Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 4 od 7

BIVŠI POSLOVNI SAVJETNIK NAFTNOG DIVA BRITISH PETROLEUMA
PETER JOHNSON KUPIO MASLINIK I PRESELIO SE NA BRAČ

Strategijom zaustavite rasprodaju Hrvatske

Šezdesetogodišnji Peter Johnson samo je jedan od tisuća Britanaca koji bi "drugu fazu svoga života" željeli provesti na Sredozemlju. Naš se sugovornik, međutim, razlikuje od većine stranaca kupaca nekretnina...

piše Ivo ŠĆEPANOVIĆ

Poslovni savjetnik britanskog naftnog diva British Petroleuma odlučio se doseliti na Brač i posvetiti - maslinama. Šezdesetogodišnji Peter Johnson samo je jedan od tisuća Britanaca koji bi "drugu fazu svoga života" željeli provesti na Sredozemlju, u toplijim i manje stresnijim krajevima nego što su primjerice središta Londona ili Manchestera. Naš se sugovornik, međutim, drastično razlikuje od većine stranaca kupaca nekretnina, jer će, ako ništa drugo, ustvrditi kako se stare kamene kuće ili ledine prodaju u bescjenje.

Najlakše je prodati

Kupio sam maslinik od 5000 kvadratnih metara kod Splitske i pokazat ću sve prednosti agroturizma - Peter Johnson- Ne želim nikome pametovati, ali čini mi se da ne postoji prava hrvatska turistička strategija. Također, nije umijeće rasprodati sve, nego bi Hrvatska trebala iskoristiti svoju različitost i prirodno bogatstvo. Ne kupuju svi stranci nekretnine zato što vole Hrvatsku, nego ih, nažalost, većina to radi samo zbog povoljnih cijena. Za isti bi novac u svojoj zemlji mogli kupiti puno manje - krenuo nam je s objašnjavanjem na supetarskoj rivi poslovni čovjek iz Londona, upozoravajući da se kupnja nekretnina ne može zaustaviti zakonima, nego kreiranjem situacije koja će privlačiti ljude spremne na suživljavanje s lokalnom zajednicom, a ne one koji misle preprodavati zemljišta ili kuće.
Osjetivši da želi promjenu u životu, Johnson je na Brač došao u studenome prošle godine i umjesto da kupi kuću, uložio je u maslinik od 5000 kvadratnih metara nedaleko od Splitske.
- Odmah da se razumijemo, ne znam ništa o maslinama, ali želim naučiti i to, ne iz knjiga nego od lokalnog stanovništva. To je i način da se suživim s lokalnom zajednicom. Tek nakon toga mogu kupiti kuću ili stan i ostati živjeti u Supetru - otkriva dobro informirani Britanac.
Johnsonu se u Dalmaciji sviđa sve, od arhitekture do ljudi, bez obzira što je već zamijetio "betonom nagrđena mala mjesta". Po njemu, Hrvatska bi prije nego što se rasproda u bescjenje, trebala odrediti kakvom se turizmu namjerava okrenuti.
Podijelivši turizam na vrhunski, masovni i "avanturističko-istraživački", Johnson upravo ovaj potonji drži optimalnom orijentacijom za Hrvatsku i varijantom koja na duže staze donosi najviše profita.

Mladi traže 4 S

- Uzmimo za primjer Veliku Britaniju, pa ćete vidjeti da bismo u prvu kategoriju mogli uvrstiti 1 posto stanovništva u koje spada na primjer Bernie Ecclestone. U kategoriju masovnog turizma mogli bismo ubrojiti 79 posto britanskog stanovništva, dok onih koje u turističkim destinacijama zanima učenje ili otkrivanje novoga, ima oko 20 posto. Ako vam se 20 posto čini premalo u usporedbi sa spomenutih 79 posto, vjerujte da je to još uvijek puno kad računate da Britanaca ima 55 milijuna - brojkama je odlučio poduprijeti svoje stavove Peter Johnson.
- Mladi Britanci, koje možete ubrajati u tržište masovnog turizma, od svoga ljetovanja traže četiri "s" - "sun, sea, sand and sex". No, sunce, more, pijesak i seks, zapravo nije ono što se ovdje nudi i takvi turisti često ostaju razočarani. Takvi se puno bolje osjećaju na primjer u Španjolskoj - inzistira Johnson, pokazujući nam na papirima razrađenu čitavu strategiju za koju nam se čini da ne bi uopće bilo loše da je vide čak i u hrvatskoj Vladi.
Milijuni bi došli u masline
- Namjeravam ishoditi dozvole i u masliniku sagraditi dvije male kamene kuće. Bio bi to sjajan način privlačenja turista tijekom čitave godine. Postoje milijuni ljudi koje zanima agroturizam i koji bi došli u berbu maslina s jednakim žarom kao i na ljetno kupanje - iznosi svoje planove Peter Johnson.
Možda će nekome izgledati nebitno, no činjenica što tijekom zime u Supetru nije mogao naći Internet caffe, Johnson navodi kao bitan infrastrukturni nedostatak. Kao i to što let zrakoplovom iz Londona do Splita iznosi 230 funti, dok je 30 funti trošak za let do Španjolske.
- Nema se razloga Hrvatska ni s kim nadmetati niti uvoziti tuđe ideje. Ova je zemlja u poziciji izvoziti svoje ideje ako na pravi način iskoristi svoje prednosti. Kad se pokaže da projekti kvalitativnog turizma imaju prednost pred iznajmljivanjem soba u "betonskim kutijama", prestala bi i rasprodaja imovine - nastojao je svoje ideje obrazložiti Peter Johnson, friški brački maslinar.

Ivo ŠĆEPANOVIĆ
   

Cijene rastu na Internetu

- Kad dođe stranac i domaćem stanovništvu za neku na izgled neatraktivnu ledinu ponudi 50.000 eura, čovjek osjeti potrebu za novcem i proda. Stranac tu istu zemlju ubrzo stavi na Internet i proda je za 150.000 eura, recimo u Engleskoj, jer tamo se ni ta brojka ne čini velikom - naveo je Peter Johnson, jedan od mogućih scenarija, shvaćajući nekolicinu mladih Bračana koji su tijekom našeg razgovora s pravom negodovali da stranci puno lakše dođu do bilo kakvih dozvola, nego lokalno stanovništvo.

 

U PONEDJELJAK, NA SVEČANOSTI PRIMANJA SEDAM NOVIH ČLANICA U NATO

Potvrđen susret Rumsfeld - Sanader

WASHINGTON - Iako je do četvrtka bilo potpuno neizvjesno, jučer je definitivno potvrđeno da će se američki ministar obrane Donald Rumsfeld sastati u ponedjeljak u Washingtonu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Rumsfeld i Sanader nastavit će razgovore započete u Zagrebu za posjeta američkog ministra, a službeni izvori u hrvatskom veleposlanstvu ne žele govoriti o sadržaju najavljenog razgovora. Američki kongresmeni s kojima smo se susreli u protekla dva dana, nisu potvrdili, ali ni demantirali američku želju da se Hrvatska aktivnije uključi u obnovu i proces demokratizacije kao i osiguranje sigurnosti u Iraku. Tako je kongresnik Eliot Engel izjavio da je ta odluka na hrvatskoj Vladi.
Na prigodnoj svečanosti u ponedjeljak desetminutni govor održat će američki predsjednik George Bush koji je osim premijera pristupajućih država pozvao i predsjednike vlada Hrvatske, Albanije i Makedonije koje su sa SAD-om potpisale Jadransku povelju s ciljem bržeg ulaska u NATO. U Washingtonu se politički vrh užurbano priprema za veliku povijesnu svečanost u povodu proširenja NATO-a, koja će se u američkoj metropoli održati na razini premijera, dok će se 2. travnja u sjedištu NATO-a u Bruxellesu istim povodom sastati predstavnici ovih država na razini ministara vanjskih poslova.
Time je, može se čuti u washingtonskim političkim krugovima, predsjednik Bush ipak htio dati do znanja da je SAD ipak prvi i glavni igrač u NATO-u.

Š. SELIMOVIĆ
 
Još u rubrici:
 


PREMA PISAJU LJUBLJANSKOG DNEVNIKA DELO
Slovenija neće pristati na arbitražu


POKRENUT POSTUPAK ZA RAZRJEŠENJE RAVNATELJA KBC-A ZAGREB
Paladino: Ovo je silovanje!


NA TROGIRSKOME SKUPU RAVNATELJA SREDNJIH ŠKOLA
NAJAVLJEN AMBICIOZNI PROJEKT
Nakon cesta - škole


VLADA JUČERAŠNJIM ODLUKAMA IPAK NE ZAUSTAVLJA
OBNOVU HRVATSKIH ŽELJEZNICA
Za HŽ 73,5 milijuna eura


SABORSKA VEĆINA ODBACILA PREDLOŽENE IZMJENE
ZAKONA O POREZU NA DOHODAK
Ništa od olakšica za kupnju računala


ČELNICI EU-A NAJAVILI EUROPSKI USTAV DO LIPNJA
Madridska tragedija ubrzala dogovore


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 4/7