Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

IMAM PRIJEDLOG

Plan za jadransku obalu
kao jedinstvenu urbanu cjelinu

Ako se arheološke vrijednosti uništavaju u jednom Dubrovniku, u svjetskom simbolu hrvatske kulturne povijesti, što se onda može očekivati pogotovo u naseljima bez osobite urbane tradicije (u Vodicama)?!
Pri preuređivanju vodičkoga vodovodnog sustava srušen je dio kamenog akvedukta, na čiju je karakterističnost, i za sam naziv mjesta, na osnovi istraživanja materijala iz domaćih i stranih arhiva upozorio Mile Bastić u svojim publicističkim radovima. On je uputio javno pismo ministru Božidaru Kalmeti tražeći od njega da zaustavi tu devastaciju.
Radi sličnih natojanja obratio sam se prije dvije godine ministru zaštite okoliša Boži Kovačeviću, koji se u svemu složio sa mnom. Međutim, upozorio me je da i sam u mnogo čemu nailazi na neprobojne zidove.
Pustošenje hrvatske obale desetljećima "razvojem turizma" svjedoči o tome da nema bitne razlike između deklariranih političkih orijentacija. U ime socijalizma mnogo se toga činilo protiv njega stavljanjem samih sebe u funkciju "ideoloških konkurenata", odnosno vlastitu zemlju kao objekt njihove eksploatacije. To obescjenjivanje radne snage u hotelima izgrađenima na "nacionaliziranom" zemljištu i u nagrđenom okolištu, odnosno omogućavanje ekstraprofita "stranom kapitalu" i dugoročno samoupropaštavanje potencirano je restauriranjem kapitalizma. Štoviše, izgubio se, zbog primitivnog utilitarizma, osjećaj za svaku ljepotu i povijesnu vrijednost.
Pozitivno je uočavanje tih pogubnosti zbog kojih se pokreće kampanja protiv betonizacije i apartmanizacije, međutim, čini mi se da u duhovno zapuštenima i svojeglavim Vodicama nimalo odjeka nemaju te riječi.
Lokalne probleme moguće je rješavati u kontekstu barem samo Hrvatske. Zbog toga mislim da bi državne institucije trebale inzistirati na tome da se jadranska obala s njezinim "zaleđem" odredi kao jedinstvena urbana cjelina i da za nju bude na osnovi kompetentnih pretpostavki izrađen načelan plan koji bi se specificirao prema osobitostima svakoga pojedinoga mjesta odnosno regije.
Nasuprot inkompetentnim "aparatčicima" koji, bez ikakvog mišljenja i uvjerenja, potpisuju sve što im se metne u ruke, i beskrupuloznim "pokretačima poslova" koji ruše sve pred sobom praveći se velikim Hrvatima da bi nešto hrvatskoga mogli profućkati (ustupak mađarskoj, pitaj Boga čijoj, tvrtki Danubius marina da bude tridesetdvogodišnji vlasnik, sada "hrvatskoga" Tribunja) — valja podržati požrtvovne entuzijaste, to jest one koji svojim motivima i nesebičnim prinosima istinski brinu o ljepoti i boljitku svojega kraja, dakle onakvima kakav je Mile Bastić.

Vinko GRGUREV, Bjelovar
   

DVORANI JE MJESTO U SPORTSKOM CENTRU (2)

Laž u celofanu

Zlatko GARELJIĆ, Makarska

U Slobodnoj Dalmaciji od 23. ožujka ove godine, na stranici 23., u rubrici Split-Županija, u tekstu naslovljenom "Dvorani je mjesto u sportskom centru", autora A.D., objavljena je, odnosno prenesena izjava gospodina Dinka Milasa. U dijelu izjave tvrdi se da sam gospodinu prijetio, što je laž. Stoga vas molim da u jednom od narednih brojeva "Slobodne Dalmacije" objavite ovaj demanti.
Kratko i jasno: gospodin Dinko Milas, izjavljujući da sam mu (cit.) zaprijetio "Zaustavite Vaše protivljenje, pojest će vas mrak", svjesno govori neistinu, dakle laže.
Realizacija tadašnjeg programa gradnje višenamjenske gradske športske dvorane u Makarskoj - od formiranja Odbora za izgradnju, izrade studije o potencijalnim lokacijama, javne rasprave i odluke o lokaciji, pripreme i provedbe javnoga natječaja za izbor idejnoga rješenja - može poslužiti kao obrazac za organiziranje i vođenje javnih poslova.
Zbog čega svoje protivljenje utvrđenoj lokaciji - uostalom, svojevremeno je na odgovarajući prigovor sukladno zakonima i pravilnicima propisanoj proceduri g. Milas dobio argumentirani odgovor - narečeni gospodin umata u celofan laži, moguće je samo pretpostavljati.

 
Još u rubrici:
 


ODGOĐENO SUĐENJE MIROSLAVU DOREŠIĆU (2)
Zar je moja izvanbračna veza
za Hrvatsku društvena opasnost?


JA TAKO MISLIM
Crkva je svima poslana


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3