Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

U ZAGREBU U 98. GODINI

Umro slikar Željko Hegedušić

ZAGREB - Hrvatski slikar i grafičar Željko Hegedušić umro je u četvrtak, u zagrebačkoj bolnici Rebro, u 98. godini, izvijestila je obitelj.
Željko Hegedušić rođen je u Tuzli 1906., školovao se u Zagrebu gdje je 1930. završio Akademiju likovnih umjetnosti, a usavršavao se u Parizu. Bavio se Željko Hegedušić dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelopedagoškim radom, među ostalim, kao profesor na zagrebačkoj Akademiji za primijenjenu umjetnost, gdje je predavao zidno slikarstvo i anatomiju. U prvoj fazi svog likovnog rada posvećen je pretežno crtežu, od 1954. grafici, a od 1970-ih slikarstvu. Na njegovu likovnu poetiku djelovali su dodiri s purizmom, kubizmom, te ponajviše nadrealizmom. Smatra se jednim od najdosljednijih nadrealista u hrvatskom slikarstvu, a njegov pariški crtež Šetnja - Pigalle (1931.) prvim poznatim nadrealističkim crtežom u hrvatskoj likovnoj umjetnosti.
Surađivao je s grupom Zemlja (1932.-1935.) s kojom je izlagao kao gost od njezine IV. do posljednje, zabranjene izložbe, na kojoj je trebao sudjelovati kao član. U posljednjoj, slikarskoj fazi apstraktno prevladava nad figurativnim. U 1990-im prenosi u likovnu materiju tjeskobu i užase rata, te nastavlja istraživanje u tehničkom i vizualnom području.
Bavio se i zidnim slikarstvom, grafičkim oblikovanjem i ilustracijom. U zidnom slikarstvu surađivao je s drugim umjetnicima, među kojima i s bratom Krstom. Ilustrirao je knjige i oblikovao znak za ediciju Pet stoljeća hrvatske književnosti.
Imao je 22 samostalne i oko 250 skupnih izložbi.
Godine 1983. dobio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

   

Biškupić uputio izraze sućuti

U povodu smrti velikoga hrvatskog slikara Željka Hegedušića, ministar kulture RH Božo Biškupić uputio je izraze sućuti umjetnikovoj obitelji.
- Smrću profesora Hegedušića hrvatska je kultura izgubila osobu koja je svojom kreativnošću i iznimnim stvaralačkim potencijalom obilježila hrvatsku likovnu scenu, te ostavila dubok trag u našoj suvremenoj likovnoj umjetnosti 20. stoljeća. Stvaralački opus koji je nastajao punih sedam desetljeća pokazuje iznimnu svježinu i živu poetiku, snažan i slojevit izričaj, onakav kakav izrasta samo iz plemenitoga duha i vitalnog uma. Profesor Hegedušić zadužio nas je i svojim pedagoškim radom obrazujući niz generacija a s osobitim štovanjem sjećamo se i njegova rada na Akademiji primijenjenih umjetnosti, stoji u izrazu sućuti ministra Biškupića.

 

SPLIĆANI U CRNOJ GORI OD 13. DO 16. TRAVNJA

Glazba i stihovi za Bar i Kotor

SPLIT - Učenici Glazbene škole Josipa Hatzea gostovat će od 13. do 16. travnja u Kotoru i Baru u organizaciji Hrvatske matice iseljenika Split i Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora.
Osim turističkih obilazaka crnogorskih gradova, učenike čekaju i dva cjelovečernja koncerta, 14. travnja u barskoj koncertnoj dvorani ljetnikovca kralja Nikole, te 15. travnja u Kotoru, u dvorani Muzičke škole Sveti duh. Za nastupe učenici su pripremili klasični program s djelima Debussyja, Šabana, Lhotke, Bjelinskog, Rahmanjinova, Papandopula, Bobića, Hatzea i Matza. U Crnu Goru putuju mladi splitski virtuozi Petra Siriščević, Domina Petrić, Vinka Buble, Nikolina Ljiljak (glasovir), Simona Cmrečnjak (violina), Stipe Marinić (viola), Mia Grubišić (violončelo), Genc Qivlaku (gitara), Mislav Norac (klarinet), Ivan Đuzel (trublja), Mirko Divić (trombon) i Marija Buzdovančić (sopran). Zajedno s učenicima putuje i splitska pjesnikinja Sonja Senjanović, te predstavnici Muzeja grada Splita radi povezivanja s kotorskim muzejem.

 
Još u rubrici:
 


KORIZMENI KONCERT KOMORNOG ORKESTRA HNK SPLIT
Otužna glazbena večer


KORIZMENI KONCERT DUBROVAČKOGA SIMFONIJSKOG ORKESTRA
Ljepota glazbe i riječi


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3