Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
subota, 6.3.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  sd magazin
pomet
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 3

CRNOGORSKI AERODROMI POTVRDILI DA DIO OTETE
IMOVINE VRAĆAJU ZRAČNOJ LUCI U ČILIPIMA

Aerodrom Dubrovnik za dio opljačkane
opreme tražit će odštetu od JAT-a

DUBROVNIK - Problem mogućeg povrata opreme Zračne luke Dubrovnik, koju je tijekom Domovinskog rata opljačkala JNA, ponovno se dopisom javnog poduzeća Aerodromi Crne Gore našao u središtu zanimanja šire hrvatske javnosti. U dopisu dostavljenom ovoga tjedna nalazi se popis opljačkane opreme koju su u Crnoj Gori, na aerodromima u Podgorici i Tivtu "prepoznali" kao hrvatsku odnosno preciznije kao imovinu dubrovačkog aerodroma.
Direktor JP Aerodromi Crne Gore mr. Ranko Bošković navodi u popisu kako se na aerodromu Tivat nalaze po jedan elevator TAM 80, vatrogasno vozilo Devastirani dubrovački aerodrom u agresiji na jug Hrvatskebergomi, agregat za rezervno napajanje 440 kW, servisno vozilo za vodu, cargo loader, te tri komada samohodnih stepenica, četvera kolica za kontejnere, deset kolica za prtljagu i još dio opreme koja je samo dijelom "u funkciji".
Direktor navodi i podatke "kolegice Gorice Raičević s aerodroma u Podgorici" gdje se nalaze tri traktora (tip IMT 533) te dva agregata za servisno napajanje i samohodne stepenice. Popis je dostavljen "uz zahvalnost što teret ružnih godina nije bio prepreka uspostavljanju korektnih odnosa" između tog JP-a i dubrovačkog aerodroma, a prema popisima koje su Aerodromi Crne Gore dobili u veljači ove godine.
Prepoznavanje dijela opljačkane opreme zapravo je samo finale dugog procesa koji još uvijek, na žalost, nije okončan. O opljačkanoj su opremi još godinama ranije pisali nezavisni CG- mediji, posebno "Monitor", prema kojem je "pitanje vraćanja imovine aktuelizirao hrvatski konzul u CG Petar Poljanić, koji je prenio želju rukovodstva iz Čilipa da im se iz Tivta hitno vrati 450-kilovoltni agregat". Prema "Monitoru", direktor je već dobio nalog da se ovaj agregat "najhitnije vrati", a sve ostalo "bit će vraćeno do 30. lipnja, dok će za ono što ne bude pronađeno u Crnoj Gori, Hrvati biti upućeni da se obrate JAT-u." I dok crnogorski ministar prometa Andrija Lompar ističe u CG- medijima da "vratićemo opremu s Čilipa!" Dubrovčani se sjećaju kako je sadašnji optuženik iz Den Haaga, viceadmiral Miodrag Jokić prosinca 1991. potpisao zapovijed o uspostavi tzv. sabirnog centra za "prihvat zaplenjenih i oduzetih materijalnih sredstava" u kojem se prikupljao ratni plijen s južnohrvatskog ratišta, i koji se nalazio u motelu "Vinogradi", u Sutorini između Igala i crnogorsko-hrvatske granice.
Bivši zamjenik zapovjednika dubrovačko-hercegovačkog ratišta, general Radimir Damjanović se u jednom intervjuu "izletio" te izjavio da "kada je u pitanju ratni plijen, za to je bila zadužena posebna ekipa!" O sudbini preostale opreme vjerojatno bi mogli nešto više reći generali Šljivić i Domazetović, kojima su omaklo te su priznali da je ratni plijen "završavao na licitacijama ili je bio poklonjen izbjeglicama".
Direktor Zračne luke Dubrovnik ing. Tonči Peović u izjavi za naš list kaže da su "taj problem zapravo načeli još 2000. godine tijekom boravka u Cavtatu tadašnjeg crnogorskog ministra prometa i veza, a sada aktualnog potpredsjednika vlade Crne Gore Jusufa Kalamperovića.
- Kalamperović nam je tada rekao kako Crna Gora ne gospodari zračnim lukama Tivat i Podgorica, ali da službeno nema spoznaja o sudbini opljačkane Dubrovačka zračna luka je obnovljena poslije ratnih razaranjaopreme. Obećao nam je pomoći u otkrivanju istine, što je i učinjeno ovih dana. U međuvremenu, Crna Gora je od JAT-a otkupila navedene zračne luke te su nam odgovorili na naše upite i ukazali kamo je sve završila naša oprema. Znam da su s tom opremom opskrbljeni aerodromi Republike Srpske, BiH te u Makedoniji, na kojem je području JAT prije poslovao. Znamo čak da opreme ima i u Temišvaru, u Rumunjskoj, gdje je JAT tijekom trajanja sankcija međunarodne zajednice i NATO-ova bombardiranja izmjestio dio svoje flote i opreme - objašnjava Peović.
Na našu opasku kako znamo kako se u kupoprodajnom ugovoru Crne Gore s JAT-om navodi da se "mora voditi računa da je odnesena oprema bila u hrvatskom vlasništvu i zavedena u hrvatskim poslovnim knjigama", Peović dodaje:
- Ratne štete na aerodromu u Čilipima procijenjene su na 21 milijun eura, od čega polovica otpada na opremu. No, od vremena pljačke te opreme prošlo je mnogo vremena te je sada ta oprema amortizirana i neupotrebljiva. Naša će pravna služba vrlo brzo poslati zahtjev za obeštećenje JAT-u - ustvrdio je Peović.

Ahmet KALAJDŽIĆ
 
Još u rubrici:
 


NAKON VIŠE MJESECI KRIZE VLASTI U JELSI
RASTALI SE KOALICIJSKI PARTNERI
Zbog samovolje načelnika
Gamulina, SDP ide u oporbu


"JADROLINIJIN" TRAJEKT PROBIO SE IZ SUMARTINA
DO PRED MAKARSKU I - VRATIO NATRAG
Koćarica jača od bure i "Ere"


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/3