Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 13.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 2

HOĆE LI NAJAVLJENA AKCIJA RUŠENJA BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA
BAREM ’OKRZNUTI’ GRAD POD BIOKOVOM
MONSTRUOZNO ’POJEDEN’ BESPRAVNOM IZGRADNJOM

DIVLJI GRADITELJI U MAKARSKOJ
ZA RUŠENJA NE MARE

Uoči ovotjednog početka akcije rušenja bespravnih objekata, divlji graditelji u Makarskoj prijetnjama iz Zagreba nisu nimalo impresionirani. Gradi se sve u šesnaest, što legalno što ilegalno, a gotovo u pravilu radi se o stambenim četverokatnicama ili peterokatnicama u kojima kvadrat stana doseže respektabilne dvije do tri tisuće eura. Gabariti "podrum, prizemlje, četiri kata i potkrovlje" nisu slučajno najčešći u Makarskoj: te mjere propisane su doslovce za cijelo područje grada, bez iznimki. Usvojili su ih Poglavarstvo i Gradsko vijeće s većinom koalicije predvođene SDP-om, a vjerno i dosljedno nastavila provoditi "desna" HDZ-DC vlast s gradonačelnikom Antom Novakom na čelu

U bespravnu gradnju uključio se i zagrebački "Konzum" - ovaj golemi objekt nema građevinsku dozvolupiše Damir PETRANOVIĆ
snimio Joško ŠUPIĆ

Prije točno dvije godine strojevi Ministarstva prostornog uređenja, potpomognuti kordonom specijalaca, dva su puta pokušali srušiti golemu bespravnu zgradu Marka Radalja u Makarskoj, izgrađenu u dotad netaknutom zelenom pojasu Biloševac. Intervencijom agilnih odvjetnika, Radaljevih "spontano okupljenih" susjeda i prijatelja te fizičkom preprekom u obliku njegove trudne supruge — koja, kako se kasnije pokazalo, u blaženom stanju uopće nije bila — akcija je doživjela fijasko: bageri su se povukli, bespravno zdanje je dovršeno i uskoro prodano, a ponosni vlasnik prebacio se na građenje na drugim lokacijama.
Neposredno pored hotela Dalmacija, na plaži Donja luka, Tonći Vuković upustio se u hrabri pothvat izgradnje nečega što bi u konačnici trebalo biti još jedna od makarskih četverokatnica. Istina, građevinska dozvola postoji, no zbog žalbe susjeda još nije pravomoćna te su radovi bespravni. Zabrana je izdana, no ne poštuje seUpravo ovaj događaj je, kazat će upućeni, jedan od glavnih uzročnika stanja u kojem se Makarska danas nalazi - nakon što je pravna država pokazala svoju nemoć, grad je u vrlo kratkom roku gotovo potpuno "pojeden" monstruozno velikim legalnim i ilegalnim gradnjama, a svakog dana pod betonom i ciglama nestaje i ono malo preostalog slobodnog prostora. Pod upravo nevjerojatnim nasrtajima privatnog kapitala, uglavnom iz susjedne Hercegovine, ne tako davno idilični dalmatinski gradić pretvoren je u drugu verziju Vira, devastiranoga zadarskog otoka od kojeg su struka i razumni ljudi odavno digli ruke. Dapače, po neslužbenim informacijama, slična je sudbina odnedavno zadesila i Makarsku: od lokalnih urbanista i inspektora iz Zagreba je zatraženo da maksimalnu pažnju obrate na gradnje izvan područja grada, očito procjenjujući da u urbanističkom smislu samom mjestu ionako više nema spasa.
Na samoj gradskoj plaži, tik do šetnice, investitor Andrija Šarić bez dozvole ovih dana podiže i drugi kat svoga bespravnog zdanja. Zabrane radova postoje, no i dalje se gradi sve u šesnaestUoči ovotjednog početka akcije rušenja bespravnih objekata, koja će sasvim sigurno barem "okrznuti" i Makarsku, već i kraćom šetnjom po gradu lako je uvjeriti se da divlji graditelji prijetnjama iz Zagreba nisu nimalo impresionirani. Gradi se sve u šesnaest, što legalno što ilegalno, a gotovo u pravilu radi se o stambenim četverokatnicama ili peterokatnicama u kojima kvadrat stana doseže (čak i za Split ili Zagreb) respektabilne dvije do tri tisuće eura.
Gabariti "podrum, prizemlje, četiri kata i potkrovlje" nisu slučajno najčešći u Makarskoj: naime, provedbenim odredbama Prostornog plana grada, usvojenim 1999. godine, upravo te mjere propisane su doslovce za cijelo područje grada, bez iznimki.
Neposredno pored Autobusnog kolodvora investitor Darko Lukinović je, po građevinskoj dozvoli, mogao izgraditi zgradu tlocrta 125 kvadrata. Dakako, gradi se znatno više (552 kvadrata u tlocrtu), izdane su sve zabrane, inspekcija je protiv Lukinovića podigla čak i kaznenu prijavu... Ali bez uspjehaUsvojili su ih Poglavarstvo i Gradsko vijeće s većinom koalicije predvođene SDP-om, a vjerno i dosljedno nastavila ih je provoditi "desna" HDZ-DC vlast s gradonačelnikom Antom Novakom na čelu. Dapače, upravo je makarski gradonačelnik u pričama oko bespravne izgradnje u ovom gradu jedan od najčešće spominjanih aktera: i sam je bespravno, mimo "simbolične" građevinske dozvole, izgradio pogon svoje tvrtke "Novak", a svojedobno se proslavio i izjavom "Važno je da se gradi, papiri nisu važni, ionako ovise o volji referenata". Dapače, ovih dana na pomolu je novi skandal: otkriveno je da već godinama odbija gradu kojem je na čelu uplatiti dva milijuna kuna dugovanja na račun komunalnog doprinosa.
Ipak, sve priče oko makarskog urbanizma počinju i završavaju na Biloševcu, golemom zelenom pojasu zapadno od grada, oko kojeg otvorenu bitku već godinama biju urbanisti s jedne i agresivni investitori s druge strane. Naime, već nekoliko puta na Gradskom vijeću bile su usvojene odluke kojima se na mala vrata otvara mogućnost početka njegove izgradnje, da bi na višim instancijama one bile poništene. Investitori - među kojima se ističe moćna obitelj Lučić, već spomenuti Radalj i jedan od najpoznatijih makarskih bespravnih graditelja Petar Milas - na sve strane mašu iznosima koje su navodno potrošili na kupnju zemljišta, spominje se i 40 milijuna eura planiranih "ulaganja", dakako, u ono što u ovom gradu postiže najbolju cijenu: stambene zgrade. Naime, čak i po opreznijim procjenama ovaj grad posljednjih je godina dobio čak pet tisuća novih stanova, od kojih većina zjapi prazna cijelu godinu osim u turističkoj sezoni i za vrijeme izbora.
U strogom centru grada, u Ulici kralja Zvonimira, Zdravko Marić i Poldo Puharić bespravno su iskopali golemu rupu u kojoj će se smjestiti četverokatnica s 35 stanova. Nije naodmet napomenuti i da je Puharićeva kći udana za sina makarskoga gradonačelnikaZa sami Biloševac je, kako doznajemo, već podneseno čak 35 zahtjeva za izdavanjem dozvola, redom "aparthotela", što je recept odavno isproban na splitskom Žnjanu, gdje su se listom svi objekti s apartmanima u hipu pretvorili u stambene zgrade. Lokalna ispostava Ureda za urbanizam sve je zahtjeve odbila, uz obrazloženje da treba napraviti stručni plan za cijeli Biloševac, za što joj je od ministrice prostornog uređenja Marine Matulović-Dropulić stigla usmena pohvala. No, upravo iz stručnih službi njenog ministarstva pismeno je stigao drukčiji stav - na zahtjev investitora poništena je odluka o odbijanju izdavanja dozvola i predmeti su vraćeni na ponovno odlučivanje! Igranje mačke i miša oko najvrjednijeg resursa Biloševac, golemi zeleni pojas koji je u središtu svih priča o makarskom urbanizmugrada i prostora na kojem bi, uz pametno planiranje, mogla niknuti potpuno nova Makarska, sasvim sigurno će se nastaviti: nijedna strana neće popustiti.
Odnosno, jedna će morati, pitanje je koja - struka ili kapital. Dosadašnja praksa pokazuje da u Makarskoj novac ipak klade valja.

 
Još u rubrici:
 


ŠTO MI BI
Sretan Uskrs, posebno Antei Miloš


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/2