Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 13.4.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 3

PROIZVODNJA "ZDRAVE" STRUJE U ŠESTANOVCU

Vjetar pali žarulje

ŠESTANOVAC - Po svim naznakama Šestanovac bi mogao postati prvo mjesto u Hrvatskoj gdje će se proizvoditi (ekološka) električna energija pomoću vjetrenjača. Naime, riječ je o zanimljivom projektu koji bi, prema mišljenju šestanovačkog načelnika Živka Trogrlića, u potpunosti oživio taj kraj i dobro podebljao općinski proračun. Sve je počelo prije dvije godine kada je hrvatsko-njemačko poduzeće "Jura Energija" postavilo ispitne stupove na području Živko TrogrlićKatuna brda s kojih su svakih 40 sekundi preko satelita odašiljani podaci u sabirnu stanicu u Njemačku.
Kako nam je kazao načelnik Trogrlić, već prvi rezultati su pokazali da vjetra ima dovoljno odnosno da je spomenuto područje bogomdano za takav vid proizvodnje električne energije.
— Nakon što su predstavnici njemačko-hrvatske korporacije prije mjesec dana posjetili našu općinu, saznali smo kako je već pokrenut postupak za ishodovanjem lokacijske dozvole jednog od preduvjeta izgradnje osam vjetrenjača koje bi proizvodile 13 megavata električne energije.
Poznato je, naime, kako Hrvatska, da bi poštovala konvenciju EU-a, mora proizvoditi najmanje 10 posto ekološki čiste energije — istaknuo je Trogrlić.
Svaka vjetrenjača investicijski je teška oko milijun eura, a vodstvo općine nada se kako će iz komunalne i ekološke rente dobro popuniti mršavi proračun te osigurati barem 20-ak radnih mjesta.
— Radovi na izgradnji pristupnih putova čiji se početak očekuje u skoro vrijeme, potrajat će do konca tekuće godine.
Tako da bi se već na proljeće 2005. godine moglo krenuti s izgradnjom vjetrenjača koje bi bile visoke od 80 do 100 metara — otkrio nam je načelnik Trogrlić.

M. NEJAŠMIĆ
   

ZA USKRS

Turisti "okupirali" Trogir i Seget

TROGIR - Iako je ovogodišnji Uskrs bio kišovit i tmuran, to nije omelo brojne turiste da pohode Trogir. No, dok se održavala prva jutarnja misa, mnogi su turisti čekali pred ulazom u katedralu. Na našoj slici najbolje se vidi kakva je bila gužva u gradskoj loži, gdje jednostavno nije bilo ni jednog slobodnog mjesta.
Na segetskoj rivijeri, u hotelu Medena, za blagdane je boravilo oko 500 gostiju, a kako smo saznali, bile su poveće grupe Francuza, Slovenaca, Nijemaca, a bila je i grupa od 30-ak Japanaca. Dok je u susjedstvu u apartmanskom naselju boravilo oko 1000 mladih nogometaša od 8 do 16 godina, iz Italije, Austrije, Mađarske, Slovenije, BiH i Hrvatske, koji su bili sudionici trećeg uskrsnog turnira na sportskim terenima apartmana Medene.

J. BREŠAN

 

NA BRAČU

Austrijanci najavili berićetno ljeto

SUPETAR - U bolskim i supetarskim hotelima uskrsne je blagdane provelo više od 600 gostiju, uglavnom s inozemnim putovnicama. U Bolu je najviše gostiju odsjelo u hotelu Bretanidi, a potom u Borku i Elaphusi. Po broju gostiju u Bolu prednjače — Austrijanci. U Supetru je najbolje bio popunjen hotel Kaktus, a u njemu su prednjačili ljubitelji tenisa. Manji broj gostiju odsjeo je i u privatnim sobama i apartmanima. Brački hotelijeri su za svoje turiste priredili bogatu uskrsnu trpezu, a veći broj njih uključio se u događanja Velikog tjedna, koja su na najvećem dalmatinskom otoku bogata liturgijskim događanjima i pučkim napjevima. Za turiste su osobito bile zanimljive noćne procesije s upaljenim svijećama na Veliki petak.
Škljocali su fotoaparati i zujale kamere jer su gosti, osobito inozemni, željeli zabilježiti ono što u svojim sredinama ne mogu doživjeti. Zato bi te događaje trebalo suptilnije i konkretnije uključiti u turističku ponudu. Živo je bilo i u ACI-jevoj marini u Milni, na čijim je vezovima privezano stotinu jahti i drugih luksuznih plovila. Turisti su na Brač počeli stizati i zračnom magistralom, i to za sada vikend čarter-letovima. U odnosu na prošlogodišnji Uskrs, ovaj je bio osjetno izdašniji po broju gostiju, što ulijeva opravdani optimizam u dobar ishod ovogodišnjeg turističkog ljeta na Braču.

I. RADIĆ
 
Još u rubrici:
 


BIVŠI VOJNI OBJEKTI NA VISU ČEKAJU INVENTIVNE PODUZETNIKE
SLANE SRDELE IZ PODRUMA
BIVŠE VOJARNE RAVNO


U SRIJEDU SJEDNICA UV PARKA PRIRODE VRANSKO JEZERO
Umjesto ravnatelja,
smjena čeka Upravno vijeće


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/3