Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 7

LAŽ SA ZRINJEVCA MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA OBMANULO JAVNOST

EUROPSKA KOMISIJA IPAK JE ZATRAŽILA
ODGODU PRIMJENE ZAŠTIĆENE ZONE

Slobodna Dalmacija je nakon demantija MVP-a od izvora u Vladi dobila pisanu bilješku pod oznakom "tajno" iz koje se jasno vidi da je naša informacija u potpunosti istinita, a da Ministarstvo vanjskih poslova - laže

ZAGREB - Zašto hrvatska diplomacija laže? To je ključno pitanje koje se nameće nakon što je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova demantiralo članak u Slobodnoj Dalmaciji koji otkriva želju Europske komisije da Hrvatska odgodi primjenu zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) koji bi, prema odluci Sabora, trebao stupiti na snagu u listopadu ove godine.
Slobodna je, nakon toga demantija, od izvora u Vladi dobila materijalni dokaz, pisanu bilješku pod oznakom "tajno" iz koje se jasno vidi da je naša informacija u potpunosti istinita, a da Ministarstvo vanjskih poslova - laže. Naime, dopisom od prošlog petka (2. travnja) hrvatska veleposlanica pri EU-u Mirjana Mladineo obavijestila je Ured predsjednika, Vladu i MVP o razgovoru s glavnim direktorom Uprave za vanjske odnose Europske komisije Enekom Landaburuom. U svom izvješću Mladineo je istaknula da je Landaburu upozorio kako je "Europska komisija zabrinuta mogućnošću nepostizanja dogovora do listopada kada ZERP stupa na snagu", zatim da "EK mora biti oprezna" i, konačno, da je šef EK za vanjsku politiku "savjetovao da je najbolje odgoditi primjenu odluke kako bi se izbjegle napetosti". Ovu posljednju ključnu rečenicu veleposlanica Mladineo je stavila pod navodnike, što znači da je citirala riječi Eneka Landaburua!
Demanti Ministarstva vanjskih poslova je, dakle, ne samo netočan nego i neetičan prema hrvatskoj javnosti. Ako službena bilješka Misije Republike Hrvatske pri Europskoj uniji sadrži neistine, onda je to problem službe vanjskih poslova, a ne Slobodne Dalmacije, kako se javnosti htjelo podmetnuti demantijem MVP-a.
Iz MVP-a je inače u posljednje vrijeme otišlo nekoliko demantija i priopćenja kojima se sugeriralo da mediji lažu. Takvu je ocjenu iznio i državni tajnik Hido Biščević u jučerašnjem razgovoru za naš list kada je na pitanje da komentira signale iz EK o odgodi ZERP-a najprije ocijenio "mjeru odgovornosti medija" sugerirajući, dakako, da smo bili neodgovorni. Biščević je odgovor na to pitanje završio vrlo eksplicitnim uvjeravanjem da "nema zahtjeva za odgodu primjene ZERP-a". Znači li to da on ne vjeruje onome o čemu ga izvještava veleposlanica Mladineo ili on tako važne papire ne čita?
Ni jedno ni drugo, dakako. Hido Biščević zna jako dobro da glede ZERP-a takva želja postoji kod Europske komisije i da je ona u diplomatskim kontaktima više puta iznesena hrvatskoj strani. Uostalom, upravo je Hidi Biščeviću, prije nego što je to Landaburu učinio veleposlanici Mladineo, talijanski veleposlanik Alessandro Grafini prije dva mjeseca (u razgovoru 11. veljače) kazao da bi, citiramo, talijanskoj strani najviše odgovaralo daljnje prolongiranje implementacije odluke o proglašenju ZERP-a! Hoće li Biščević negirati i ovu činjenicu? Autor ovog teksta tvrdi da neće!
I, na koncu, što reći o obmanjivanju javnosti od strane MVP-a? Ta se institucija ne libi ocjenjivati rad novinara i medija iako za to nije ni profesionalno kompetentna ni politički pozvana. Svoje propuste do sada nije priznala jer oni, dakako, službeno ne postoje. Ali, ne zaboravimo da u razvijenim demokracijama kojima i mi težimo neutemeljeni demantiji državnih institucija ne ostaju bez posljedica. Javnost bi u ovom konkretnom slučaju ipak trebala znati - govori li neistinu gospođa Mladineo iz Bruxellesa kada kaže da EK signalizira potrebu odgađanja ZERP-a zbog izbjegavanja napetosti, ili to čini Hido Biščević demantirajući - istinu!?

Šenol SELIMOVIĆ
   

OSMORICI DUŽNOSNIKA SMJEŠTAJ U DRŽAVNIM KVADRATIMA

Službeni stanovi Glavašu, Liniću,
Lesaru, Markovu, Stanimiroviću...

ZAGREB - Osmorica saborskih dužnosnika — jedan potpredsjednik Sabora, pet predsjednika odbora i predsjednici dvaju klubova, dobila su u petak pravo useliti se u službene stanove kojima raspolaže Hrvatski sabor. To im je pravo "priznalo" saborsko Predsjedništvo koje je na sjednici utvrdilo i popis dužnosnika koji se moraju iseliti iz službenih stanova koje su do sada koristili.
Branimir GlavašSlavko LinićAnte MarkovSlijedom odluke Predsjedništva, novi stanari zgrada u Palmotićevoj i Ilici bit će potpredsjednik Sabora Darko Milinović (HDZ), predsjednici odbora Branimir Glavaš (HDZ), Šime Prtenjača (HDZ), Slavko Linić (SDP), Davorko Vidović (SDP) i Ante Markov (HSS). Na te će adrese doseliti i predsjednici dvaju klubova — HNS/PGS-ova i SDSS-ova Dragutin Lesar i Vojislav Stanimirović.
Iz službenih stanova iselit će bivši predsjednici saborskih odbora Dubravka Šuica (HDZ), Valter Drandić (IDS), Vilim Herman (Libra), Marin Jurjević (SDP), Snježana Biga-Friganović (SDP), Zlatko Kramarić (LS), Luka Trconić (HSS) i zastupnica HSS-a Ljubica Lalić.
Glavaš će useliti u stan koji je koristila Šuica, Linić u stan Bige-Friganović, a Stanimirović u Kramarićev stan. Pravo na korištenje službenog stana u Zagrebu, prema rangu dužnosti i broju raspoloživih stanova, imaju potpredsjednici Sabora, predsjednici i potpredsjednici odbora i klubova te zastupnici.
Osim u službenim, saborski zastupnici koji nisu iz Zagreba, mogu stanovati i u iznajmljenim stanovima za koje im Sabor — do određenog iznosa, pokriva troškove.
Predsjedništvo je utvrdilo da će 6. sjednica Sabora početi u predzadnjem tjednu travnja i trajati dva tjedna, potvrdio je novinarima potpredsjednik Sabora Luka Bebić. Prema prijašnjim najavama, jedna od tema sjednice bit će neprihvatljive kvalifikacije iz posljednjih haaških optužnica.

 
Još u rubrici:
 


RAT ODVJETNIČKIH TIMOVA LUKA MIŠETIĆ, BRANITELJ ODBJEGLOGA
GENERALA, O NOVOM ZAPLETU U SLUČAJU:
MIKULIČIĆ ZLONAMJERNO OPTUŽUJE
GOTOVINU, A NOBILU NIŠTA NIJE JASNO


DOZNAJEMO ZBOG SUMNJE U ZLOPORABU POLOŽAJA STEČAJNE
UPRAVITELJICE "DALMATINKE"
USKOK traži proširenje istrage
protiv Blanke Tuđen-Mazuth


HSS UPOZORAVA NA NUŽNOST ANALIZE UVOZNOG SJEMENA KUKURUZA
Slijedi li velika sjetva GMO-a?


TELEVIZIJSKA KUĆA VTV POSTAT ĆE PARTNER U AMBICIOZNOM
EUROPSKOME MEDIJSKOM PROJEKTU "SUSJEDI BEZ GRANICA"
Varaždin ulazi u Europsku uniju!


MINISTRI VANJSKIH POSLOVA SLOVENIJE I HRVATSKE
OČITOVALI SE O TUŽBI EUROPSKOM SUDU PROTIV LJUBLJANSKE BANKE
Rupel: Štediše će ostati kratkih rukava
Žužul: Vjerujem u obeštećenje građana


NAKON KRVAVOG TJEDNA U IRAČKIM GRADOVIMA
AMERIKANCI OBUSTAVILI VOJNE
AKCIJE U FALLUJI


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/7