Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 27.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  tribina
sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

POMIRBA HDZ BiH POSTIGAO USMENI DOGOVOR SA SDA

Ubuduće nema nacionalnog preglasavanja

Dogovoreno je kako će federalne vlasti ubuduće djelovati na načelima usuglašavanja i učinkovitog djelovanja te će se u izvršnim tijelima vlasti Federacije BiH ubuduće izbjegavati preglasavanje na nacionalnoj osnovi

SARAJEVO - "Iznenadno" razrješenje partnerske krize između HDZ-a BiH i SDA dogodilo se u četvrtak navečer na pregovorima na kojima su sudjelovali čelnici tih stranaka Bariša Čolak i Sulejman Tihić te njihov treći partner u vlasti Stranke za BiH Safet Halilović.
Bariša Čolak i Sulejman Tihić nisu potpisali nikakav sporazum, premda je to HDZ tražioDogovoreno je kako će prije sjednice Doma naroda Federalnoga parlamenta, premijer Ahmet Hadžipašić i njegovi zamjenici Dragan Vrankić i Gavrilo Grahovac pokušati usuglasiti amandmane na federalni proračun kako bi on u Dom naroda bio poslan kao zajednički i usuglašeni prijedlog, te mogao biti usvojen.
Kako doznajemo, dogovoreno je kako će federalne vlasti ubuduće djelovati na načelima usuglašavanja i učinkovitog djelovanja. Također je dogovoreno kako će se u izvršnim tijelima vlasti Federacije BiH ubuduće izbjegavati preglasavanje na nacionalnoj osnovi.
— To ne znači da će biti promijenjen Ustav FBiH ili Poslovnik o radu Vlade FBiH — kazao je nakon razgovora potpredsjednik SDA Elmir Jahić. Objasnio je kako se dogovorenim načelima političkog djelovanja propisuju načini rješavanja problema u Vladi FBiH.
Zna se kako će ubuduće većinu problema rješavati premijer i njegovi zamjenici, a ne uspiju li, tražit će pomoć predsjednika Federacije BiH Nike Lozančića i dopredsjednika Šahbaza Džihanovića i Desnice Radivojevića.
Bariša Čolak i Sulejman Tihić nisu potpisali nikakav sporazum, premda je to HDZ tražioProblemi koji se ne budu mogli riješiti u institucijama FBiH, bit će upućene odabranim stranačkim timovima, a u konačnici će o najvećim problemima razgovarati stranački čelnici. Iako su iz HDZ-a BiH tražili stavljanje na papir dogovorenih točaka i njihovo potpisivanje, nakon razgovora predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako nisu potpisali nikakav sporazum.
Nije bilo ni govora o čelnim pozicijama u 14 agencija i fondova u FBiH, što je i bio jedan od sukoba tih stranaka. Tihić je potvrdio i kako na sastanku nije bilo nikakvih uvjetovanja kadrovskim rješenjima ni traženja opoziva premijera. Prije nešto više od mjesec dana opoziv premijera tražila je upravo SDA, a nedavno i predsjednik Federacije BiH Niko Lozančić.
— Moramo jačati međusobno povjerenje. SDA i HDZ BiH su najjače stranke i mi moramo djelovati zajedno — kazao je Tihić.
Da je naprijed navedeno sve i dogovoreno, potvrdio nam je i glasnogovornik HDZ-a BiH Pero Pavlović.

Blažica KRIŠTO
   

ZA OPORBU POMIRENJE HDZ-a I SDA OČEKIVANO

"Predstava je završena"

SARAJEVO - Većina oporbenih stranaka u Bosni i Hercegovini pomirenje Hrvatske demokratske zajednice BiH s partnerom na vlasti Strankom demokratske akcije smatra očekivanim i nastavkom dosadašnje politike.
Predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak je i prije pomirenja HDZ-a BiH i SDA predvidio ovakav scenarij i tvrdi da je vlast najbolji lijepak pa se ni jedna o te dvije stranke u ovom trenutku ne mogu odreći vlasti.
Takav rasplet bio je očekivan i za Socijalnodemokratsku partiju BiH.
— Hvala Bogu, predstava za narod je završena. Ustvari, koalicijski su partneri smanjili javni stupanj netrpeljivosti i sumnje izražene u svog koalicijskog partnera, ali se u biti odnosi nisu promijenili. Oni se i dalje temelje na nepovjerenju jednih u druge i na netrpeljivosti jednih prema drugima. Ovo je samo bila predstava za narod — izjavio je glasnogovornik SDP-a BiH Svetozar Pudarić.
Očekivanost ovakvog raspleta potvrdio je i novoizabrani predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH Marko Tadić.
— Mislim da je ovaj sukob bio iznenađenje samo za neupućene u političke prilike u BiH i način funkcioniranja tih stranaka. Još prije tjedan dana sam napisao kako će se one sasvim sigurno pomiriti.
Mene to osobito i ne zanima, ali me zanima drugi fenomen u ponašanju HDZ-a BiH u obnašanju vlasti: kada su kritične točke dnevnoga reda u državnom ili federalnom parlamentu u pitanju, HDZ-ovi zastupnici napuste parlament, znajući da će određena odluka biti donesena, određeni zakonski propisi biti prihvaćeni i tom tehnologijom skidaju odgovornost sa sebe i prebacuju na druge čimbenike koji donose takav propis. Na taj način oni zamagljuju vidik hrvatskim biračima — kazao je Tadić.

B. KRIŠTO
 
Još u rubrici:
 


PROPIS O VISOKOM OBRAZOVANJU DONESEN JE HITNO
POD PRISILOM MEĐUNARODNIH DUŽNOSNIKA
ZAKON ŽURIO I VRAT - SLOMIO


KAKO JE U PARLAMENTU I BEZ HRVATA "PROŠAO" PRORAČUN
SDA koalirala s abdićevcima


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3