Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
petak, 6.2.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  more
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 1 od 8

PREDSJEDNIK MESIĆ, MINISTAR OBRANE RONČEVIĆ
I GENERAL LUCIĆ POSJETILI VOJARNU CROATIA

Hrvatski mirovnjaci pripravni za Kabul

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u pratnji ministra obrane Berislava Rončevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala zbora Josipa Lucića obišao je u četvrtak u vojarni Croatia pripadnike trećeg kontingenta Vojne policije, koji će krajem veljače otputovati u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u glavni afganistanski grad Kabul. Hrvatsku operativnu skupinu čini 50 vojnih policajaca, među kojima su tri žene, a vodom VP-a zapovijeda natporučnik Robert Vorih.
- Do sada smo primali samo pohvale na račun pripadnika Vojne policije koji sudjeluju u misiji. Nije bilo incidenata, niti ugrožavanja života, jer su vaši kolege bili dobro obučeni, opremljeni i poštovali su pravila struke, a to očekujem i od vas - rekao je predsjednik Mesić naglasivši kako će misija poput ove u Predsjednik Mesić s pripadnicima operativne skupine VP-a, među kojima su i tri žene/Damir HUMSKIAfganistanu biti još i kako su hrvatski vojnici u prednosti jer imaju ratno iskustvo.
Jedan od pripadnika trećeg kontingenta upitao je Predsjednika hoće li imati prigodu u tih šest mjeseci popiti s Predsjednikom kavu u Kabulu, na što je Mesić uzvratio kako posjet hrvatskim vojnim policajcima u Kabulu nije predviđen, ali je obećao da će nastojati i to ostvariti. No svoj posjet hrvatskim vojnicima u Kabulu, i to već sredinom ožujka, najavio je ministar obrane Rončević.
Prethodnica trećega voda u Kabul bi trebala otputovati 12. veljače, kako bi se upoznala s radom u kampu međunarodnih snaga te pripremila sve za dolazak glavnine snaga krajem veljače. Misija ISAF pod zapovjedništvom je NATO-a, a ograničena je i dalje na Kabul i okolicu. Za razliku od prethodna dva voda VP-a, koja su bila u sastavu njemačkog kontingenta, treći će, kako se doznaje, biti pod okriljem poljskih snaga.
- Potpuno smo spremni i jedva čekamo da se krene. Temeljem iskustava prvog i drugog voda mi smo imali šansu svoju obuku u potpunosti usredotočiti na misiju. Isto tako intenzivirali smo tečaj engleskog, koji je više bio usmjeren na zadaće u misiji, odnosno standardne procedure, pisanje izvještaja i podnošenje brifinga. Oprema je, u odnosu na prethodna dva voda, nešto sofisticiranija, a napravili su, sukladno njihovim iskustvima, i određena poboljšanja - rekao je zapovjednik trećeg kontingenta natporučnik Vorih, koji je predsjedniku Mesiću darovao odoru pripadnika misije.

S. DUKIĆ
   

Mesić: Sabor odlučuje o odlasku HV-a u Irak

Boravak predsjednika Republike Stjepana Mesića u vojarni Croatia novinari su iskoristili i da ga upitaju za komentar bosanskog prijedloga protokola o korištenju luke Ploče, osobito najave da promet oružjem za BiH preko Ploča Hrvatska ne bi kontrolirala.
- Za Hrvatsku će biti prihvatljivo samo ono što bude odlučila hrvatska Vlada i o čemu se bude izjasnio Hrvatski sabor - rekao je predsjednik Mesić, a što se tranzita oružja tiče, samo je dodao kako se sa zahtjevom uvijek može izići, ali da se o njemu onda pregovara. Upitan hoće li Hrvatska ipak poslati svoje vojnike u Irak, predsjednik Mesić je ustvrdio kako je ta odluka u domeni Hrvatskog sabora.
- Mi smo rekli da će Hrvatska sudjelovati u svim akcijama iza kojih stoji UN odnosno Vijeće sigurnosti. Ako se u tom smislu napravi iskorak, mi ćemo prema svojim mogućnostima sudjelovati.

Sindikat zaprijetio povlačenjem
iz procesa preustroja MORH-a

ZAGREB - Predstavnici Sindikata zaposlenih u Ministarstvu obrane RH i Oružanim snagama RH najavili su u četvrtak na konferenciji za novinare da će povući svoje predstavnike iz procesa preustroja MORH-a i prekinuti socijalni dijalog ako resorno ministarstvo ne povuče odluku kojom se poništava odluka o 15-postotnom povećanju plaća za službenike i namještenike u tom sektoru. Ne drže odgovornim ministra obrane Berislava Rončevića nego tajništvo MORH-a, koje ga je krivo informiralo.
Zamoljen da prokomentira najave Sindikata, ministar obrane Rončević izjavio je kako "sindikati ne mogu zaustaviti proces preustroja oružanih snaga".
- S tim procesom se nastavlja. Do sada smo imali socijalno osjetljiviji posao smanjivanja broja ljudi, a sada idemo na financijski zahtjevniji - opremanje naoružanjem i vojnom opremom koja će udovoljavati NATO-standardima. Taj će proces ovisiti o proračunskim mogućnostima zemlje - rekao je Rončević.

Slučaj Čačija

Postupak protiv bivšeg pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije, koji vode nadležne službe u Glavnom stožeru OSRH je u tijeku, potvrdio je u četvrtak načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Josip Lucić. Slučaj Čačija prokomentirao je i ministar obrane Rončević koji i dalje stoji pri svojoj izjavi da nije znao za stegovni postupak koji se vodio u MORH-u protiv Čačije prije njegova umirovljenja.
- Čitav problem oko Stipe Čačije nastao je jer je netko prethodno zaobišao normalne linije zapovijedanja u sustavu MORH-a. Nisam znao za stegovni postupak, a saznanja nije imao ni moj pomoćnik, načelnik Službe za upravljanje ljudskim resursima - rekao je Rončević. Predsjednik Mesić, upitan hoće li, kako je najavio, povući svoju odluku o umirovljenju Čačije, ako se utvrde nepravilnosti, samo je odgovorio kako još nije dobio nikakvu službenu potvrdu. Kada ju dobije, tada će, rekao je, rješavati i taj slučaj.

S. DUKIĆ
 
Još u rubrici:
 


MINISTRICA MATULOVIĆ-DROPULIĆ NAJAVILA OBUZDAVANJE
POTICANE STANOGRADNJE U OMJERIMA KAKVE JE ZAMISLIO ČAČIĆ
Stanovi iz POS-a nemaju
kupce u Drnišu ili Sisku


NA KONGRESU PUČKE STRANKE U BRUXELLESU
PRIHVAĆENA REZOLUCIJA O PRISTUPANJU HRVATSKE EU-U
Berlusconi razgovarao s Blairom
o hrvatskom SSP-u


VLADIMIR ŠEKS NAKON POVRATKA IZ BUDIMPEŠTE
SA SUSRETA PREDSJEDNIKA PARLAMENATA
Haaško izvješće omekšat
će Britaniju i Nizozemsku


MLADEN BAJIĆ O RADU DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA U PROŠLOJ GODINI
Tužiteljstvo doseglo standarde EU-a


UČESTALA NAGAĐANJA O NOVIM OPTUŽNICAMA I OPTUŽENICIMA
Na haaškom popisu
Mlaćo, Prlić, Praljak, Vikić, Stojić...


PLOČANSKI VIJEĆNICI MILIVOJ BARBIR I DRAGAN ČUPIĆ UPOZORAVAJU
NA ŠTETNE POSLJEDICE PRIHVAĆANJA PROTOKOLA O SLOBODNOJ ZONI
BiH bi postao suvlasnik,
a ne korisnik luke Ploče


EU-OV DUŽNOSNIK GUENTER VERHEUGEN
O ULASKU DESET NOVIH ČLANICA U UNIJU
Europa nije spremna za proširenje


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 1/8