, premda zasad nisu obuhvaćeni tom analizom.

Gluposti spalioničkog "lobija"

Motive spalioničkog "lobija" na čiji mlin gluposti iz navedenog razgovora u SD trebaju tjerati vodu, i koji uvijek nastoje spriječiti ekološki zasnovanu kritiku i rješenja, i nije teško odgonetnuti. Oni više ni ne spominju ekologiju i ekološko, što im je još nedavno bila poštapalica. Glavni "argument", međutim, kojim se služe, osim što je nesuvisao, nastran je i pokvaren. Oni ili tvrde, izravno ili neizravno, da hrvatsko općinstvo nema dovoljno civilizacijske i kulturne svijesti da bi moglo provoditi ekološki zasnovana rješenja, ili da je to preskupo. Odvojeno prikupljanje ostataka tvari/stvari i njihovo vraćanje ponovnoj uporabi, umjesto glupih i promašenih investicija u prženje biootpada iz kuhinje, spaljivanje papira i slično, to je ono što Hrvati ne mogu. Sve ako i mogu "napraviti" državu, to ne mogu.
To mogu Švedi, recimo, koji recikliraju 82% novinskog papira, 84% kartona ili 85% stakla (imaju samo jednu tvornicu stakla, mi imamo više od dvije!). To mogu Nijemci, pa recikliraju više od 90% papira, umjesto da ga, po mudrim savjetima spalioničkog lobija koji upravo u Zagrebu "gura" nekoliko stotina milijuna eura skupu spalionicu u koju bi strpali 90% od svega zagrebačkog otpada, pale.

Hrvati mogu bolje

Već sam napisao, i opet ću ponoviti:
Moje je stajalište, pak, da je ekološki dobro uređena Hrvatska strategijski hrvatski nacionalni interes. Podjednako je njezin strategijski interes da ne bude nikakav kolonijalni prirepak, već da odlučno i samosvjesno iskoristi sve svoje mogućnosti.
Za taj interes, ali i za dostojanstvo i temeljne preduvjete za samopoštovanje ovog naroda, zalažem se, među ostalim, i ekologijom i znanstvenim uvidima. U skladu s akademskim načelima, budući da sam znanstvenik i profesor, a ovaj osiromašeni i prezaduženi narod s punim pravom takvo zalaganje od mene i očekuje. Ne očekujem od toga nikakve osobne koristi ni probitka, ne isključujem ni nevolje koje bi me mogle snaći.
Podcjenjivanje civilizacijskih mogućnosti Hrvata, nacije jednog Lucijana Vranjanina, Duknovića, Julija Klovića, Rugjera Boškovića, Hermana Dalmatina, Jurja Dalmatinca, Marka Marulića, Andrije Mohorovičića, dvojice nobelovaca i tisuća drugih znanstvenika i umjetnika i milijuna onih koji su kroz povijest pošteno radili i živjeli i stvarali ono što ja zovem hrvatskom civilizacijom (kao što i ono što su stvorili Francuzi, Nijemci ili Portugalci zovem njihovom), to smatram ekstraordinarnom svinjarijom i primitivizmom. Meni je jasno da možemo raditi mnogo bolje, samo ako zasučemo rukave i ne dopustimo da nam nameću komplekse inferiornosti. Svjesni svojih nedostataka i propusta, ali i svojih mogućnosti. Kao što je to, istina, uvijek kad se prava stvar pravo ljudski hoće.

 
Još u rubrici:
 


RAZGOVOR: TOMISLAV MARIJAN BILOSNIĆ, KNJIŽEVNIK, NOVINAR,
SLIKAR, FOTOGRAF I ŠTO JOŠ SVE NE
Tek sada počinjem raditi ono
za što se cijeli život pripremam!


STEČAJ ZADARSKE TISKARE OTVORIO NOVA PITANJA
TKO ĆE BITI VLASNIK
ZGRADA NA BEDEMIMA?


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3