Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 5 od 7

TELEVIZIJSKA KUĆA VTV POSTAT ĆE PARTNER U AMBICIOZNOM
EUROPSKOME MEDIJSKOM PROJEKTU "SUSJEDI BEZ GRANICA"

Varaždin ulazi u Europsku uniju!

VARAŽDIN - Varaždin će znatno prije Hrvatske ući u Europsku uniju. Točnije, Varaždinska televizija na neki način je prethodnica ulaska naše zemlje u EU, kroz partnerstvo u međuregionalnoj suradnji lokalnih televizijskih kuća pod naslovom "Susjedi bez granica". Ovdašnja televizijska kuća, naime, izravno je uključena u ovaj projekt i jedina je iz Republike Hrvatske, a ostale četiri televizijske postaje su iz zemalja koje već jesu ili će za petnaestak dana postati punopravne članice EU-a.
Marijan Varović, direktor VTV-a: "U potpunosti smo spremni za televiziju bez granica"Riječ je o Kanalu 10 iz Slovenije, TV Steiermark 1 i NEMA TV iz austrijskoga Graza te TV Szombathely iz istoimenog mađarskoga grada. To je ujedno i prvi ovakav projekt međusobnog povezivanja lokalnih televizijskih postaja u Europi, a za "Neighbours Without Frontiers", na stanoviti način televiziju bez granica, zainteresiralo se i čelništvo Europske unije, s obzirom na to da će se u dogledno vrijeme u ovu medijsku mrežu uključiti i druge televizijske kuće.
O svemu će se, ipak, više znati nakon međunarodne konferencije koja će se održati prvog radnog dana sljedećeg tjedna. U utorak će se, naime, u kongresnoj dvorani mariborskog hotela Habakuk održati taj skup kojem će, kako je najavljeno, biti nazočni predstavnici ministarstava četiriju država, a očekuje se da će hrvatsko ministarsko izaslanstvo predvoditi Kolinda Grabar-Kitarović, ministrica za europske integracije, i Božo Biškupić, ministar kulture.
Projekt predviđa zajednički program koji će obuhvaćati različite teme od gospodarstva te malog i srednjeg poduzetništva do kulture, sporta i ponajviše zabave. Temeljni je, međutim, cilj povezivanja susjednih europskih regija. Program bi trebao početi već sredinom svibnja i u prvoj će se fazi emitirati snimljeni materijal, a kada se osiguraju uvjeti za link vezu, veći dio programa emitirat će se uživo.
Varaždinska televizija, koja ove godine obilježava 10. obljetnicu emitiranja, ima sve kadrovske i tehničke uvjete za takav zahtjevan projekt. To je potvrdio i Marijan Varović, direktor VTV-a. "Za nas će to biti pravi izazov i već sad smo spremni za zadatke koje će pred nas postaviti Europski savjet za medijske programe u sastavu EU. Što znači biti pionir u izravnom povezivanju Republike Hrvatske s Europskom zajednicom, ne treba posebno naglašavati. Mi ćemo u utorak u Mariboru dati jasno do znanja našim kolegama iz ostalih četiriju televizijskih kuća da je VTV u potpunosti spremna za televiziju bez granica", rekao je Varović.

Krunoslav KRULJAC
   

Mesić i Sanader čestitali Uskrs

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić u petak je čestitao Uskrs svim kršćanskim vjernicima u Hrvatskoj. Istaknuvši kako ove godine svi kršćanski vjernici svoj najveći blagdan proslavljaju isti dan, predsjednik Mesić u čestitki kaže kako "kršćanski vjernici, nadahnjujući se tom radošću i svojim vjerskim i moralnim uvjerenjem, imaju u našoj domovini većinsku odgovornost u izgradnji društva sigurnosti, pravde, blagostanja i solidarnosti, društva koje želimo izgrađivati zajedničkim naporima".
"U cijeloj povijesti kršćanstvo je uvijek nosilo nadu u boljitak, potičući napredak i zauzimajući se za prava osoba i svakog naroda, a vrijednosti slobode, ljudskih prava, ali i odgovornosti za dobro bližnjega i zajednice, stoje na vrhu vrijednosne ljestvice kršćanske civilizacije", stoji među ostalim u čestitki predsjednika Mesića.
"Razvoj demokratskog društva i željeni duhovni i materijalni napredak RH traži zalaganje i odgovornost, a uskrsno ozračje u tome može biti ohrabrenje i poticaj", kaže Mesić na kraju čestitke. Predsjednik Mesić uputio je uskrsnu čestitku i zagrebačkom nadbiskupu i predsjedniku HBK kardinalu Josipu Bozaniću, te mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom i cijele Italije Jovanu Pavloviću. I premijer Ivo Sanader čestitao je Uskrs svim vjernicima i hrvatskim građanima u svoje ime i u ime Vlade.
"U našoj kršćanskoj civilizaciji i vrijednostima koje baštinimo Uskrs je oduvijek bio blagdan obnovljene nade i pouzdanja. Neka zato i ovo uskrsno vrijeme bude svima vrijeme za radost. Neka naša Hrvatska i dalje izrasta u prosperitetnu zemlju, dostojanstvena i boljeg života za hrvatski narod i sve hrvatske građane. Proslavimo Uskrs u miru i veselju s punom sigurnošću u našu zajedničku snagu da izgradimo ljepšu budućnost za svakog našeg čovjeka, za cijelu našu domovinu", kaže se u Sanaderovoj čestitki. (H)

 
Još u rubrici:
 


RAT ODVJETNIČKIH TIMOVA LUKA MIŠETIĆ, BRANITELJ ODBJEGLOGA
GENERALA, O NOVOM ZAPLETU U SLUČAJU:
MIKULIČIĆ ZLONAMJERNO OPTUŽUJE
GOTOVINU, A NOBILU NIŠTA NIJE JASNO


DOZNAJEMO ZBOG SUMNJE U ZLOPORABU POLOŽAJA STEČAJNE
UPRAVITELJICE "DALMATINKE"
USKOK traži proširenje istrage
protiv Blanke Tuđen-Mazuth


HSS UPOZORAVA NA NUŽNOST ANALIZE UVOZNOG SJEMENA KUKURUZA
Slijedi li velika sjetva GMO-a?


LAŽ SA ZRINJEVCA MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA OBMANULO JAVNOST
EUROPSKA KOMISIJA IPAK JE ZATRAŽILA
ODGODU PRIMJENE ZAŠTIĆENE ZONE


MINISTRI VANJSKIH POSLOVA SLOVENIJE I HRVATSKE
OČITOVALI SE O TUŽBI EUROPSKOM SUDU PROTIV LJUBLJANSKE BANKE
Rupel: Štediše će ostati kratkih rukava
Žužul: Vjerujem u obeštećenje građana


NAKON KRVAVOG TJEDNA U IRAČKIM GRADOVIMA
AMERIKANCI OBUSTAVILI VOJNE
AKCIJE U FALLUJI


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 5/7