Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 4

KATICI KAČIĆ I NJEZINU SINU SUDI SE
ZA PRIJEVARU TEŠKU 1,7 MILIJUNA KUNA

Jamci naivnost platili vlastitom imovinom

SPLIT - Zbog više prijevara teških ukupno 1,7 milijuna kuna, na splitskom Općinskom sudu sudi se Katici Kačić (58) iz Splita, a za dvije prijevare optužen je i njezin sin Denis Ive (23).
Optužena se tereti da je prije nekoliko godina s Antom Golešom zaključila kupoprodajni ugovor za nekretninu vrijednu 120 tisuća maraka. Premda ju je ugovor obvezao da Goleši mora platiti određeni iznos, ona je, kako navodi optužni akt, platila samo pet tisuća maraka dok sve ostalo nije podmirila do danas.
U drugom je slučaju od Ante Bezića uzela zajam za 31 tisuću maraka i ništa od toga nije vratila, dok je u trećem slučaju iz istog optužnog akta Buri Lozi ostala dužna jer mu nije vratila pozajmljenih 19 tisuća maraka. Drugi optužni prijedlog splitskog Općinskog državnog odvjetništva tereti optuženu da je njezin sin dobio kredit od 225 tisuća kuna u štedno-kreditnoj zadruzi s tim da im je fiduciju na svoje zemljište dala Marija Vujević.
Kako njih dvoje kredit nisu vraćali, štedno-kreditna zadruga je "sjela" na vlasništvo nad tom nekretninom, čime je Marija Vujević oštećena za iznos kredita.
I treći optužni prijedlog tereti majku i sina, kada su se ponovno poslužili istim sistemom, Denis Ive je dobio kredit od 133 tisuće maraka, s tim da je hipoteku na svoju nekretninu dao Ante Brnić Levada. Međutim, on je ubrzo ostao bez nekretnine jer je banka dobila vlasništvo zbog nepodmirenog kredita. U posljednjem je slučaju optužena sama Katica Kačić kada je od Augustina Korde uzela zajam od 120 tisuća maraka i nije mu vratila niti marke.
Optužena je u svojoj obrani pred sudom kazala kako nije kriva, te da ne priznaje optužne prijedloge. Tako je kazala kako je Anti Goleši ustupila poslovni prostor i time ga namirila, dok je i ostalima počela vraćati novac, no nije uspjela vratiti sve. Naglasila je kako je imala problema s Kordom jer je prijetio da će joj ubiti sina.
Svjedočile su i ogorčene oštećene stranke držeći kako su doista prevareni za velike iznose, te do danas nisu dobili ni kune. Svi oni ustrajavaju na nastavku kaznenog postupka protiv dvoje optuženih.
Predstavnik optužbe za Katicu Kačić traži uvjetnu kaznu od četiri godine s rokom kušnje od pet godina, dok za njezina sina traži kaznu od godinu i pol zatvora uvjetno na tri godine. Uz to, tužiteljstvo ustrajava na dvostrukom uvjetu, s tim da optuženi u roku od godinu dana nakon pravomoćnosti presude svim oštećenima mora podmiriti dugove.

O. KOHAREVIĆ
   

"Gladni" pljačkaš na optuženičkoj klupi

SPLIT - Niti mjesec dana nakon pljačke u Splitu 3 kada je pištoljem opljačkana sportska kladionica, podignuta je optužnica protiv Bruna Vučemilovića Vranjića (21). Optuženog Županijsko državno odvjetništvo u Splitu tereti da se 27. veljače ove godine u nakani da dođe do novca zamaskirao kapuljačom i ušao u sportsku kladionicu "Super sport" u Ulici Ruđera Boškovića. Prišao je zatim službenici s leđa, uperio u nju pištolj kalibra 7,62 milimetara i zatražio novac. Prestrašena služebnica mu je u strahu da je ne ubije kazala kako može sam uzeti novac iz blagajne pa je on pokupio oko 7600 kuna i pobjegao iz kladionice.
Nekoliko dana tragalo se za pljačkašem, a kada je uhićen, istražnom sucu je kazao kako je izišao iz zatvora 4. veljače, a dan poslije od prijatelja je uzeo pištolj. Priznao je da je opljačkao kladionicu, no ne zbog velikog novca, nego zbog gladi.
Policiji i sucima on je poznat i zbog prijašnjih djela. Nedavno je tako osuđen na splitskom Općinskom sudu zbog nasilja u obitelji kaznom od šest mjeseci zatvora. Razjaren sudskom odlukom okrivljeni je tada glavom udario u ormar u sudnici, a zatim je na izlasku nogom udario u vrata sudskog kabineta. Nakon što je odležao tu kaznu, ponovno se našao u kriminalu, pa će se sada ponovno naći pred sudom, ovoga puta zbog oružane pljačke sportske kladionice. Sud je optuženome produžio pritvor pribojavajući se opasnosti od ponavljanja djela.

O. KOHAREVIĆ
 
Još u rubrici:
 


U POSLOVNICI HRVATSKIH POŠTA U SIGETU
Maskirani razbojnici pokupili
poštu i pretukli djelatnika


Svi ga traže, a on krade

PUCNJAVA BEZ POSLJEDICA U MOSTARSKOJ OSNOVNOJ ŠKOLI
Učenik osmog razreda u torbi donio pištolj


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/4