Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

Sjever-sjeverozapad

Iluzije o (jednoj) istini

Dejan JOVIĆ

U povodu dvaju glavnih unutarnjopolitičkih događaja ovoga tjedna ponovno se postavilo pitanje tzv. istine o Domovinskom ratu. Najprije smo čuli da je optužnica protiv šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata "dovela u pitanje istinu o Domovinskom ratu", a time - kako su komentirali neki visoki hrvatski funkcionari - i samu budućnost Hrvatske. Potom se pojavio i videozapis sastanka u Kninu 6. kolovoza 1995. - koji je pokazao ponešto drukčiju "istinu o Domovinskom ratu" od dosadašnje "službene verzije". Sve je to samo nova epizoda u već prilično dugotrajnoj raspravi o tome tko je nadležan utvrditi i promovirati "istinu" o onome što se dogodilo u procesu nastajanja hrvatske države. Je li to Sabor (svojim deklaracijama), Haaški sud (svojim presudama), neka "skupina uglednih znanstvenika" (peticijama u "zaštitu istine o Domovinskom ratu"), neki vrhovni akademski autoritet - ili čak sami sudionici Domovinskog rata? Drugim riječima - postavilo se pitanje - tko jest, a tko nije ovlašten formulirati istinu?
Takvo pitanje, međutim, pretpostavlja da postoji jedna definirana, zaokružena istina o povijesnim događajima. Ali, to je iluzija. Čak i kad se radi o sudionicima puno banalnijih i jednostavnijih događaja (primjerice, prometnih nesreća), sudionici i svjedoci imaju različite priče o onome što se (i zašto) dogodilo. Kad bi postojala neka vrhovna i neupitna istina o događajima, bio bi uvijek dovoljan jedan dobronamjeran svjedok, a ne više njih. No, čak i onda kad drugima neki događaj izgleda očiglednim, u njemu opet ima onoliko istina koliko i ljudi koji o njemu govore. Istina ratnih žrtava, primjerice, nije ista kao i istina ratnih profitera. Istina onih koji su napadali nije ista kao i istina napadnutih, niti je istina udaljenih zapovjednika ista istini vojnika na frontu.
Inzistirati na tome da postoji jedna, državna, općevažeća, neosporiva istina o bilo kojemu događaju iz prošlosti ili sadašnjosti mogu samo oni koji i inače preferiraju monističko, a ne pluralističko društvo. Samo u monističkom društvu, naime, postoji neki vrhovni autoritet u svim područjima društvenosti - u religiji postoji samo jedan Bog, u politici samo jedna stranka koja zna pravi put, u kulturi samo jedna prava umjetnost, u školama - samo jedan način da se riješi neki problem. Oni koji preferiraju monizam ne dopuštaju nikakvu raspravu o utvrđenim istinama. Štoviše, svako otvaranje takvih rasprava doživljavaju kao udar na temeljne vrijednosti sustava.
Nasuprot tome, pluralistička društva potiču rasprave o svim temama, bez izuzetka. U njima nema jednom i zauvijek utvrđenih točnih i netočnih odgovora - postoje samo više ili manje konzistentni, logični i argumentirani pokušaji. Pluralističko društvo, također, ne poznaje neki nadautoritet, koji bi deklaracijom, knjigom, presudom ili ideologijom definirao pravu istinu. U njemu su deklaracije i ideologije neobavezujuće, a sudske se presude mogu osporiti. U njemu se sumnja u sve istine, a naročito u one koje same sebe proglase neosporivim.
Rasprava o "istini o Domovinskom ratu" i njezinu "osporavanju" i "ugrožavanju" od nekog drugog - izvannacionalnog - autoriteta (Haaškog suda) pokazuje da je monistička kultura još uvijek prilično prisutna u našem javnom diskursu. To naročito otkriva poziv na "obranu istine o Domovinskom ratu". Zagovornici te monističke "istine o Domovinskom ratu" doživljavaju osporavanje "državne istine" kao ugrožavanje suvereniteta države. Oni ne dopuštaju da itko ima svoju istinu nasuprot državnoj - ni unutar zemlje ni izvan nje. U svakom formuliranju neke alternativne istine oni vide ugrožavanje državne suverenosti - budući da država za njih nije samo organizacija vlasti plus stanovništvo plus područje nego je prije svega vrhovni autoritet u pitanjima istine i neistine. Za njih je cijela država samo jedno veliko Ministarstvo istine. Samo se u tom kontekstu može razumjeti drastična tvrdnja da je osporavanje istine o Domovinskom ratu jednako ugrožavanju budućnosti Hrvatske kao države.
Hrvatska će, naravno, preživjeti pojavljivanje alternativnih istina o njezinu nastanku. Njezina budućnost ne ovisi o zaključcima ovog ili onog suda, niti o idejama ovog ili onog povjesničara - nego o tome hoće li biti u stanju odbaciti monizam i prihvatiti pluralizam. A to znači: hoće li se razvijati kao slobodna zemlja u kojoj se razvija pluralizam, ili kao sputana zajednica - u kojoj se robuje nekim "vječnim" i neupitnim "istinama".

 
Još u rubrici:
 


NAŠA POSLA
Imoćani, glavu gori


PROZOR
Slobodna i "muljanje" s privatizacijom


USTVARI
Uskrs u Haagu


Pijuni & pješaci

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5