Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

SKUPŠTINA ZADARSKE ŽUPANIJE RASPRAVLJA O RADU SAMOUPRAVE

Zasluge za razvoj - državi ili samoupravi ?

Vijećnici SDP-a kritizirali izvještaj o radu samouprave, neproglašavanje elementarne nepogode zbog suše, nedovršavanja TŠC-a, negradnje osnovne škole na Bilom brigu, HDZ-ova većina je izvještaj usvojila

Izvješće o radu Županijske samouprave iz godine u godinu sliči kao jaje jajetu, i nikada nema razgraničenja između državnog posla i posla županijske samouprave pa ispada da je odradila obnovu kuća i škola, gradila autocestu, dok se u dijelu o elementarnim nepogodama iznosi elementarna neistina. Bivšeg su župana, koji držeći valjda da i novac ima ideološku pozadinu, nije htio od bivše vlade uzeti sredstva, kritizirali zbog toga načelnici iz njegove stranke. Izvještaj je loš i Klub SDP-a ga ne prihvaća - rekao je Svetko Šarić otvarajući u petak na sjednici Županijske skupštine raspravu o Izvješću o radu županijske samouprave u 2003. godini.
Na prijedlog Željka Lončara donesena je odluku o osnivanju odbora za ravnopravnost spolovaRomano Meštrović je dodao da se iz Izvješća ne vidi što se događa s novim TŠC-om koji je bivša vlast izgradila, a još se ne otvara. Država neće financirati izgradnju osnovne škole na Bilom brigu, odakle djeca odlaze u školu u Stanovima koja radi u nepodnošljivim uvjetima. Ako se Grad mogao zadužiti za bazen i dvoranu, može i za školu za koju nije na vrijeme odradio što je trebalo - kazao je Meštrović predlažući da se na Bilom brigu, ako ne može moderna, napravi montažna škola. Ne znamo ni dokle se stiglo s Centrom za djecu s teškoćama u razvoju, je li stavka u državnom proračunu ukinuta ili ne, dodao je prigovarajući Izvješću da ne daje ni informaciju o vodovodizaciji Vira, dodatnim objektima za vodovod na Ugljanu i Pašmanu te nastavku prema Ižu i Dugom otoku.
Uključujući se u raspravu, dožupan Stanko Zrilić je ustvrdio da Hrvatske vode ignoriraju Zadarsku županiju te da koordinacije nema ni u projektima koji idu dobro, poput Vira. Za dodatne objekte ugljanskog vodovoda Hrvatske su vode trebale osigurati sredstva prije 2,5 godine, od toga ništa, a dok se taj vodovod ne riješi, ništa ni od nastavka prema drugim otocima, zaključio je Zrilić. Župan Grbić je upozorio da Izvješće ne govori samo o radu tijela županijske samouprave, nego i koordinaciji i suradnji kao dijelu njihova posla. I vrapci znaju da je kod TŠC-a problem u imovinskopravnim odnosima za neka zemljišta, a to se rješava. Za Centar za djecu s teškoćama osigurano je 6 milijuna kuna i raspisan natječaj za izvedbeni projekt, kazao je Grbić. Bez rasprave je potom prihvaćen Proračun za prošlu godinu te raspoređivanje viška prihoda od 2,5 milijuna kuna za financiranje decentraliziranih funkcija i troškove obrade poduzetničkih kredita.
Romano Meštrović ustao je protiv davanja suglasnosti OŠ Valentina Klarina da svoju staru školsku zgradu prepusti u trajno vlasništvo općini Preko. Nova škola nema pristupnu cestu - pothodnik, a staru zgradu daruje umjesto da je iznajmi i osigura sredstva za pothodnik i nogostup. Ne želim biti odgovoran ako se nekom djetetu nešto dogodi - kazao je Meštrović i predložio odgađanje ove rasprave. Njegov je istup pokolebao Svetka Šarića koji je kao član nadležnog odbora prethodno bio suglasan pa je predložio kompromis - iznajmiti školu Općini za jednu kunu pa Općina može raspolagati zgradom, a vlasništvo ostaje. I Rade Bobanović je bio sklon dodatnom promišljanju iako drži da je namjera sačuvati zgradu, a Željko Lončar je upozorio da i školski odbor od kojega je prijedlog došao, razmišlja o djeci. Općina Preko je u novu školu uložila 2,5 milijuna kuna i ako staru zgradu dobije u najam, ne može njome raspolagati, upozorio je Stanko Zrilić zalažući se da svi nadležni što prije riješe pitanje pristupnog puta. Veći je problem nogostup na cesti koju djeca koriste, dodao je svemu Mladen Lucin, a župan Grbić zaključio da je vlasnik zgrade škola te da će u prostoru iz kojega iseli Općina biti Dom za stare.
Različita imenovanja ponukala su Svetka Šarića da prigovori kako jedino u ovoj županiji nije moguće primijeniti dobar demokratski običaj da se na neka mjesta imenuju i članovi stranaka koje nisu na vlasti. — Poštujem Stanka Zrilića i njegovu svestranost, ali sam sa zebnjom otvorio ove materijale, misleći da će biti imenovan i za mrtvozornika - kazao je Šarić.

Davorka MEZIĆ
   

Aktualni sat

Odgovarajući na pitanje Svetka Šarića - je li točno da je ugovorena cijena s izvođačem na dovršetku zgrade Kazališta lutaka dvostruko veća od cijene u troškovniku, župan je kazao da je Povjerenstvo za izbor izvođača imalo suglasnost Ministarstva financija o neposrednoj pogodbi te najavio pismeni ispis sa svim podacima. Mirko Šileš je pokrenuo inicijativu za izmjene nekih članaka Zakona o graditeljstvu upozoravajući da do neplanske izgradnje, posebno uz obalu, dolazi jer se na nekadašnja sela primjenjuju odredbe o gradnji, važeće za gradove i gradska naselja.
Željko Lončar je zatražio izvješće o radu Županijske koordinacije za ljudska prava i zamjenu neaktivnih članova u njoj, a Branko Kutija predložio hitnu reviziju dokumentacije o navodnjavanju Žegarskog polja kako bi se moglo natjecati za sredstva i već izgrađeni, ali devastirani sustav obnoviti.

Ispolitiziran pravac autocesta - Gaženica

Među više postavljenih pitanja na aktualnom satu najveće je zanimanje izazvalo ono Romana Meštrovića da se zapravo ne zna na koji će način cesta od čvorišta Zadar 2 doći do Gaženice. Struka je rekla - varijanta tri a potvrdili i kontrolori leta te iskustva iz svijeta da cesta može ići uz aerodrom. Navodno je to prihvaćeno ali su radovi odgođeni, dakle, problem je ovdje - kazao je Meštrović te dodao kako je dvotračna brza cesta prema Murvici, Poličniku i Zelenom hrastu puno važnija od ispolitiziranog dijela prema Zemuniku.
- Svi ćemo biti sretni da cesta krene što prije. Mi imamo informaciju da ide odmah sa četiri trake i čvorištem na dvije razine, a ostalo je nebitno - rekao je župan Grbić. Čekalo se da se cesta prihvati i sada smo je unijeli u Prostorni plan čije izmjene i dopune dolaze na narednu sjednicu. Hoće li ići ispod piste ili paralelno s njom nije važno rekao je Grbić za cestu od čvorišta Zadar 2 do Gaženice.

 
Još u rubrici:
 


RAZGOVOR: DR. DRAŽEN SUSIĆ, STRUČNJAK ZA ZBRINJAVANJE
I GOSPODARENJE OTPADOM
Zadarski model zbrinjavanja otpada
je samo početak


NA PRVOJ GODIŠNJICI OBNOVE ZADARSKOG SVEUČILIŠTA
Počasni doktorat msgr. Simeonu Duki


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3