Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 13.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

NADBISKUP IVAN PRENĐA U PROPOVIJEDI
NA SVETOJ MISI ODRŽANOJ NA USKRS NAGLASIO:

Rad nedjeljom - nepravda za tisuće ljudi

Iskustvo susreta Isusovih učenika s uskrslim Kristom rodilo je stamenom vjerom kroz sva razdoblja Crkve. I nakon dvadeset stoljeća poruka je uvijek ista: Isus Krist je Gospodin, i u njemu, ni u kom drugom, jest spasenje. Uskrsli Krist je novi čovjek. U životu nas prirodno muči strah od smrti, hvata nas jeza pri pomisli na ugasnuće, ali grob nije zadnja postaja našeg života — rekao je zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa u svojoj propovijedi na svetoj misi, Svetoj misi u prepunoj crkvi svete Stošije prisustvovalo je mnoštvo vjernika/Nenad MARČEVodržanoj u prepunoj crkvi Svete Stošije na Uskrs protekle nedjelje. Zadarski je nadbiskup podsjetio kako se uskrsli Krist obratio svojim učenicima riječima "Mir s vama. Kako mene šalje Otac, tako i ja šaljem vas."
— Apostoli su stekli vjeru i sigurnost i Crkva je krenula u svijet ojačana tom snagom, do dana današnjega. Apostolima je zadaća bila prenositi da je Isus život i pobjednik nad smrću. Dok god je svijeta, ta misao neće utihnuti: on, koji je bio mrtav, živ je. I s nama je sve do svršetka svijeta. Otud izvire sva naša nada, jedina istinska nada ljudskog roda — naglasio je nadbiskup Prenđa.
Istaknuvši da u crkvu, na svetu misu, donosimo svoje potrebe, nade i probleme, msgr. Prenđa je rekao da se zbog toga Crkva zauzima za svetkovanje nedjelje i za to da nedjelja, onima koji rade, ne bude dvostruko pogažena: tako što im se uskraćuje naknada za rad nedjeljom i tako što im se uskraćuje duhovnost, jer ne mogu doći na svetu misu.
— Nije nas impresioniralo što su nam rekli da je to upletanje Crkve u zakonodavstvo jedne države niti kada su nam rekli da ugrožavamo napredak društva. To je ništa u odnosu na nepravdu koja se, zbog rada nedjeljom, nanosi tisućama ljudi — naglasio je zadarski nadbiskup, upućujući svima uskrsnu čestitku. Msgr. Prenđa je s oltara čestitao Uskrs prisutnim Talijanima i Nijemcima na njihovim jezicima, a čestitao je i "braći drugih crkava" koji su ove godine na isti dan slavili Uskrs.

L. KALMETA
 
Još u rubrici:
 


ZANOVIJETANJA
Ograde od - ograda!


OBILJEŽEN DAN OPĆINE PRIVLAKA
Godina obilježena napretkom


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3