Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
USKRS 2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  forum
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 5

ŠEST ŽUPA S OTOKA HVARA POPRIŠTE JE JEDINSTVENE PROCESIJE

SVU NOĆ SE HODILO ZA KRIŽEN

Pučka pasionska pobožnost - procesija "Za križen" je jedinstvena na svijetu, jer se održava u šest župa, u krugu što se stvara kroz mjesta Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku, a ove godine na put dugačak više od 20 kilometara kroz maslinike i vinograde poveli su ih križonoše Stjepan Ivanišević, Veljko Barbić, Božidar Gurdulić, Tadija Plenković, Milan Turijić i Dinko Damjanić

Posljednjih tridesetak metara gotovo nadljudskom snagom i uz pomoć svog pratitelja barba Marija križonoša Stjepan Ivanišević istrčao s raspelom ususret župnikuMirna, tiha noć, obasjana tek svjetlima ferala i svijeća, zaštitnički se nadvila nad procesijama, koje se tradicionalno već gotovo pet stoljeća održavaju s Velikog četvrtka na Veliki petak po sjevernoj strani otoka Hvara. Za težake i ribare život na škoju je oduvijek bio patnja i muka, prihvatili su i navikli nositi svoj križ, a nastavit će to i generacije koje stižu, što dokazuju predbilježbe križonoša koje, primjerice, u Jelsi sežu čak do 2026. godine.
Pučka pasionska pobožnost - procesija "Za križen" je jedinstvena na svijetu, jer se održava u šest župa, u krugu što se stvara kroz mjesta Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku. Ove godine na put dugačak preko 20 kilometara, dijelom kroz maslinike i vinograde, trude svojih predaka, poveli su ih križonoše Stjepan Ivanišević, Veljko Barbić, Božidar Gurdulić, Tadija Plenković, Milan Turijić i Dinko Damjanić.
A protekli dani, kao i u ostalim našim primorskim mjestima, obilježeni su bogoslužjima vezanim uz Velu šetimanu. Posebno dirljiv trenutak bila je primopredaja križa na Gospu od Sedam Žalosti u jelšanskoj župnoj crkvi Uznesenja Marijina. Dvadeset petogodišnji Stjepan Ivanišević, koji se za ovaj uzvišeni čin predbilježio kad mu je bilo tek osam godina, križ je primio iz ruku lanjskog križonoše Borisa Huljića.
- Pa iako živim u Rijeci, posljednjih četrnaest godina sam redovito dolazio i sudjelovao u procesijama "Za križen", dakle, još od 1990. kada je pokojni barba Lukin, stric moga oca, po drugi put nosio križ, nakon čak 30 godina. Živeći u vjeri i iščekujući ovu noć, osjećaji se miješaju od ushićenja i neizmjerne sreće do Svitalo je kad je procesija, nakon cjelonoćnog hoda, stigla iz Mole Bonde u Jelsupomalo strepnje i straha, no siguran sam da ću u svojoj nakani ustrajati i izdržati, jer me u tome svesrdno podržavaju supruga Kata, roditelji Vinko i Karmen, rodbina i prijatelji - rekao nam je Stjepan uoči polaska procesije na žalovanje Gospi u svetište Majke Božje na Račiću.
Brojni Hvarani koji su se u potrazi za boljim životom razmilili svijetom, ali i oni što su ostali doma, baš kao i hodočasnici sa svih strana, preplavili su Pjacu već nedugo nakon mise Gospodnje večere, na kojoj je dvanaestorici "apostola" župnik Ljubomir Galov simbolično oprao noge. Čovjek do čovjeka, stisnuti jedan uz drugoga, u nijemoj tišini očekuju izlazak u bijelo obučenih bratima i u šumi starinskih ferala u crni veo omotani križ. U crkvi župnik u nadahnutom govoru apostrofira potrebu svakidašnjeg života s križem, odricanjem od poroka koji uništavaju čovjeka, pa i cijele obitelji, čestita križonoši i zaželi sretan put.
- Deset je urih, portit ćedu - reče netko, a mladi pjevači Darijo Belić i Jadran Makjanić zapjevaše "Nut mislimo svi mi danas ki na križu umri za nas", i doista niz Pjacu krenu procesija ispraćena tisućama ljudi. Neko je iša do izlaza iz Jelse, neko do velega bora ispod Pitav, a velika većina skroz okolo kako je vodi batištrada Stjepan Milatić. Križonoši koji je prema starom jelšanskom običaju na nogama imao samo suknene čarape, a u čijim je rukama bio križ težak 18 kg, u nošenju su pomagali barba Marijo Ivanišević te rođaci Ivan i Mate, koji će ponijeti križ već iduće godine.
I dok su Jelšani pred crkvom u Pitvama, žurimo u Vrbosku kako bismo dočekali Vrbanjane, Pitovljani su u to vrijeme pred Vrisnikom, Vrbovljani priko rive stižu u Jelsu, vrisnički križ je već u Svirču, a u vrbanjskoj crkvi pred Isusovim grobom skrušeno stoje svirački križonoša i njegova pratnja. Cijelim putem svijet Ovogodišnji križonoša iz Vrboske Milan Turijić preuzima križse moli, pjevaju se arhaični korizmeni napjevi koji su se stoljećima prenosili s koljena na koljeno.
Pomalo sviće, sada već tmurni oblaci ne daju suncu da proviri iznad Biokova, prolazi tek 6 sati, a vjernici i hodočasnici na jelšanskoj rivi, naročito oni što nisu bili u procesiji, s nestrpljenjem očekuju njen povratak. Pred sedmu uru čuje se pjevanje u Sv. Mihovila, to se naši spuštaju niz Burkovo, nakon kratkog vremena kao da su izronili iz Mole Bonde, umorni, neispavani i teških nogu, približavaju se Pjaci na kojoj se zbio svijet praveći špalir da procesija može nesmetano proći.
Posljednjih tridesetak metara gotovo nadljudskom snagom i uz pomoć svog pratitelja mladi je Stjepan istrčao s raspelom ususret župniku. Obojica padoše na koljena, zagrliše se izmamivši tako suze u oku gotovo svih nazočnih, a nakon toga uslijedi jednako dirljivo grljenje i čestitanje uže obitelji. Uz "Klanjamo se tebi 'Sukrste..." procesija odlazi u malu kalu do povijesne crkvice sv. Ivana, pa kroz Banski dolac do župne crkve, gdje je don Ljubomir još jednom svima poželio svako dobro i udijelio božji blagoslov.

piše Mirko CRNČEVIĆ
snimio Boris KRAGIĆ
   

Križonoša iz El Shatta

Objašnjavajući strancima važnost i petstoljetno čuvanje tradicije nošenja križa, Jelšani i njihov župnik Ljubomir Galov ponosno ističu da ona nikada nije prekinuta, pa čak ni ratne 1944., kada je procesiju po vrućem pustinjskom pijesku predvodio barba Kruno Peronja. Naime, ona se tada, točno prije 60 godina, nije održala u Jelsi zbog njemačke okupacije, nego u El Shattu, a križ nošen između šatora, tek nekoliko kilometara od Sueza, danas se čuva u sakristiji župne crkve.

 
Još u rubrici:
 


UDRUGA UZORNA NAKOVANA POKUŠAVA
OSUJETITI PLAN MORH-A NA BRDU SV. ILIJA
Svetištem protiv radara


PROMJENA VLASNIKA ZADARSKE TVORNICE
"Maraska" u agroholdingu?


PREMA ODLUCI SUDA ČLANICA NO "SALONITA"
TREBALA BI BITI U PRITVORU
Dok se skriva od policije mijenja direktora


PLANOVI ZAGREBAČKOG KONCERNA IVICE TODORIĆA
U Gružu "Agrokorov" trgovački centar?


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/5