Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 26.2.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 2 od 4

RAZGOVOR: PROF. DR. STANKO URŠIĆ,
STRUČNJAK ZA ZBRINJAVANJE OTPADA (1)

ZADAR JE KUPIO MAČKA U VREĆI

"Postrojenje za mehaničko-biološku obradu komunalnog otpada" zapravo "smokvin list" za spalionicu otpada. Krenulo se krivim putom, najprije se odabrala tehnologija a koliko je to u skladu s hrvatskim zakonima treba netko objasniti građanima

S prof. dr. Stankom Uršićem, predstojnikom Zavoda za fizikalnu kemiju Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu i stručnjakom za zbrinjavanjeGrad Zadar još nije izradio studiju sanacije postojećeg odlagališta/Branislav GRGUROVIĆ otpada, razgovarali smo nakon što je zagrebačka Montmontaža i Splitu ponudila tehnologiju mehaničko-biološkog zabrinjavanja komunalnog otpada, identično onoj koju je, nedavno, prihvatilo Gradsko vijeće Zadra. Montmontaži je odobrena koncesija na 15 godina, pogon vrijedan 7 milijuna eura trebalo bi se izgraditi u roku godine dana, nakon što grad izradi studiju utjecaja na okoliš i studiji sanacije postojećeg odlagališta.
- Dobili ste "mačka u vreći" - kazao nam je na početku razgovora profesor Ursić.
Zašto tako mislite?
- Zbog toga što je to što se predstavlja pod imenom "Postrojenje za mehaničko-biološku obradu komunalnog otpada" zapravo "smokvin list" za spalionicu otpada. Eventualno s dodatkom nekog postotka nekakvog potpuno beskorisnog, a za poljoprivredu neuporabivog i štetnog materijala za nasipavanje (čega?) te vrlo upitnog postotka materijala za recikliranje isto tako vrlo upitne kvalitete. Ni tvornice papira ni prerađivači PET-a (plastične ambalaže) ne vole "šporko". I konačno, to neće biti spalionica u Zadru već u Našicama ili Kaštelima ili možda čak u Zagrebu kamo bi se odvozio "gorivi dio".

Koncepcija je loša

Znate li od koga Montmontaža kupuju tehnologiju?
- Potpuno je irelevantno od koga kupuju postrojenje. Sve je već određeno kod izbora koncepcije postrojenja. A koncepcija je loša, nije ekološki zasnovana.
Zašto držite da nije ekološki zasnovana?
- Ekološki zasnovan je sustav koji, najjednostavnije rečeno, ne uništava nepotrebno složene tvari koje se mogu određenom obradom vratiti u uporabu; koji ne rabi postupke koji dovode do većeg stupnja degradacije/onečišćenja okoliša nego što je bio prije primjene tog postupka; koji vodi računa o globalnom stakleničkom (klimatskom/energetskom) i ozonskom problemu; koji ne dovodi do degradacije životnih domena ekosustava, bilo promjenom karakterističnih svojstava tog sustava bilo onečišćenjem životnih domena. Odgovor na sva ta četiri pitanja izrazito je negativan: uništava se papir (posljedica, uz vrlo brojne ostale, veća sječa šuma), uništava se golema količina biognojiva i uništava se i druge korisne ostatke tvari. Zatim, osim enormnog onečišćenja okoliša povezanog sa spalionicom (tvornica cementa bez filtera koje nema i ne isplati joj se montirati, osim ako je netko "masno" za to subvencionira, na trošak građana, jednostavno je spalionica otpada, samo bez filtera, osim za "krupniju" prašinu), dobiva se ostatak za nasipavanje koji je de facto bitno degradiran u odnosu na ishodnu tvar, biootpad (ako je odvojeno prikupljen).
Potom, povećava se emisija stakleničkih plinova kao i dušikovih i sumpornih oksida, što je sve povezano s klimatskim/energetskim/ozonskim ekološkim problemima. Energetska bilanca je katastrofalna: više se štedi recikliranjem samo papira nego što se može dobiti ovim spaljivanje. I napokon, sve ovo uvijek je itekako povezano sa životnim domenama ekosustava i ljudskim zdravljem. Na vrlo loš način.

Dioksin iz spalionice

Prof. Stanko Uršić: Pogon Montmontaže nije ekološki zasnovan/Ado BULJUBAŠIĆJe li uobičajeno da se najprije izabere tehnologija a tek onda radi studija utjecaja na okoliš?
- Na žalost, čini se da je uobičajeno. Istu sam svinjariju morao trpjeti kao član državne komisije, imenovan od tadašnjeg hrvatskog premijera, u slučaju spalionice PUTO. Kad je komisija sjela za stol, PUTO se već "kočoperio" na Jakuševcu, prošla svršena radnja. Koliko je to u skladu s hrvatskim zakonima treba netko drugi objasniti općinstvu.
Je li ponuđena tehnologija u suglasju s europskim zakonima?
- Relevantno je pitanje: hoće li svaki segment koji se uspostavlja biti u skladu s europskim zakonima, premda ni oni nisu savršeni, i baš glede spalionica imaju teških rupa. Dioksini se naime moraju mjeriti tek dvaput godišnje, superotrovne submikronske čestice u dimu - nikada!. Ako tako gledamo, a moramo ako hoćemo biti ozbiljni i odgovorni, onda je u presudnom segmentu, onom spaljivanja, u Hrvatskoj trenutno sve dopušteno pa je to za investitora za sada irelevantno pitanje.

Izvoznik toksičnog otpada

Nevladine udruge te "zeleni" Njemačke i Austrije jako su kritični prema MBO tehnologiji postupanja s otpadom. Prema vašim riječima Zadar bi mogao postati izvoznikom toksičnog otpada?
- Da, točnije, izvoznikom sirovine za toksični otpad (superotrovni lebdeći pepeo, vrlo otrovna šljaka, otrovni dimni plinovi). Objektivno, ponuđena tehnologija kao dio šireg sustava (spalionice) ne može biti u nas uopće u skladu s europskim zakonima jer najmanje do 1. srpnja 2004. može se raditi što god se hoće, u skladu s postojećom domaćom legislativom. Što se tiče njemačkih i drugih kritika te tehnologije, najbolje ću učiniti ako ovdje navedem gospodina Tomislava Lerotića, poznatog splitskog umjetnika, profesora na splitskoj umjetničkoj akademiji, koji je desetljećima živio u Njemačkoj : "Taj sustav je namijenjen onima koji nisu voljni odvajati smeće po vrstama nego ga stavljaju u jednu posudu a zatim zbrinjavanje moraju masno plaćati. Postoje slični modeli koji ne predviđaju spaljivanje, ali se mora vršiti primarna selekcija u domaćinstvima (papir, staklo, plastika). Ostatak se sije, čisti od ostataka mogućeg opasnog otpada i zatim kompostira."
Ja ću samo dodati da, primjerice u Zugu (Švicarska) prvo izdvoje 67 posto korisnih tvari, a s ostatkom slično postupaju, ali istodobno jako nastoje taj postotak povećati uz neprestana upozorenja (i naplate!) da će one koji to ne žele raditi, pomiješano smeće masno koštati.
(Sutra: Hrvatske cementare ne smiju spaljivati otpad!)

piše Ivica NEVEŠĆANIN
 
Još u rubrici:
 


SJEDNICA POGLAVARSTVA ZADARSKE ŽUPANIJE
DOM ZDRAVLJA SADA
PO ZAKONU, A ČEKA SE NOVI


DESETI ZADARSKI KARNEVAL JE PROŠAO
I to smo nekako odradili


ZADAR DANAS

 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 2/4