Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
četvrtak, 19.2.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  reflektor
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 3 od 7

RIM: DRUGOSTUPANJSKI SUD IPAK NIJE POTVRDIO DOŽIVOTNU ROBIJU
RUŠITELJU HELIKOPTERA EUROPSKIH PROMATRAČA KOD ZAGREBA

Pilotu "JNA" Šišiću kazna smanjena
na 15 godina zatvora

RIM - Emir Šišić, koji je srušio helikopter Europske zajednice u Hrvatskoj i u kojem je život izgubilo pet europskih promatrača (četiri talijanska i jedan francuski) smanjena je kazna s doživotnog zatvora na 15 godina godina zatvora na sudu drugog stupnja u Rimu. Prošle godine prvostupanjski sud ga je osudio na doživotni zatvor, a u utorak uvečer je pilot Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva Šišić dobio 15 godina zatvora.
Emir Šišić oborio je 7. siječnja 1992. helikopter EZ-a i tako ubio četiri talijanska i jednog francuskog promatračaSudsko vijeće u Rimu ima rok od 60 dana za objavu obrazloženja takve presude. Šišić je iz MIG-a Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva 7. siječnja 1992. na oko 70 kilometara sjeverno od Zagreba pucao na helikopter Europske zajednice izazvavši tako smrt četvorice talijanskih i jednog francuskog promatrača, koji su trebali nadzirati primirje u Hrvatskoj poslije srpske agresije.
Nakon toga Šišić je nestao sve dok nije uhićen u Mađarskoj i 21. lipnja 2002. izručen Italiji. Na prvostupanjskom suđenju rimski tužitelj Erminio Amelio nije zatražio za Šišića doživotni zatvor, ali je sutkinja Luisanna Figliolia ipak na koncu procesa po hitnom postupku osudila Šišića na najstrožu kaznu. Istraga je odgovornim za napad na helikopter smatrala one koji su zapovjedili otvaranje vatre, dok je Šišić morao provesti tu zapovijed.
Paljbu po helikopteru navodno je zapovjedio Dobrivoj Opačić, tadašnji zapovjednik u zrakoplovnoj bazi u Bihaću. Šišić je izjavio tijekom procesa u Rimu kako bi bio ubijen da nije poslušao zapovijed, te kako nije znao da su to bili helikopteri (bila su dva, ali jedan je uspio pobjeći napadu MIG-ova) Europske zajednice. Zanimljivo je kako o tome procesu u talijanskim agencijama, kao ni u tisku, nema vijesti. Inače i Hrvatska je zatražila izručenje Šišića.

S. TOMAŠEVIĆ
   

HRVATSKI BRANITELJ KOJEG JE TUŽIO HDZ-ov ČELNIK
NIJE SE POJAVIO NA SUDU

Bill se zbog Glavaša ne osjeća
sigurno u Osijeku

OSIJEK - Na Općinskom sudu u Osijeku u srijedu je započela glavna rasprava u postupku kojim saborski zastupnik Branimir Glavaš i njegov prijatelj Darko Tolić tuže bivšeg osječko-baranjskog župana Vladislava Bognara i hrvatskog branitelja Vjenceslava Billa zbog nanošenja duševnih boli. Od pozvanih sudu se jedino odazvao Vladislav Bognar, no rasprava je ubrzo prekinuta jer je drugotuženi Bill zatražio izuzeće osječkog suda te predložio da se suđenje nastavi na sudu u Zagrebu.
Bill je u svom obrazloženju kao razlog promjene nadležnosti suda naveo bolest, ali i strah od dolaska u Osijek. Drugotuženi smatra da je Glavaš utjecajna osoba u gradu, te da je njegov utjecaj posebno ojačao nakon pobjede HDZ-a na proteklim parlamentarnim izborima što, prema njegovu mišljenju, može utjecati na odluku suda. I Bognarov odvjetnik Mihajlo Marušić drži da bi se određivanjem nadležnosti drugoga suda izbjeglo nepotrebno politiziranje predmeta. Osim toga, Marušić je zatražio da se zastane s parničnim postupkom dok se ne riješi čitava stvar budući da se u ovom predmetu radi o istom činjeničnom supstratu.
Naime, prije ovog postupka Glavaš je Bognara i Billa tužio za klevetu, što se na istom sudu vodi u drugom postupku, kao što je i Bognar zbog klevete tužio Glavaša. Odvjetnik Marušić smatra da bi trebalo doći do objedinjavanja postupaka dok se ne utvrdi odgovornost, pri čemu će parnični sud biti vezan uz odluku kaznenog suda. Budući da je odvjetnik tužitelja Berislav Kopf smatrao kako nema razloga za određivanjem drugog nadležnog suda, o prijedlogu će odlučivati Vrhovni sud RH.
Podsjetimo da je bivši osječko-baranjski župan Bognar u srpnju prošle godine na konferenciji za novinare objavio pismo Vjenceslava Billa u kojem je stajalo da su Zdenko Farkaš i Darko Tolić, bliski Glavaševi suradnici, upravo na Glavašev zahtjev tražili od Billa da ubije hrvatskog branitelja Matu Šabića. Bognar je na istoj konferenciji izjavio da je kao član tadašnjeg zapovjedništva operativne zone Osijek imao saznanja kako su se u Osijeku događale likvidacije civila, ali i hrvatskih branitelja čija su tijela potom odvožena na prve linije gdje su prikazivana kao poginuli u ratnim djelovanjima.
Tužitelji Glavaš i Tolić od tuženih su u ovom postupku na ime pretrpljene duševne boli zatražili naknadu u iznosu od 100 tisuća kuna.

T. PRUSINA
   

INICIJATIVA PREDSJEDNIKA LIBERALNE STRANKE

Banac: Tražim izmjenu
saborskog poslovnika

SISAK - Predsjednik Liberalne stranke Ivo Banac u srijedu je najavio da će u Hrvatskom saboru predložiti izmjene Poslovnika o radu toga najvišeg zakonodavnog tijela u državi, "jer sadašnja procedura ne predstavlja interese moderne parlamentarne ustanove.
— Ako se ne uspijem izboriti za izmjenu saborskog Poslovnika, najavljujem čak i mogućnost stanovitih ustavnih tužbi jer po tom poslovniku svi saborski zastupnici nisu jednaki i procedura rada je takva da praktično onemogućuje raspravu — ustvrdio je Banac. Istaknuo je da je "LS protiv takve prakse, jer smatra da Sabor mora biti živo tijelo u kojem se ozbiljno radi i gdje saborski odbori imaju svoj vlastiti život koji se ne sastoji samo od pola sata nekih ubrzanih zaključaka, nego od tjednog rada gdje se sve mogućnosti povezane sa saborskim zakonskim prijedlozima vrlo pomno važu". Izjavio je kako proteklih dana i tjedana obilazi Hrvatsku s nakanom da obnovi rad LS-a, "koji je nakon parlamentarnih izbora bio u zastoju".
— Želimo poboljšati rad naših ogranaka, usmjeriti ga k jednoj zajedničkoj programskoj orijentaciji svih oporbenih stranaka — rekao je Banac, dodavši kako se boji da je oporbena scena u Hrvatskoj danas vrlo konfuzna, da ima ispada koji ne koriste jedinstvu oporbe onako kako je ona danas konstruirana, čak ima i nekih zabrinjavajućih tendencija, jer u dijelu oporbenih stranaka postoji tendencija da se krizni trenutak u oporbi iskoristi za rapidnu obnovu pojedinih stranaka. LS je, po Bančevim riječima, "zabrinut činjenicom da postoji stanovito raspoloženje protiv legitimna prvenstva SDP-a u oporbi". "Mi u LS-u mislimo da je uloga SDP-a vrlo važna u oporbi i tu činjenicu, bez obzira na razlike u mišljenjima, ne smijemo zanemarivati", istaknuo je, dodavši da "LS želi potaknuti sve procese koji će težiti razumijevanju i zajedničkom radu u oporbi, a ne daljnjem razjedinjavanju".

 
Još u rubrici:
 


IZASLANSTVO HRVATSKOG SABORA U EUROPSKOM PARLAMENTU
Britanska zastupnica prozvala Hrvatsku
zbog Ante Gotovine


NOVI USPJEH NA GRADILIŠTU AUTOCESTE SPLIT - ZAGREB
PROBIJEN TUNEL "DUBRAVA"


RASPISAN NATJEČAJ ZA NOVOGA RAVNATELJA NACIONALNE TELEVIZIJE
Vijeće HRT-a protiv Sabora


NOVI IZGRED NA ZADARSKOM PODRUČJU
Na pravoslavnom groblju natpisi
"Opasnost-mine"


AKO SE SARAJEVSKA ULICA MARŠALA TITA PREIMENUJE
PO ODLUCI GRADSKIH VLASTI
Središnjica HDZ-a BiH
bit će u Izetbegovićevoj ulici


TRAGEDIJA NA SJEVEROISTOKU IRANA
Više od 200 poginulih u eksploziji vlaka


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 3/7