Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

USKRSNE SVEČANOSTI U MJESTIMA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE

Tisuće vjernika na putevima križa

BOL - Pučka procesija Priko poja ove je godine održana po nešto kraćem putu od uobičajenoga zbog vremenskih neprilika. Zavjetni Veliki Križ nosio je Domagoj Marinković koji je na red čekao nekoliko godina, a golubicu je nosila njegova sestra Hozelita Klarić. Mladog križonošu pratili su vjernici pjevajući putem pučke napjeve Križu sveti i Gospin plač. Velika sedmica je ove godine u bolskoj župnoj crkvi uz redovitu svečanu liturgiju obilježena i jednom dodatnom funkcjom, a to je blagoslov novih orgulja. Župnik pater Anastazio Petrić povoljno je nabavio nove dvomanuelne električne orgulje "kavai" koje je blagoslovio u nazočnosti brojnih vjernika i uz pratnju crkvenog pjevačkog zbora. Na njima je prvi zasvirao 16—godišnji Vinko Karmelić, crkveni orguljaš i voditelj crkvenog zbora. Pater Anastazije očekuje povrat drvenih postaja Križnog puta s restauracije, a upravo je počeo prikupljati i novac za nove klupe čime će crkva Gospe od Karmela, uz već dovršene graditeljske radove, biti temeljito obnovljena. Iz tog je razloga već sada obavijestio vjernike za vrijeme održavanja barabana da mogu još ove godine lupati po starim bancima, ali to dogodine neće biti moguće po novim.
Pranje nogu dvanaestorici mladih trogirskih "apostola" u katedrali sv. LovreTROGIR - U trogirskoj katedrali sv. Lovre u nazočnosti brojnih vjernika u četvrtak navečer održana je svečana misa koju je predvodio dekan trogirskog dekanata i katedralni župnik don Tomislav Ćubelić koji je u propovijedi spomenuo da je ljubav koju nam daje Isus Krist danas itekako potrebna. Zato otvorimo srce snazi Kristova duha — istakao je. Zatim je održan i obred večere gospodnje, spomen posljednje Isusove večere s apostolima te obred u kojemu je dom Tomislav dvanaestorici mladih trogirskih "apostola" oprao noge.
PROLOŽAC - Put križa u župi Proložac krenuo je na Veliki četvrtak kada je nakon obreda i svete mise održana procesija od crkve sv. Mihovila do crkve Velike Gospe na Vrljici. Prema tradiciji vjernici su se ponovno okupili na Veliki petak u crkvi Velike Gospe odakle je krenula procesija prema crkvi sv. Mihovila.
Preko 2000 vjernika iz cijele župe okupilo se u procesiji pred kojom je križ nosio Živko Mršić. Cijelo vrijeme mješoviti crkveni zbor predvodio je pjevanje Gospina plača koje su skladno pjevali svi vjernici. U crkvi sv. Mihovila prološki župnik fra Ante Madunić predvodio je obred Velikog petka. Muku po Ivanu pjevao je Pere Češljar. Nakon obreda ponovno je krenula procesija ulicama mjesta koju je predvodio sa Presvetim sakramentom župnik fra Ante Madunić.
BRELA - Unatoč kišnom vremenu više od tisuću vjernika i stotinjak stranih gostiju koji gostuju u hotelu "Soline" krenulo je u procesiju stoljetnim putem križa od crkve sv. Stjepana kroz sva naselja u Brelima. Prema starom običaju put dug više od 10 kilometara završio se ponovno u crkvi sv. Stjepana Prvomučenika.
IMOTSKI - Nešto više od pet tisuća vjernika iz svih župa Imotske krajine i pored kiše i lošeg vremena sudjelovalo je u tradicionalnom Putu križa po svim mjestima Imotske krajine. Bilježimo tako Put križa u Krstaticama gdje su brojni vjernici hodočastili za Križem i više od deset kilometara, da bi na obred nastavili u crkvi Srca Isusova uz tradicionalno kantanje Muke Isusove. Slično je bilo i u Podbablju, gdje su se kod crkve Sv. Luke sastala tri križa, jedan iz Podbablja, drugi iz Druma i treći iz Grubina. Put križa održan je i u Zmijavcima, Lovreću, Cisti, Studencima, Prološcu, te svim ostalim crkvama diljem Imotske krajine. I pored kiše veliki broj vjernika nazočio je tradicionalnom Putu križa imotskim ulicama. Obred u crkvi sv. Frane predvodio je imotski dekana i župnik fra Ante Bilokapić i gvardijan fra Pavao Vučković.
KATUNI/KREŠEVO - Veličanstvenom procesijom sa Presvetim sakramentom uz prigodne napjeve žitelji najveće župe u splitsko-makarskoj metropoliji dostojanstveno su proslavili blagdan Muke Kristove u narodu poznatiji kao Veliki petak. Tristotinjak metara dugoj koloni oko mjesnog groblja koju je predvodio katunsko-kreševski župnik don Većeslav Šupuk pridružilo se s upaljenim voštanicama i 40-ak stražara Gospodinova groba koji štujući običaje naslijeđene od svojih predaka u prigodi Uskrsa čuvaju improvizirani Kristov grob u crkvi Posrednice Svih Milosti, dočaravajući na taj način vjernicima zbivanja iz Evanđelja po Ivanu. Obilježavajući blagdan muke i smrti Kristove župnik don Većeslav u prigodnoj propovijedi pred oko 1000 vjernika govorio je kako i danas skoro 2000 godina poslije smrti našeg otkupitelja veliki broj pravednika svakim danom umire u najstrašnijim mukama, isto kako je Isus Krist koji je svojom smrću otkupio naše grijehe, u strašnim mukama visio na drvu križa, simbolu spasenja svih nas. Sva zvona na svim crkvama u šestanovačkoj općini utihnula su nakon mise Gospodnje večere na Veliki četvrtak, a zabrecat će u subotu točno u ponoć kada će njihov zvon objaviti svijetu uskrsnuće Kristovo.

 
Još u rubrici:
 


USKRSNA PORUKA HVARSKO-BRAČKO-VIŠKOG BISKUPA
MSGR. SLOBODANA ŠTAMBUKA
Svijet na žalost nije baš uvijek
u službi života


PRODAJA BANJOLUČKOG ODMARALIŠTA U PODSTRANI
Voloder pobijedio olimpijskog šampiona
Antona Josipovića


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3