Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 7

U GRADU JOŠ TRAJU SPORENJA OKO NAMJENE
60 TISUĆA METARA ČETVORNIH GRADSKOG ZEMLJIŠTA

Na ušću Žrnovnice golfski teren ili sajam

Iako su gradski političari složni kad je riječ o potrebi grada za sajamskim prostorom, postoje velika razilaženja oko njegove buduće lokacije. Jedna od mogućnosti koja se razmatra je smještanje sajma na prostor uz ušće rijeke Žrnovnice, a oko te ideje sukobili su se gradonačelnik Miroslav Buličić i članovi Povjerenstva za Prostorni plan, u prvom redu Veljan Radojković. Buličić, naime, smatra da u novom Prostornom planu na području oko ušća rijeke od 60 Dio prostora na ušću Žrnovnice već koriste golferi; imaju li tu mjesta i sajamske manifestacije/Božo VUKIČEVIĆtisuća metara četvornih treba predvidjeti i potencijalnu lokaciju za sajam, dok se Radojković tome snažno protivi ističući kako je potrebno sačuvati posljednju gradsku zelenu oazu.
- Povjerenstvo je jednoglasno u stavu da na području ušća rijeke Žrnovnice trebaju ostati golfski tereni i sportsko-rekreacijska zona. Osobno sam protiv prenamjene prostora u sajamski jer je Split ionako sveden u relativno male granice da bi se na ovom području življenje učinilo nekvalitetnim. Uostalom, to je područje zaštićeni krajolik i ihtiološki rezervat i kao takav je ucrtan u Županijski prostorni plan. Od Dračevca do TTTS-a, gdje već postoji komunalna infrastruktura, ima prostora za sajam koliko hoćete - ističe Veljan Radojković, napominjući kako će se suprotstaviti devastaciji prostora. Činjenica da je zemljište gradsko pa zato za Grad najprihvatljivije, Radojkoviću nije snažan argument jer, ističe, najbolje je tada sajamski prostor odrediti na Marjanu, budući da bi se, osim što je i tamo zemljište gradsko, mogao održavati i sajam brodova.
- Smatram da je preskupo da tu lokaciju koristi samo pet-šest golfera - mišljenje je gradonačelnika Buličića koji napominje da Prostorni plan neće odrediti konačnu lokaciju sajma, ali želi da i ovaj prostor ostane u igri bar do GUP-a. Ako su u igri za sajamski prostor ostale lokacije na TTTS-u i Kili, koje su u privatnom vlasništvu, napominje Buličić, nema logike da se u Prostornom planu ne nađe i gradsko zemljište.
- Dušebrižnici koji guraju privatno zemljište žele sačuvati zelenu oazu, a budući da je moguće da taj gradski prostor povećamo na 80 tisuća metara četvornih, bit će mjesta i za golfski teren, i za sajam, i za sportsko-rekrecijsku zonu - veli gradonačelnik. Nabrajajući prednosti ovog prostora baš za sajamsku namjenu, on ističe i blizinu glavne prometnice i blizinu hotela Lav, a činjenica da je riječ o gradskoj zemlji znači da Grad može biti većinski vlasnik poduzeća koje bi organiziralo sajmove. U suprotnom bi, dodaje, privatnik diktirao tempo.
- Ako ekološka i ekonomska studija koju radi Ekonomski fakultet pokažu da to ne dolazi u obzir, onda sajma tamo neće biti, ali treba pružiti šansu do izrade GUP-a - zaključio je gradonačelnik. Povjerenstvo za Prostorni plan, najavljuje predsjednik Željko Sikirica, održat će idućeg tjedna još jedan sastanak na ovu temu.

M. PROTIĆ

 

U UTORAK SE OTVARA 6. CROATIA BOAT SHOW

Brodovi na 40.000 metara
četvornih mora i kopna

Oko 250 plovila stranih i domaćih proizvođača bit će izloženo na "Croatia Boat showu 2004" koji splitska tvrtka "Profectus" treći put priređuje na Rivi od 30. ožujka do 4. travnja. Veći brodovi bit će postavljeni uz pontone u moru ispred Lučke kapetanije, a oni manji i pod šatore na kopnu. Ukupna morsko-kopnena izložbena površina ovog 6. specijaliziranog sajma je oko 40 tisuća metara četvornih. "Croatia Boat show" idućega utorka u 12 sati otvorit će ministar Božidar Kalmeta.
Sve te podatke na jučerašnjoj su presici u ime organizatora iznijeli Roko Vuletić i Vicenco Blagaić koji su najavili značajan dolazak inozemnih partnera, najviše iz Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke i Poljske.
- Koncepcija sajma je ove godine bolja, počevši od rasporeda šatora i postavljanja dodatnih pontona za premošćivanje. Broj, veličina i vrijednost brodova /Marijo TODORIĆčine ovaj sajam najvećim takvim u jugoistočnoj Europi — ocijenio je Blagaić.
Na presici su najavljena i atraktivna popratna događanja, poput kajak-utrke od Sutivana do Splita, na koju će stići i brod-formula iz Zadra. Najavljene su i promocije knjiga te okrugli stolovi, kao i besplatan ulaz za osobe starije od 60 godina tijekom prvih triju dana održavanja sajma, i to od 14 do 17 sati. Inače će cijena ulaznice biti 30 kuna, dok je za strastvene nautičare pripremljen poseban "poklon-paket" - oni će, naime, moći kupiti ulaznicu od 100 kuna pa s njom na sajmu boraviti tijekom svih šest dana (Sajam je otvoren od 10 do 19 sati).
U suradnji sa sponzorima i "Slobodnom Dalmacijom", bit će pripremljen izbor broda sajma, kazao je Blagaić, čija će tvrtka "Profectus" biti suorganizator slične manifestacije u Budvi - "Budva Boat show" - od 28. travnja do 2. svibnja.

M. STANIŠLJEVIĆ
 
Još u rubrici:
 


SURADNJA GRADSKOG PRIJEVOZNIKA I POLICIJE
Otkrivena skupina falsifikatora
Prometovih pokaznih karata


PRVA OD TRIJU NAJAVLJENIH AKCIJA ČETVRTOGA KORPUSA HV-A
Ročnici čiste Marjan


NAZOVI GRADONAČELNIKA MIROSLAV BULIČIĆ GOSTOVAO
U GRADSKOJ RUBRICI I ODGOVARAO NA PITANJA SUGRAĐANA
Garaža u Ujevićevoj za godinu i pol dana


OBITELJI BUZOV I GUDELJ PROTIVE SE
IZGRADNJI DAL-KONINGOVIH BLIZANACA NA ŽNJANU
Prosvjednici odvedeni u bolnicu


MJESNI ODBOR DRŽI DA JE SADAŠNJA PREZENTACIJA
MJESTA NA INTERNETU NEKVALITETNA TE NAJAVLJUJE
Žrnovnica će dobiti novu web stranicu


SPLIT DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/7