Mali oglasnik Portal SD Trafika Marketing Otvoreno more Izdanja
[Povratak na naslovnu stranu]
utorak, 3.2.2004.
  novosti
teme dana
ekonomija
sport
kultura
mozaik
crna kronika
  dalmacija
split
županija
zadar
šibenik
dubrovnik
bih
  automoto
feljton
kolumne
osmrtnice
zadnje vijesti
  impresum
kretanje brodova
mali oglasi
  kontakt
linkovi
arhiv
e-mail adresar 
strana 6 od 8

U NOĆI IZMEĐU NEDJELJE I PONEDJELJKA POLICIJA OTVORILA PRILAZNI
PUT DO ODLAGALIŠTA OTPADA KOD PODGORE

Specijalci deblokirali deponij Donja gora

PODGORA - Nakon 103 dana, u noći između nedjelje i ponedjeljka, oko četiri sata ujutro, 50-ak pripadnika Interventne jedinice MUP-a nasilno je otvorilo prilazni put deponiju Donja gora u Podgori. Ova akcija, koja je opet unijela nemir među Podgorane i stanovnike okolnih mjesta, provedena je na osnovi odluke Ekostožera, nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, te Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva. To je potvrdio Mario Radevenjić, stručni suradnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji za zaštitu okoliša, koji se na deponiju jučer pojavio u ranim jutarnjim satima. Tamo su u isto vrijeme došli i prosvjednici, nakon što su preko radija čuli za dolazak policije. Njih 30-ak od Radeljevića i nazočnih policajaca ogorčeno je tražilo papire, ne štedeći pritom od uvreda ni novinare.
Premda je deponij deblokiralo pedesetak pripadnika interventne policije, Podgorani ne odustaju od prosvjeda— Policajci su došli oko tri i pol sata, a sa sobom su poveli građevinskog inženjera. Pa što će im on? Kažu da ih je poslao župan, ali mi nismo vidjeli nikakve papire. Ako treba, donijet ću ovdje vreću za spavanje i neću se micati cijeli dan — rekao nam je ljutito Robertino Rozić, dodavši kako ne vjeruje u najavljenu sanaciju, jer u Hrvatskoj već postoje odlagališta na kojima sanacija traje pet godina i više. Zašto bi se u Donju goru ulagalo pet ili šest milijuna kuna ako se tu više ne misli odlagati smeće, umjesto da se taj novac uloži u novo odlagalište - zaključio je Rozić, naglasivši kako nema povjerenja u nadležne institucije. Nepovjerenju između mještana i državnih institucija zasigurno je pridonio i noćni dolazak policije, a velik broj policajaca u odnosu na broj prosvjednika, kažu Podgorani, sramota je ove države.
— Prije je bio komitet, a sada Ekostožer — upozorio je Čedo Letica, naglasivši kako je na posljednjem sastanku Ekostožera, pod točkom 4., zaključeno da će se svako daljnje odlaganje regulirati ugovorom, ali, dodao je Letica, nama nikakav ugovor nije predočen. Gotovo je s turizmom i u Makarskoj i u Podgori, a i cijelo Makarsko primorje, čulo se na odlagalištu, kao i najave da u Podgoru zbog alarmantne situacije uskoro stižu njemačka i bavarska televizija. Zbog povišenih tonova i uvreda koje su pojedini prosvjednici dijelili šakom i kapom, Mario Radevenjić s Podgoranima nije razgovarao već je cijelo vrijeme stajao po strani, pod zaštitom policajaca.
— Današnjim danom počinje sanacija Donje gore, koja će trajati najduže 13 mjeseci, a nakon toga će biti konačno zatvorena. Problem je u tome što ovaj program sanacije, u jednom svom dijelu, podrazumijeva i daljnje odlaganje otpada. Na žalost, sanacija se ni financijski ni tehnički bez toga ne može provesti. Zajamčeno je, međutim, kako će sve biti u skladu s odgovarajućim mjerama zaštite okoliša - kroz zastiranje, zbijanje, otplinjavanje i saniranje procjednih voda, tako da neće biti nikakvih štetnih utjecaja - naglasio je Radevenjić, dodavši kako se s Donje gore više nikada neće širiti onakav smrad.
Na naš upit hoće li se smeće odmah početi dovoziti na deponij, odgovorio je kako otpad na Donju goru neće ići dok odlagalište za to ne bude pripremljeno, za što će trebati otprilike tri tjedna. Međutim, Podgorani nikome ne vjeruju. Složni u tome da do kraja obrane svoja prava, od onog na zdravi život do zaštite privatnog posjeda, i dalje ne žele ni čuti za ponovno dovoženje smeća iznad njihovih kuća.

Ivana PLEIĆ
Ana DRAGIČEVIĆ
   

Napad na novinare Slobodne Dalmacije

Prosvjednici okupljeni na Stupici najpogrdnijim riječima su dočekali novinarku Slobodne Dalmacije. Na najprimitivniji način, teškim uvredama, napadnuti su Ivana Pleić i Ana Dragičević. Beštimje i objede odjekivale su Biokovom. Začudo, djelatnici policije, s kojima je bio i načelnik makarske policijske postaje Tonči Gojak, sve su uz smiješak odslušali, unatoč tome što je Ana Dragičević za uvrede i nasrtaje za vrijeme prošlih prosvjeda u dva navrata policiji prijavila napadače iz kruga prosvjednika koji su je vrijeđali i sprječavali u obavljanju posla. Uvrede su upućene i listu Slobodna Dalmacija a napadnuti su u manjoj mjeri i ostali novinari iz drugih makarskih redakcija.

Peronja: Na Donju goru samo kućni otpad

Provedbi odluke Ekostožera prethodila je rasprava pred makarskim Općinskim sudom, na kojoj je nedvojbeno utvrđeno da je prilazni put od ceste Makarska—Vrgorac do Donje gore u vlasništvu Hrvatskih šuma. Međutim, sudac hitnu mjeru otvaranja prolaza, koju su početkom prosinca zatražili Grad Makarska i Komunalno poduzeće, još nije donio.
— Već od jutra postupak sanacije smetišta Donja gora je u tijeku. Prethodno su deponij obilazili stručnjaci kako bi izradili projekt sanacije onako kako to zakon propisuje. U potpunosti ćemo provesti odluku Ekostožera koja se odnosi upravo na uređenje smetišta, jer je to nužno. Dok se postupak uređenja bude provodio, Makarsko primorje, od Brela do Živogošća, će na istoj lokaciji odlagati dnevni kućni otpad — komentirao je župan Kruno Peronja. Izrazio je uvjerenje da će Podgorani shvatiti da se deponij ne može jednostavno prestati koristiti bez da se dosadašnje stanje propisno ne uredi, budući da iz njega još uvijek dimi. Ako se bude ometalo provođenje sanacije, što poručuju prosvjednici, protiv njih će biti podnesene kaznene i prekršajne prijave - odgovorio je Peronja na pitanje novinara.
Komunalna vozila danas neće krenuti prema Donjoj gori. Naime, površina odlagališta najprije će se raščistiti od krutog otpada i urediti za prihvat kućnog smeća.

 
Još u rubrici:
 


REAGIRANJE NA POZIV PREMIJERA SANADERA O SMANJENJU CIJENA
Pekari: Kruh mora još poskupjeti,
a ne pojeftiniti


EKSKLUZIVNO ODVJETNIK LUKA MIŠETIĆ O NAJNOVIJOJ PONUDI
CARLE DEL PONTE
General Gotovina se neće predati


DOVRŠENO STRUČNO MIŠLJENJE O GENERALOVU ZDRAVSTVENOM STANJU
Dr. Ostojić preporučio dodatne
pretrage za Blaškića


ČETIRI GODINE NAKON ŠTO MU JE UKINUTO RJEŠENJE O INVALIDNOSTI
Darku Bešteku vraćena proteza


DR. NIKICA GABRIĆ TVRDI KAKO SU ILEGALNE SVE TRANSPLANTACIJE
ZA KOJE TKIVO NIJE STIGLO IZ OČNE BANKE
Rožnice presađivane bez testa na HIV


HERCEGOVAČKI POLJOPRIVREDNICI BLOKIRALI GRANIČNI
PRIJELAZ VINJANI DONJI
Mlijeko na asfaltu


BLAIR VEĆ ZNA ŠTO ĆE OTKRITI ISTRAGA O NEPOSTOJANJU IRAČKOG
ORUŽJA ZA MASOVNO UNIŠTENJE
Obavještajci su za sve krivi


 


 

Voditelj Internet odjela: Augustin Gattin
Internet podrška: Sistemi.hr
© Sva prava pridržana: SLOBODNA DALMACIJA, 1999-2007.

 

 
 
print verzijapošalji e-mailomidi na naslovnicuidi na naslovnicu 6/8