Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 7 od 7

NAKON KRVAVOG TJEDNA U IRAČKIM GRADOVIMA

AMERIKANCI OBUSTAVILI VOJNE
AKCIJE U FALLUJI

BAGDAD - Američki povjerenik za Irak Paul Bremer u petak je izjavio kako će se u sunitskome gradu Falluji privremeno obustaviti vojne akcije kako bi se omogućili pregovori iračkih dužnosnika i sunitskih pobunjenika.
"Danas od podneva (po mjesnom vremenu) koalicijske snage odlučile su jednostrano privremeno obustaviti akcije u Falluji", rekao je Bremer novinarima.
On je objasnio kako je cilj te odluke "omogućiti sastanak članova Vijeća za privremenu upravu Iraka i lokalnih muslimanskih čelnika s predstavnicima protukoalicijskih snaga".
Ranije je zamjenik zapovjednika za vojne akcije u Iraku, američki general Mark Kimmitt izjavio kako s pobunjenicima u Falluji nije dogovoren nikakav prekid vatre. On je dodao da se radi samo o privremenoj obustavi vojnih operacija.
Sukobi u Falluji počeli su u ponedjeljak kada su američki marinci pokrenuli akciju uhićenja odgovornih za prošlotjedno ubojstvo četvorice Amerikanaca koji su bili zaposlenici privatne osiguravajuće tvrtke.
Noć s četvrtka na petak donijela je u Iraku nove žrtve - na jugu Iraka ozlijeđena su trojica španjolskih vojnika, a u sukobima u u svetom šiitskom gradu Karbali tijekom noći poginulo je četvero ljudi, a 22 je ozlijeđeno, većinom pripadnici snaga Moqtade al-Sadra. Među poginulima je i jedna Iračanka, rekao je predstavnik ministarstva zdravstva u tom gradu.
Trojica španjolskih vojnika ozlijeđena su, od kojih jedan teško, u zasjedi u Diwaniyahu, na jugu Iraka, objavilo je španjolsko ministarstvo obrane u Madridu.

   

NALAZ ŠPANJOLSKE POLICIJE U RUŠEVINAMA ZDANJA
U MADRIDSKOM PREDGRAĐU

Pronađen videozapis s prijetnjama terorista

MADRID - Policija je u ruševinama zgrade u madridskom predgrađu, u kojoj su se raznijeli islamski ekstremisti osumnjičeni za napad 11. ožujka, pronašla videozapis u kojem se Španjolskoj postavlja ultimatum da u roku od tjedan dana povuče svoje postrojbe iz Iraka i Afganistana, izvijestila je novinska agencija Europa Press. Skupina islamskih ekstremista prošlog se vikenda raznijela u eksploziji u spomenutoj zgradi nakon što ih je policija opkolila. Vjeruje se da su planirali nove napade u Španjolskoj, nakon što je u napadima u Madridu 11. ožujka poginulo gotovo 200 ljudi. Ministarstvo unutarnjih poslova za sada ne želi komentirati agencijsku vijest, no stručnjaci pretpostavljaju da su video snimili bombaši samoubojice prije negoli su aktivirali eksploziv. Na videosnimci se vide trojica naoružanih Arapa koji čitaju izjavu u kojoj se od Španjolske traži da povuče svoje vojnike iz Iraka i Afganistana. Nova španjolska Socijalistička vlada najavila je povlačenje svojih postrojba iz Iraka ako do 30. lipnja stvar u Iraku ne preuzme UN.

PREMA NOVOM ISTRAŽIVANJU JAVNOG MIŠLJENJA

I dalje mrtva trka Busha i Kerryja

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush i demokratski kandidat senator John Kerry vode izjednačenu predizbornu utrku u kojoj je Kerry trenutačno samo za jedan postotak popularniji među Amerikancima, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja televizije Fox News.
Novo istraživanje utvrdilo je da, ako bi predsjednički izbori bili održani danas, senator Kerry bi dobio 44 posto glasova, a predsjednik Bush 43 posto.
Rezultat istraživanja provedenog 6. i 7. travnja na uzorku od 900 registriranih birača sličan je onima dobivanim posljednjih nekoliko tjedana koji stalno pokazuju izjednačenu utrku.
Većina ispitanih Amerikanaca smatra da bi Bush bio bolji u borbi protiv terorizma, sređivanju stanja u Iraku, u vanjskoj politici i glede porezne politike. Više njih vjeruje Kerryju u vođenju gospodarstva te pitanjima obrazovanja i zdravstvene politike.
Gospodarstvo i zapošljavanje se pokazuje najznačajnijim pitanjem izbora, s trećinom ispitanika koji ga stavljaju na vrh popisa, iznad terorizma, nacionalne sigurnosti i Iraka.
Mnogo više Amerikanaca vidi Busha kao jakoga vođu nego Kerryja, 48 prema 35 posto. Gotovo istu prednost Bush u odnosu na Kerryja uživa u pitanju tko je upućeniji u probleme, a petpostotnu prednost glede toga tko će ojačati SAD.
S druge strane ispitanici vjeruju da Kerry bolje razumije prosječnog Amerikanca nego Bush, 42 posto prema 36. Amerikanci drže i da je vjerojatnije da će Kerry povećati poreze nego Bush.
Odobravanje posla koji Bush obavlja kao predsjednik nešto je ojačalo od kraja ožujka na 49 posto Amerikanaca koji odobravaju u odnosu na 44 posto koji ne odobravaju Bushov učinak.
Najnoviji val nasilja u Iraku ostavio je traga na javnome mišljenju. Premda većina Amerikanaca i sada vjeruje da je trebalo ići u rat u Iraku, taj broj je opao na 50 posto s 55 posto prije četiri mjeseca i 65 posto prošloga ljeta.

 
Još u rubrici:
 


RAT ODVJETNIČKIH TIMOVA LUKA MIŠETIĆ, BRANITELJ ODBJEGLOGA
GENERALA, O NOVOM ZAPLETU U SLUČAJU:
MIKULIČIĆ ZLONAMJERNO OPTUŽUJE
GOTOVINU, A NOBILU NIŠTA NIJE JASNO


DOZNAJEMO ZBOG SUMNJE U ZLOPORABU POLOŽAJA STEČAJNE
UPRAVITELJICE "DALMATINKE"
USKOK traži proširenje istrage
protiv Blanke Tuđen-Mazuth


HSS UPOZORAVA NA NUŽNOST ANALIZE UVOZNOG SJEMENA KUKURUZA
Slijedi li velika sjetva GMO-a?


LAŽ SA ZRINJEVCA MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA OBMANULO JAVNOST
EUROPSKA KOMISIJA IPAK JE ZATRAŽILA
ODGODU PRIMJENE ZAŠTIĆENE ZONE


TELEVIZIJSKA KUĆA VTV POSTAT ĆE PARTNER U AMBICIOZNOM
EUROPSKOME MEDIJSKOM PROJEKTU "SUSJEDI BEZ GRANICA"
Varaždin ulazi u Europsku uniju!


MINISTRI VANJSKIH POSLOVA SLOVENIJE I HRVATSKE
OČITOVALI SE O TUŽBI EUROPSKOM SUDU PROTIV LJUBLJANSKE BANKE
Rupel: Štediše će ostati kratkih rukava
Žužul: Vjerujem u obeštećenje građana


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 7/7